Wil je weten: eerste hulp bij schulden

DIY: een aflosplan met zes duidelijke stappen, kind kan de was doen!

colourful studio portrait of a young non binary individual
Poppy MarriottGetty Images

Schulden zijn geen pretje! Je bent bezig het ene gat met het andere stoppen, met andere woorden: je salaris wordt direct gebruikt voor het aflossen van schulden. Zónder dat je de focus kunt leggen op je toekomst, concreet: kunt sparen voor je droomhuis. FAIL!

Vaak worden dit soort financiële problemen niet op tafel gegooid op verjaardagen, er heerst een soort taboe op. Guess what, je bent niet de enige. Maar liefst 1,5 miljoen huishoudens kampen met betalingsachterstanden. Denk aan een telefoonrekening die allang betaald had moeten worden. Eigen risico, voor bijvoorbeeld een bezoek aan de mondhygiëniste, waar je een betalingsregeling voor hebt getroffen, maar deze na betaaltermijn één al niet meer kan nakomen. Of een hoge creditcard-afrekening, van een te dure designeraankoop, die je eigenlijk niet kan betalen. Oplossing? Uitgavenpatroon aanpassen en besparen waar mogelijk zodat je spaargeld kan opbouwen om zo betalingsachterstanden weg te werken.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want wat als de onbetaalde rekeningen zich opstapelen?

Wanneer zijn schulden een probleem?

Uit het Nibud-onderzoek Kans op financiële problemen (uit 2016) blijkt dat iemands houding en financiële vaardigheden van grote invloed zijn op het ontstaan van financiële problemen. Gebrekkig financieel beheer (lees: geld uitgeven als water), financiële onwetendheid en geen behoefte hebben om te sparen én money-wise vooruit te plannen, vergroten op hun beurt de kans op financiële problemen.

Een huishouden heeft financiële problemen als het niet alle rekeningen meer kan betalen. Óók als je het gevoel hebt dat je de situatie niet meer zelf op kan lossen, is er sprake van een financieel probleem. Dus: zijn er meerdere betalingsachterstanden (zoals huur, energie of verzekeringen van twee maanden of meer) en is er geen eigen geld om de schuld mee te aflossen? Dan kan je er niet meer omheen, heb je finance troubies. Werk aan de winkel!

Voordat je met je schulden aan de slag kunt, heb je een duidelijk beeld nodig van je betalingsachterstanden en schulden. Hoe confronterend (en tijdrovend) ook, dit is stap één.

DIY: maak een aflosplan

Zelf je schulden regelen pleit voor een aflosplan met zes duidelijke stappen. Komen ze:

 1. Zet je schulden op een rij: maak een overzicht van al je schulden en huidige maandelijkse aflossingen (incl. schuldeisers: belastingdienst en/of zorgverzekeraar)
 2. Breng je situatie in kaart: zoals gezin, woning en werk etc.
 3. Zet je uitgaven op een rij: van vaste lasten tot huishoudelijke en overige uitgaven
 4. Breng je aflosruimte in kaart: maandelijkse inkomsten minus maandelijkse uitgaven is aflosruimte (je kan de aflosbedragen verhogen zodat je sneller schuldenvrij bent)
 5. Breng je aflosvoorstel in kaart: je hebt nu inzicht in je maandelijks kan aflossen, dit bedrag is in het zogeheten aflosvoorstel gelijk verdeeld over al je schuldeisers
 6. Kom in actie: aan de hand van het aflosvoorstel uit stap 5 kan je nu je schuldeisers contacten om aan te geven welke regeling je wil treffen of wat je aan wil passen

  Zien: waarom je je betalingsachterstanden en schulden in kaart moet brengen

  Jongeren en schulden

  Naarmate we ouder worden, komen we vaker geld tekort (hear! hear! hear!). De invloed van reclame en het willen meedoen met rages en trends spelen hierin een grote rol. Gevolg: één op de vier heeft betalingsachterstanden. En het wordt alleen maar erger, want als jongeren op zichzelf wonen, dan neemt de 'schuldensituatie' toe. Enerzijds ontstaan er formele schulden bij instanties zoals: de bank, DUO, de zorgverzerkering en mobiele provider, bijvoorbeeld door gebeurtenissen of veranderingen in een levensfase zoals op zichzelf gaan wonen. Anderzijds ontstaan er informele schulden bij familie en vrienden, bijvoorbeeld door budgettaire redenen, van inkomensterugval tot uitgavenstijging, vaak gecombineerd met minder controle op de financiële situatie. En voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer...

  Het is dan ook belangrijk om financiële problemen bespreekbaar te maken. Hoe eerder, hoe beter. Ook handig: het Nibud heeft diverse tools en materialen die jongeren kunnen helpen om overzicht over hun geldzaken te krijgen, of om problemen aan te pakken.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Money Talk