Erin & eruit: zoveel spaart en spendt promovenda Roxy

Hoe streng is haar budgetbeleid?

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Wie: Roxy Damen (28)
Beroep:
Promovenda (Phd-cadidate)
Salaris:
€ 2173 netto
Woont in:
Amsterdam
Huur:
€762,50 (ik woon samen en onze huur is €1525)
Boodschappen:
+/- €200 (mijn vriend en ik geven ongeveer €400 per maand uit aan boodschappen en dit splitten we)
Overig:
€57,50 gas en licht, water €9,80, €30 gemeentelijke belastingen, €50 voor de schoonmaakster die twee keer per maand komt, €99,65 aan mijn Zorgverzekering, €9 voor Spotify, €43 voor mijn telefoonabonnement, €4,95 aan de reis- en inboedelverzekering, €12,30 voor mijn Swapfiets, €23,95 voor mijn Bloomon-abonnement, +/-€30 aan boeken en tijdschriften.
Beauty en kleding:
+/- €100
Sparen:
+/- €400 en €50 beleggen
Uitgaan:
+/- €150
Goede doelen:
€15 (geen vast bedrag, maar ik steun acties die voorbij komen die ik goed vind. De ene maand wat meer andere maand wat minder!)

Wat betekent geld voor jou?

Geld is voor mij gemak. Het staat zeker niet gelijk aan geluk, maar het maakt het leven wel makkelijker, én ook leuker. Echter ben ik wel van mening dat je niet veel geld nodig hebt om een leuk leven te leiden. Ik merk ook dat sinds ik fulltime werk, je vanzelf went aan een andere levensstandaard dan in je studietijd. Daar geniet ik wel van. Daarnaast staat geld voor mij ook voor vrijheid om je eigen keuzes te maken. Ik heb van jongs af aan gewerkt en heb daardoor altijd kunnen doen wat ik wilde – binnen bepaalde grenzen, uiteraard. Het gevoel om financieel onafhankelijk te zijn vind ik belangrijk.

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

Dat als je iets wilt, je ervoor zult moeten werken. Ik ben nooit iets tekort gekomen, maar mijn ouders waren zeker niet rijk. Als kind heb ik daar eigenlijk weinig van gemerkt: we gingen ieder jaar op vakantie en mijn ouders hebben ook mijn studie betaald. Echter stimuleerden ze me wel om een baantje te nemen, zodat ik om kon leren gaan met geld. Als ik iets wilde, kon ik het zelf kopen, zonder studielening! Ook mijn eerste studentenkamer heb ik van mijn eigen geld in kunnen richten, daar was ik best trots op.

Wat kocht je van je eerste echte salaris?

Eigenlijk niet echt iets speciaals. Voordat ik aan mijn eerste echte ‘grotemensenbaan’ begon besloten mijn vriend en ik om samen te gaan wonen. We moesten beiden onze studentenkamers uit en waren tegelijkertijd op zoek naar onze eerste baan. Het was een logische stap om samen te gaan wonen zodra we allebei aan het werk gingen. Van mijn eerste paar salarissen heb ik dus vooral gespaard om ons huisje in te kunnen richten.

(de tekst gaat verder onder de video)

Bekijk ook: Praten over geld met Sander Schimmelpenninck

Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

Niet specifiek, maar ik spaar wel deels om ooit een huis te kunnen kopen. Momenteel wonen we erg fijn in ons huurhuis, maar ik zou wel ooit écht een eigen huis willen. Nu is dit in Amsterdam nog best lastig, dus dit is meer een lange termijn doel – maar als het zover is wil ik wel een leuk bedrag in kunnen leggen.

Waar geef je graag je geld aan uit?

Eten! Eten staat voor mij echt gelijk aan gezelligheid. Ik ga graag uit eten, borrelen met een kaasplankje, of ik heb mensen bij ons over de vloer voor wie ik dan allerlei hapjes klaarzet. Naast eten geef ik ook wel graag geld uit aan reizen, en tegenwoordig ben ik fan van bloemen in huis, vandaar dat Bloomon abonnement. Ik heb er lang over getwijfeld maar het maakt me blij, dus heb ik het geld er voor over.

Heb je financiële doelen in het leven?

Ik zou ook ooit wel willen sparen voor mijn eventuele toekomstige kinderen. Net als een koophuis is dat voor nu nog ver weg, maar het feit dat mijn ouders mijn studie hebben betaald – waardoor ik nu geen schulden heb – heb ik erg gewaardeerd. Dit zou ik mijn kinderen ook willen kunnen geven.

Wat is jouw geldmotto?

Sparen is belangrijk, maar vergeet ook niet te leven. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig en dat is het misschien ook. Zelf vind ik het belangrijk om te sparen, maar aan de andere kant haal ik best makkelijk geld van mijn spaarrekening af voor bijvoorbeeld een etentje. Dan denk ik: word ik nu gelukkiger van dit etentje of van die 50 euro op mijn spaarrekening? Ik probeer dus een gezonde balans tussen sparen en spenden te vinden. Zolang de spaarrekening blijft groeien vind ik het wel prima.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points