Relatieproblemen door geld? Tips voor minder geldgezeik

Waarom zijn gezamenlijke geldzaken eigenlijk zo lastig?

origami dollar seedling being watered with coins
Richard DruryGetty Images

Vraag willekeurige stelletjes waar ze weleens over bakkeleien, en geheid dat geld een veelgenoemd probleem is. Geld is in relaties (ja, ook in vriendschappen) een van de meest voorkomende redenen voor ruzie. Helemaal nu je door de coronacrisis (bijna) 24/7 op elkaars lip zit en geen bestelling bij je favoriete webshop kan plaatsen zónder dat je wederhelft ervan af weet. Oftewel: er meer toezicht is op elkaars geldzaken en uitgavepatroon. Maar waarom zijn gezamenlijke geldzaken eigenlijk zo lastig? En hoe kun je gezeur en ruzie voorkomen? Glamour geeft advies.

Geldzaken in relatie

Zeven op de tien koppels rapporteren dat geld spanning veroorzaakt in hun relatie, schrijft Terri Orbuch, onderzoeker aan de Universiteit van Michigan, op Psychology Today. Het is misschien ook de reden waarom veel koppels het onderwerp uit de weg gaan. En daar gaat het al mis. Geld is juíst een onderwerp waarover je moet praten binnen een relatie. En vaak ook.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Geldproblemen oplossen

Als je gezeik krijgt over geld, is geld niet per se waar het over gaat. Waar het dan wel mee te maken heeft? Met problemen als controle, veiligheid, gevoel van eigenwaarde en liefde, bijvoorbeeld. Omdat geld een tastbaar onderdeel is van een relatie, is het makkelijk om er emotionele problemen op te projecteren.

Bekijk ook: 4 tips voor minder geldgezeik

On that note, de eerste stap naar minder geldgezeik is meer inzicht in jezelf. Ga na wat jouw basisovertuiging over geld, vaak meegekregen vanuit huis, is. Dit gedachtegoed beïnvloedt gedrag als uitgeven, sparen en lenen. Surprise, surprise, dat gedrag kan weleens botsen met de manier waarop anderen met geld omgaan. Besef dat iedereen, ja ook je soulmate waar je al jaren mee bent (of pas net verkering mee hebt), een andere relatie met geld heeft. Deze tips helpen je vast op weg:

1. Waar staat geld voor?

Waar staat geld eigenlijk voor, voor jou? Hoe werd er vroeger thuis met geld omgegaan (kreeg je zakgeld, kleedgeld, werd er royaal of juist zuinig geleefd) en wat is jouw uitgavepatroon? Met deze test krijg je meer inzicht in jouw relatie met geld.

Bespreek vervolgens wat je hebt ontdekt met je partner. Probeer zo veel mogelijk informatie te verkrijgen over jezelf én over de ander. Wanneer raak je bijvoorbeeld geïrriteerd als het gaat om geld? Hoe voelt het dat je partner meer of minder verdient dan jij? En wat zou je doen als jullie in de schulden terecht komen? Zó krijg je helder wat de verschillen en overeenkomsten zijn. En dat helpt om elkaar beter te begrijpen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

2. Duidelijke afspraken

Concrete afspraken maken over geld voorkomt veel gedoe in je relatie. Spreek van tevoren af wat gezamenlijke uitgaven zijn (en wat niet): wat maakt een ieder per maand automatisch over? Ook belangrijk: vanaf welk bedrag overleg je met elkaar voordat je het uitgeeft, al is het over de app? En: wat is gezamenlijk geld (en wat niet)? Denk aan vakantiegeld, bonussen, maar ook verjaardagsenveloppen.

Een tip is om een gezamenlijke rekening en beide een eigen rekening te hebben. Zo blijft een ieder zelfstandig, maar is het ook makkelijk om gezamenlijke uitgaven te blijven doen. Overzicht is chill!

3. Samen geld uitgeven

Kies een doel waar jullie samen geld aan willen besteden. Dat kan een verre reis zijn, zodra de grenzen weer open zijn, een webshop die jullie samen willen opzetten of een langgekoesterde droom, zoals op den duur een tweede huisje op Ibiza. Why? Gezamenlijke doelen versterken jullie band als stel en koppelen een goed gevoel aan geld.

4. Plan tijd in om te praten over geld

Een veelvoorkomend probleem in relaties is dus dat partners pas praten over geld wanneer er een probleem is. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Ga iedere maand even kort zitten en praat over de financiën. Hierdoor normaliseer je de gesprekken over geld.

Als je zorgen of onzekerheden hebt over het bestedingspatroon van je partner, financiële beslissingen of het beheer van jullie geld, gooi gedachten dan vooral op tafel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk