Erin & eruit: zoveel spaart en spendt studente Nathalie

Hoe streng is haar budgetbeleid?

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van studente Nathalie Hupkens.

Wie: Nathalie Hupkens
Beroep:
Studeert af in Creative Business, heeft een videoproductiebedrijf en bijbaan bij een kledingwinkel
Salaris:
tussen de €500 en €1000, afhankelijk van freelance werkzaamheden. Nathalie krijgt geen studiefinanciering.
Woont in:
Almere
Huur:
Niets, want thuiswonend
Boodschappen: Door thuiswonend zijn rond de €20 per week
Beauty en kleding:
€150 (€100 aan kleding, €50 aan beauty)
Sparen:
Zo’n €100 tot €200, tijdens ‘mooiere’ maanden boven de €300
Uitgaan:
Tussen de €100 en €150 in de maand - uitgaan en festivals meegerekend (muv dit jaar, uiteraard)
Goede doelen:
€10 per maand naar de Hartstichting

Wat betekent geld voor jou?

Geld betekent voor mij toch wel een beetje vrijheid. Wanneer je iets meer te besteden hebt, kan je ook zoveel meer. Ik probeer veel te sparen zodat ik geld heb om leuke dingen te doen: dat is toch wel het belangrijkst in het leven: uit eten gaan, festivals, reizen. Daarnaast wil ik altijd een buffer hebben om voor mijn bedrijfje te kunnen investeren in bijvoorbeeld apparatuur.

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

Mijn ouders werkten allebei bij een bank, dus die wisten wel wat van financiële zaken af. Zij hebben me altijd meegegeven om verstandig om te gaan met wat je hebt, dus ik heb nooit echt een gat in mijn hand gehad. Nu ik met mijn bedrijfje wat meer bijverdien, ga ik wel iets vrijer om met mijn geld. Als in: meer kleding kopen en vaak uit eten gaan. Maar iedere maand een bedrag sparen vind ik nog steeds super belangrijk.

Ben je voor iets aan het sparen?

Ik ben dus nog thuiswonend en bijna klaar met studeren. Ik ben al zeven jaar samen met mijn vriend, en ik ben nu aan het sparen om binnenkort het huis uit te gaan en met hem samen te gaan wonen en samen met hem een toekomst op te bouwen. Als in: huisje, boompje, beestje. Reizen staat ook echt nog op de planning, maar dat is nu even niet aan de orde!

Waar geef je graag je geld aan uit?

Als ik een grote opdracht binnenhaal met mijn videoproducties, dan probeer ik dat terug te investeren in het bedrijf. Maar verder gaat het meeste geld naar vakanties met mijn vriend, en de mooie dingen in het leven die ik al noemde. Festivals, terrasjes, lekker eten en leuke kleding. Sinds de quarantaine ben ik ook verslaafd geraakt aan beautyproducten, waar ik voorheen niet ontzettend veel interesse in had.

Zien: de voor- en nadelen van het hebben van een creditcard

Heb je financiële doelen in het leven?

Het blijft voor altijd een doel voor om te blijven sparen. Al is het maar 50 euro aan het eind van de maand, alle beetjes helpen. Ik wil nooit in een situatie belanden waar ik blut ben en niet weet wat ik moet doen. Dat heb ik weleens gehad, na bijvoorbeeld een vakantie die onverwacht hoog in de kosten liep. Uiteindelijk komt het dan wel weer goed, maar mijn doel ik om financieel echt afhankelijk te zijn.

Wat wil je anderen meegeven over geld?

Hetzelfde als hetgeen wat mijn ouders mij hebben geleerd: vanaf jongs af aan al bewust nadenken over je uitgavepatroon. En ook: liever niet van anderen lenen! Dat kan soms tot problemen leiden; vooral in vriendschappen kan het tot ongemakkelijke situaties leiden. Plus: wees zelf niet te gierig en doe die ene vriendin eens een keer een etentje cadeau! Daar maak je iedereen blij mee, ook jezelf.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk