Bye bye spaargeld: zo veel kost een kind hebben dus

Jaarlijks kosten luiers voor die kleine bekant 300 euro

jay z, blue ivy en beyoncé tijdens nba game
Theo WargoGetty Images

Rammelende eierstokken, baby in de maak (je moet wat in quarantaine), dan wel onderweg? Geheid dat je al precies weet hoe die Insta-worthy babykamer eruit moet zien. Maar wat kost dat? En: wat gaat een kind nou ongeveer kosten? Plus: waar moet je, onder andere verzekering-wise rekening mee houden? Glamour zet de financiële boel op een rij.

Financiële veranderingen

Als je een kindje krijgt, ziet je leven er heel anders uit. Op financieel gebied gaat er ook het een en ander veranderen. Feit is dat ruim driekwart van de tweeverdieners er in koopkracht op achteruit gaat na de geboorte van hun eerste kind. Dit komt allereerst door de extra kosten die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Een kleine greep:

 • je moet meer boodschappen doen
 • je kind heeft luiers, kleding en andere spullen nodig
 • het water- en energieverbruik stijgt (baby in bad doen is leuk maar tijdrovend)

  Ook het feit dat veel ouders ervoor kiezen om minder te gaan werken, speelt een rol. Soms één van de ouders, maar soms ook allebei (hallo papa dag!). Dus behalve dat er meer wordt uitgegeven, betekent het ook dat je inkomen lager wordt. Plus: op de dagen dat je werkt gaat de kleine naar de kinderopvang, tenzij je het getroffen hebt met een oppasoma/oppasopa.

  Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie (en koopdrang: leuk boxpakje hier; leuk boxpakje daar), maar het kan fijn zijn om een indicatie te hebben van wat je ongeveer per leeftijdsfase kan verwachten.

  Vóórdat je kind er is

  Al tijdens je zwangerschap maak je behoorlijk wat kosten voor je mini-mens. Reken op ruim €600 voor kleding, verzorgingsartikelen en de babykamer. Het Nibud geeft uitgebreid advies over de kosten die een baby met zich meebrengt. Zij gaan uit van de volgende kosten vóór de baby arriveert: kleding à € 91,50, verzorging à € 164,90, babykamer à € 361,50.

  Kleine kanttekening: het Nibud zegt hierbij bewust uit te gaan van vrij lage bedragen. Voor €361 koop je namelijk geen gloednieuwe complete babykamer, die kost toch al gauw zo’n €600. Maar je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands kinderkamer aan te schaffen via Marktplaats of bij de kringloopwinkel en dan kan dat wel binnen het budget van €361.

  In bovenstaand overzicht zijn de kosten van spullen zoals een box, autostoel,babyfoon of kinderwagen nog niet meegenomen. Dit beschouwt het Nibud als extra kosten die je zo hoog kunt maken als je zelf wil. Je kunt het nieuwste van het nieuwste kopen, maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar tweedehands spullen of aanbiedingen in acht nemen. Of wie weet kun je spullen overnemen van je zus, vriendin of collega.

  Naast dat je allerlei spullen voor je baby moet aanschaffen, maak je waarschijnlijk ook andere kosten voordat de baby er is. Denk aan: het laten maken van het geboortekaartje (kan je ook zelf online), het kopen van zwangerschapskleding (als je na week 20 echt niet meer in je jeans past), het volgen van een cursus zwangerschapsyoga en de baby moon.

  Zorgkosten

  Vergeet niet om je zorgverzekering te raadplegen, om te kijken wat deze allemaal vergoedt rondom de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Sommige dingen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar kan je eventueel wel aanvullend verzekeren. Als je dat niet doet, moet je diverse kosten zelf betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een eventuele NIPT (test) zonder medische indicatie à 175 euro, dan wel een mogelijke ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak à 357,84 euro.

  Wat regel je na de geboorte van je kind?

  Na de geboorte van je kind, regel in ieder geval je de volgende drie dingen:

  • Pas je verzekeringen aan, denk hierbij onder andere aan je zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en doorlopende reis-/annuleringsverzekering
  • Om zo vroeg mogelijk te starten met sparen, open je de eerste spaarrekening voor je kind
  • Niet gehuwd? Regel dan het ouderlijk gezag (en denk ook aan voogdij)

   Als je kind er is

   Vanaf het moment dat je kind geboren is, zal je merken dat je extra kosten blijft maken. Je hebt steeds weer iets nieuws nodig! Flessen en melk omdat de borstvoeding maar niet wil lukken. Een middeltje tegen darmkrampjes of een zalfje tegen luieruitslag. Een muziekpinguïn zodat je baby met het geluid van deinende zee in slaap kan vallen. Bakjes en lepels voor de eerste hapjes, slabbetjes en snoetenpoetsers en een tandenborstel. Een grotere slaapzak. Een loopauto voor de eerste stapjes. Een nieuwe garderobe, want baby's groeien als kool. En zo blijf je de komende jaren wel even zwaaien met je portemonnee.

   Kinderopvang

   Één van de grootste kostenposten met een kindje is de kinderopvang. Dit kan een crèche zijn, de buitenschoolse opvang, een gastouder, oppas aan huis of au-pair. Hoewel je een deel van de kosten terug kunt krijgen via de belastingdienst, blijft het een stevige kostenpost. Je moet het allemaal voorfinancieren. En dan nog maar afwachten wat je terugkrijgt...

   De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar de overheid heeft de volgende maximum uurtarieven vastgesteld:

   • € 7,45 per uur voor dagopvang
   • € 6,95 per uur voor buitenschoolse opvang
   • € 5,91 per uur voor gastouderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang)

    Tegemoetkoming

    De kosten voor een kind kunnen flink oplopen, dat moge duidelijk zijn, maar de overheid komt ouders daarin gelukkig wel tegemoet. Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kan maken. Van kinderbijslag à 201,05 per kwartaal tot kindgebondenbudget (als de kinderbijslag niet genoeg is om het levensonderhoud van je kind te betalen, kun je in Nederland soms deze vorm van extra tegemoetkoming krijgen) en kinderopvangtoeslag (afhankelijk van het inkomen van jou en je partner en het aantal uren dat jullie werken).

    Kosten totale opvoeding

    Volgens een berekening van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kost een kind tot het 12e jaar uit een gemiddeld milieu 51.840 euro. Daar zit dan alles in: een gedeelte van de huurwaarde van het huis, voedsel, contributies, kleding, onderwijs, ga zo maar door. On that note: hoe meer het gezin verdient, hoe duurder het kind ook is; leert de praktijk.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Kinderen