Eline is een introvert ten top: 'Alleen al van het woord 'netwerken' krijg ik de kriebels'

'Ik hoef me even niet meer te schamen omdat ik liever thuis ben dan buiten op een terras'

introvert vs extravert dit zijn de verschillen
Marc de Groot

Eline Cordie (35) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Introvert persoon

Ik heb geen flauw idee hoeveelste dag van quarantaine dit is. Het zou week drie kunnen zijn maar ook week zeventien. Het helpt dat ik altijd al een beetje een kluizenaar was. Deze quarantaine wijkt voor mij niet heel erg af van mijn gewone leven. Het is best een gekke gewaarwording om te zien dat de hele wereld nu een gedwongen introvert bestaan leidt. Dat doe ik namelijk al jaren.

Ik ben altijd al heel erg op mezelf geweest. Mijn moeder moest me soms aan mijn haren de deur uit slepen om buiten te spelen, want dat hoor je als kind leuk te vinden. Ik ging dan voor de vorm een half uur op de schommel zitten en telde ondertussen de minuten tot ik weer naar binnen mocht. Ik zat veel liever op mijn kamer te lezen, of uitgebreide verhaallijnen te bedenken voor mijn Barbies. Of ik nam liedjes op van de radio voor mijn eigen fantasie radioprogramma (“hallo en welkom bij Radio Eline. Vandaag heb ik een klapperrrrrr voor jullie!”). Op cassettebandjes, die ik terugspoelde met een potlood. Ach, die goeie ouwe tijd.

Netwerk-kriebels

Wat definieert nu precies een introvert persoon? Introverte mensen bloeien op in een omgeving die niet te prikkelend is. Extraverte mensen zijn meer gericht op de buitenwereld en krijgen energie van sociale contacten. Terwijl introverte mensen zich juist opladen door in hun eentje te zijn. Dit klopt voor mij als een bus. Ik vind bellen bijvoorbeeld afschuwelijk en heb al sinds 2011 mijn telefoon niet meer opgenomen. (Of in de woorden van Aziz Ansari: “Are you on fire? Then quit wasting my time, text me that shit!”) Ik ga nog liever met m’n blote reet in een bak met spijkers zitten dan naar een verjaardag waar ik niemand ken. Alleen al van het woord “netwerken” krijg ik de kriebels, wat als ZZPer behoorlijk onhandig is. En als ik naar een feestje ben geweest of met vrienden heb afgesproken moet ik, ondanks dat ik het super leuk heb gehad, de dag daarna altijd even opladen.

'Ik zit liever met m’n blote reet in een bak met spijkers dan dat ik naar een verjaardag ga waar ik niemand ken'

Het is dat er een heel akelig virus rondgaat en dat het voor veel mensen een klote tijd is. Maar ik vind het eigenlijk best fijn zo. Ik hoef me even niet meer te schamen omdat ik liever thuis ben dan buiten op een terras. Dingen die sommige mensen nu noodgedwongen doen (koken, bakken, tuinieren, lezen) deed ik altijd al liever dan schreeuwgesprekken voeren in een club of op een festival me een weg banen door kuddes bezwete mensen. Hoe cliché ook, deze periode heeft scherper in beeld gebracht wat voor mij belangrijk is. Waar ik écht blij van word en energie van krijg. En dat dat niet per se hetzelfde hoeft te zijn als veel anderen. Ik ben eigenlijk een bejaarde in het lichaam van een 35-jarige. En daar ben ik helemaal oké mee.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points