Geldproblemen! Is het een slecht idee om €1000 te lenen van een vriendin?

En als ze je een lening zou geven, hoe pak je zoiets dan aan; wat voor afspraken maak je?

Finger, Animation, Hand, Cartoon, Water, Gesture, Flip (acrobatic), Thumb, Recreation, Leisure,
Giphy

Stel: je bent een paar maanden geleden wegbezuinigd en bent nog steeds op zoek naar een nieuwe baan. Die ga je in deze coronacrisis niet zo snel vinden. Tenzij je inzetbaar bent in de zorg, techniek of transport: de ziekenhuizen, supermarkten en transportbedrijven zoeken in deze tijd immers extra mensen. Maar goed, dat werk gaat niet altijd samen met kids die je moet opvoeden, entertainen en begeleiden met thuisonderwijs. Terwijl je partner in het washok zijn (of haar) werk probeert te doen. En ja, je kan er natuurlijk als moeder ook nog alleen voor staan. Ik liet al eerder weten in dit artikel dat de juggle real is.

Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je wél wil bijspringen waar nodig omdat je je megaverveelt, maar dat het simpelweg niet kan omdat je (weer) thuis woont en je vader of moeder tot de risicogroep behoort.

Geld lenen vrienden

In de maanden dat er geen geld binnenkomt, heb je al bezuinigd op je kosten (thank god dat je ouders nog een extra kamertje hadden), maar alsnog heb je te maken met maandelijkse vaste lasten. Denk aan: zorgverzekering, telefoonkosten en leefgeld. Voordat je in serieuze geldproblemen komt, grote kans dat je al achterloopt met betalingen, is het wellicht een idee om geld te lenen van een vriend(in) die het kan missen. Maar hoe vraag je zoiets? Je wil immers niet dat jullie vriendschap mogelijk schade oploopt. En als ze je een lening zou geven, idealiter rond de €1000, zodat je wat ademruimte hebt om naar een goede, passende baan te zoeken; hoe pak je zoiets dan aan? Wat voor afspraken maak je?

Keep in mind: als je geld leent van een vriendin – of welke bekende dan ook – kan het lastig zijn. Alleen omdat je vriend(in) het zich kan veroorloven wat geld te sparen, wil het nog niet zeggen dat ze zich op haar gemak voelt in die positie. En wat als je wordt afgewezen? Ze voelt zich schuldig omdat ze 'nee' heeft gezegd. Jij zal spijt hebben dat je het hebt gevraagd en bent nog steeds blut. Bedenk dus van tevoren of je het moet vragen aan de persoon in kwestie.

Relatie tussen lener en geldschieter

In een gelijksoortig artikel van The Cut werden diverse financiële experts ondervraagd over de kwestie 'geld lenen van een vriendin'. Guess what, ze waren het er allemaal over eens: het is over het algemeen geen goed idee om een relatie tussen lener en geldschieter aan te gaan met vrienden. Of zelfs familieleden. "Ik heb gezien dat het vriendschappen verpestte of ze op zijn minst ernstig beschadigde," zegt Kristin O'Keeffe Merrick, een financieel adviseur. "Als een van mijn klanten gevraagd wordt om geld aan een geliefde uit te lenen, zeg ik altijd dat ze er niet op in moeten gaan. Als ze het niet erg vindt als dat geld toch niet meer terugkomt, is het oké om de lening te verlenen," voegt O'Keeffe Merrick toe.

Bedenk dit vanuit het perspectief van je vriendin. Als je haar, om welke reden dan ook, nooit terugbetaalt, zou dat dan ernstige moeilijkheden veroorzaken (lees: einde vriendschap)? Als het antwoord 'ja' is, mag je niet dat risico nemen.

Terugbetalingsplan

Dat gezegd hebbende: mensen lenen elkaar vaak genoeg geld en soms is het prima. Misschien helpt je vriendin je wel graag, dus zonder aarzeling. "Ik denk dat er onder bepaalde omstandigheden en in bepaalde relaties geld kan worden geleend van een vrienden," zegt financieel therapeut Megan Ford, in datzelfde artikel. Máár voordat je je vriendin vraagt of je geld van haar mag lenen, is het belangrijk om goed na te denken over je terugbetalingsplan. Los je maandelijks een vast bedrag af? In welk tijdsbestek wil je het geleende geld terugbetaald hebben? Is er sprake van rente, zo ja, wat voor percentage heb jezelf in gedachten? Al deze vraagstukken moet je vooraf aan jezelf gesteld hebben. Plus: breng het terugbetalingsproces in kaart, dat schept vertrouwen en rust én overzicht.

Het gesprek

Je hebt er goed over nagedacht en wil je vriendin vragen om deze gunst? Wat betreft het gesprek, benader haar zo professioneel mogelijk. Vertel haar dat je over iets belangrijks en ernstigs wil praten. Wees tijdens het gesprek open en eerlijk over je geldsituatie. Geef haar na het gesprek wat tijd om erover na te denken en maak vooral duidelijk dat ze 'nee' mag en moet zeggen als ze zich ongemakkelijk voelt en het niet ziet zitten om geld uit te lenen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk