Zo kom je als werkende moeder je thuisisolatie mét kind door

'Ik zit vanaf 07.00 te kleuren en te kleien, haal mijn schrijfdeadlines net (niet) en ga tegelijk met mijn dochtertje naar bed'

Small dinosaurs on multicolored background minimalistic concept.
zoff-photoGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 1 april 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Binnen met je kind dag #20, check. De komende weken, waarschijnlijk zelfs maanden, zitten velen van ons als gevolg van het coronavirus veel meer binnen dan we gewend zijn. Een gek idee, zeker nu het buiten zo zonnig en mooi is mét bloeiende bomen, maar gezondheid gaat boven alles. Hoewel Glamour's Gina deze extra tijd met haar dochter Mex omarmt – deze tijd samen is ontzettend waardevol – is the juggle real! "Ik zit vanaf 07.00 te kleuren en te kleien, haal mijn schrijfdeadlines net (niet) en ga tegelijk met mijn dochtertje naar bed. Netflix, wanneer?"

Geen huismutsen

"Week drie van de quarantaine – en in mijn geval een hele maand 24/7 samen met Mex – is achter de rug. Ik verbaas me erover dat je leven er in zo'n korte tijd zó anders, makkelijker, maar ook saaier, uit kan zien. En dat je daardoor bewust en onbewust ook eenvoudiger denkt, doet en dus wordt.

Normaal gesproken doen wij echt nooit iets elke dag hetzelfde, met uitzondering van allebei een apenkop soldaat maken na het avondeten. Elke dag is een avontuur! En daar hoort een planning niet bij, we zien altijd wel hoe de dag verloopt. Mex doet haar middagdutje, als ze daar zin in heeft, in de kinderwagen en is het allerliefst buiten. In de speeltuin, bij de kinderboerderij en/of op het terras van onze favoriete Italiaanse ijssalon. We spelen wel binnen, maar nooit een hele dag. Ook als het koud is en regent pakken we de trein naar Hoog Catharijne en het Nijntje Museum in Utrecht. Dat is nu anders...

Ritme, regelmaat en rommel

Verveling? Dat ken ik niet met een 2-jarige stuiterbal. Mijn dagen zijn nu langer én drukker, er is geen tijd om me te vervelen. Ik ben allang blij als ik 'tijd heb' om te douchen en mijn haren te wassen, of als Mex vijf minuten alleen kan spelen. Mex's schooltje is dicht en mijn hulptroepen in de vorm van m'n moeder (risicogroep) en m'n zusje (werkend in de zorg) kan ik bijna tot niet raadplegen. Omdat we thuis met z'n tweeën zijn, zijn ritme, regelmaat en rommel de toverwoorden.

Ik sta doorgaans om 06:00 op. Dan kan ik in alle rust iets meer dan een uur werken (lees: mailtjes klaarzetten die ik gedurende de ochtend verzend). Rond 07.00 wordt de kleine meid wakker. De ochtend staat in het teken van knutselen en kliederen, aka Mex's morning art school, en probeer ik haar tussen de creabea bedrijven door een uurtje (of twee) de iPad aan te smeren zodat ik mijn schrijfwerk voor die dag kan verrichten. In de middag transformeer ik de woonkamer tot binnenbios in de hoop dat ze er zo lekker ligt en een discodutje doet, zodat ik de huishoudelijke taken kan afvinken. Moet ook gebeuren. Na het avondeten - als andere kleine kinderen braaf hun tandenpoetsen - gaan wij nog even naar de speeltuin. Waar ik eerder moe ben, omdat ik niet per se minder, maar ánders actief ben, is Mex om 21:00 nog alive and kicking. Eenmaal in bed (op een niet-oké tijdstip voor een peuter, I know) en nadat ik het zoveelste boekje heb voorgelezen, vallen we altijd samen in slaap. En heb ik wéér geen home-workout gedaan."

De leukste activiteiten om thuis te doen

Wie zegt dat je je binnen gaat vervelen? Met deze creatieve activiteiten vermaken de kinderen én jij je zeker. Nu heb je er tijd voor, maak er zin in.

Bouw een tent in de grote slaapkamer

Tover de ouderslaapkamer om tot grote tent met behulp van grote lakens. Hartstikke leuk om deze activiteit een keer in het weekend te doen om vervolgens allemaal in het grote bed te slapen. Zet in de tent een filmpje op, snacks erbij en genieten maar. Een regelrechte hit (!).

Kussengevecht in de woonkamer

Normaal gesproken mag deze activiteit misschien niet, maar waarom niet een keer een uitzondering maken? Haal oma’s vaas, beeldjes en alle andere breekbare spullen weg. En daarna? Laat het stoeien beginnen.

Maak een drie-gangen-diner

Zoek in de voorraadkast en de koelkast naar ingrediënten waar je een lekkere drie-gangen maaltijd van kan maken. Verdeel de taken zodat iedereen een gang kan maken. Waarschijnlijk zijn jullie de hele middag zoet met het maken van het eten. Dek vervolgens de eettafel mooi op.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk