Wie zal het zeggen: maakt geld nou eigenlijk gelukkig?

Geld is niet het doel, maar een middel...

multiple gold bars placed in a pattern
Daniel GrizeljGetty Images

De coronacrisis heeft een negatieve invloed op ons geluksgevoel, period. Ga maar na, ook jij voelt je nú meer gespannen, prikkelbaar, bedroefd, angstig en/of eenzaam. Geheel logisch, we ervaren immers (bijna) allemaal veranderingen op het gebied van sociale relaties, vrijetijdsbesteding en financiële zekerheid – zo blijkt uit een studie van de Erasmus Happiness Economics Research Organization, het geluksinstituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Glamour borduurt verder op dat laatste, want maakt geld – pandemie of niet – nou eigenlijk gelukkig?

Praat money met me!

In onze maatschappij wordt geld vaak gezien als iets dat gelukkig maakt. Toch horen we steeds dat het niet zo is... Keer op keer komt uit onderzoek naar voren dat geld niet gelukkig maakt. Het blijkt dat meer geld nauwelijks meer geluk oplevert. Op de lange termijn dan. Zodra we voldoende geld hebben om fatsoenlijk te kunnen leven (etentje hier; etentje daar versus vakantie hier; vakantie daar), brengt meer geld geen geluk meer. Sterker nog: iemand die 6.000 euro te besteden heeft, voelt zich ongeveer net zo gelukkig als iemand die maandelijks 2.500 euro ontvangt.

Kleine nuance: het is heel logisch dat een tekort aan geld ongelukkig maakt. Hallo geldstress! Denk aan maandelijkse rekeningen die je net of niet kunt betalen, omdat je ieder dubbeltje moet omdraaien. En daardoor 's nachts wakker ligt van de geldzorgen. Maar wanneer heb je geldstress? De kern zit niet in de cijfers, de kern zit in het woord stress. Wanneer voel je geldstress (en wanneer niet)? Een belangrijk aspect van stress, komt van stress-expert Albert Sonnevelt, is het gevoel dat je geen keuze hebt. Dat je in een situatie zit waar je niets aan kunt doen, dat je dingen moet doen die je niet wil of kunt. En daar niet aan kunt ontsnappen. Ligthbulb moment! Het gaat niet om de feitelijke situatie, het gaat om het gevoel geen keuze te hebben. En gevoel is heel persoonlijk. On that note, blijven hangen in het gevoel geen keuze te hebben, daar wordt niemand beter van. Probeer eens van een afstand te kijken naar je eigen financiële situatie. Heb je werkelijk geen keuze (lees: kan je nergens werken, geld verdienen) of vertel je dat alleen maar aan jezelf? Omdat je bijvoorbeeld geen zin hebt in een baantje bij de supermarkt of het call-center bedrijf?

Geluk zit in jezelf

Geluk komt van binnenuit. Het zit als het ware al in je, je hoeft het alleen nog maar aan te wakkeren. Gelukkig zijn is voor een deel een 'keuze', mooi gezegd: een state of mind. Waar de één heel gelukkig kan zijn met minder of weinig (een Amsterdamse studio van 20m2, een baantje bij de Zara en een gloednieuwe verkering), zal de ander datzelfde leven simpelweg niet als 'leuk' zien. Dat ligt dan niet aan de hoeveelheid geld die je tot je beschikking hebt (waarmee je je leven inricht), maar aan je mindset. Oftewel: aan jouw vermogen om tevreden te zijn met wat je hebt.

Het lijkt vaak of materiële zaken, zoals: geld of (designer)spullen je gelukkig kunnen maken. En dat doen ze ook heus wel, ze zorgen namelijk voor een korte 'boost' in je geluksbeleving. Het gevoel zal echter altijd afnemen, waardoor je weer bent aangewezen op jezelf. En je wéér iets nieuws moet vinden, kopen om gelukkig van te worden. Kortom: alleen meer geld is niet het toverwoord, je zal in jezelf op zoek moeten gaan naar jouw bron van geluk. Geld kan je hierbij wél ondersteunen.

Stel, je trekt nu de stoute schoenen aan (want, je hebt vanaf mei toch geen klussen meer staan en zeeën van tijd) en gaat met een vriendin ein-de-lijk een kinderboek maken, dan kan een nieuwe laptop (en een cursus illustreren), je geluk ondersteunen. Het verwezenlijken van dromen is namelijk een goede manier om je gelukbeleving te vergroten. Ook als je gestrest bent kan een me-time moment in your very own in-house spa je erg goed doen. Verder zorgen leuke kleding, schoenen, tassen - die je wellicht tijdens National Glamour Day hebt gescoord - voor meer zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen draagt op haar beurt een steentje bij aan je geluk.

Dus: maakt geld gelukkig?

Nee, geld maakt niet gelukkig. Geld voorziet ons in onze basisbehoeftes. Heus, we kunnen lekker leven als we voldoende voedsel kunnen kopen, een dak boven ons hoofd hebben en we leuke dingen kunnen doen. Dat is logisch.

Geluk heeft eigenlijk te maken met jouw kijk op de wereld. Je kunt zoals eerder gezegd geld wel inzetten om je geluk te stimuleren. Je kunt met geld wensen van jezelf (en eventueel anderen) verwezenlijken en zó het leven makkelijker (en leuker) maken. Tot slot: een wijs man genaamd Gandhi zei ooit 'Je hoeft geen geld te bezitten om waardig te zijn.' Hold on to that.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk