Erin & eruit: zoveel spaart en spendt stock planner Tina (25)

"Ik geef het liefst mijn geld uit aan eten"

erin  eruit glamour
Sandra de Kuiper

Wie: Tina Janssen (25)
Beroep:
Stockplanner (40 uur per week)
Salaris:
€2250 netto
Woont in:
Utrecht
Huur:
betaal ik niet (zie de uitleg onder het kopje 'ben je voor iets groots aan het sparen?')
Boodschappen:
€600; dat bedrag gaat maandelijks naar een gezamenlijke rekening van mij en mijn vriend voor boodschappen en vaste lasten.
Overig:
€90 personal training in een kleine groep, €30 abonnementen (Netflix/Spotify/Videoland/KoboPlus) en €28 lenzenabonnement bij de opticien.

Beauty en kleding: +/- €250 euro per maand
Sparen: minimaal €1000 per maand en €100 per maand naar beleggingsrekening.
Uitgaan: Tussen €100 en €150 per maand aan uiteten.
Goede doelen: Ik geef niet standaard een vast bedrag aan een goed doel. Ik geef graag geld wanneer er aan huis gecollecteerd wordt, maar zit liever niet vast aan een maandelijks bedrag.

Wat betekent geld voor jou?

Geld maakt het leven een stukje makkelijker. Je wordt er niet gelukkiger van, maar het maakt het wel makkelijker om gelukkig te zijn. Ik vind het prettig dat mijn vriend en ik ons niet druk hoeven te maken of we wel rond kunnen komen en dat we genoeg geld overhouden om leuke dingen te doen.

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

Mijn ouders hebben me al jong geleerd dat je moet werken voor je geld. Ik kreeg zakgeld en kleedgeld, wat genoeg was om kleding bij de bekende modeketens te kopen. Als ik meer wilde of duurdere kleding, dan moest ik dat zelf betalen. Ik vond het gelukkig altijd leuk om bijbaantjes te hebben. Ik wist precies hoeveel uur ik vakken moest vullen om die ene dure jas te kunnen kopen.

Wat kocht je van je eerste echte salaris?

Toen ik 18 jaar oud was, werkte ik de zomer voordat ik ging studeren fulltime als caissière in de supermarkt. Toen kreeg ik voor het eerst een loonstrookje met een degelijk bedrag. Van dat geld kocht ik op vakantie een mooie designertas. Duizend euro afrekenen deed even pijn, maar zeven jaar later ben ik nog steeds blij met deze aankoop.

Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

Mijn vriend en ik wonen momenteel in een huis dat op zijn naam staat. Hij kocht deze woning toen ik nog niet in de gelegenheid was om dat te doen. De afspraak is dat ik geen huur betaal, maar spaar zodat we samen een groter huis kunnen kopen. We willen over 3 tot 5 jaar voor een groter huis gaan kijken. Met het geld dat ik nu iedere maand opzij zet, hoop ik over een paar jaar een mooi bedrag bij elkaar gespaard te hebben. Verder vind ik dat als je hard werkt voor je geld, je ook af en toe iets leuks voor jezelf mag kopen. Daarom doe ik één keer per jaar een grote uitgave. Afgelopen jaar was dat een mooi horloge, het jaar daarvoor een dure tas.

Waar geef je graag je geld aan uit?

Eten staat by far op nummer 1. Ik bezuinig niet op boodschappen, kook vaak uitgebreid en ga wekelijks uiteten. Natuurlijk let ik op aanbiedingen, maar vlees halen we bij de slager en vis bij de vishandel. Mijn vriend en ik eten het liefst bij een luxe restaurant. Ik houd ervan om de hele avond te tafelen. Een 7-gangen menu met bijpassende wijnen en mijn avond kan niet meer stuk. Verder geef ik makkelijk geld uit aan mooie schoenen. Isabel Marant is mijn favoriete merk (de kwaliteit is fantastisch en ze zijn ook nog eens super comfortabel!). Ik probeer bij goede schoenen te wachten tot ze in de uitverkoop komen. Hoe zuur is het als je vierhonderd euro hebt uitgegeven aan schoenen en ze de week daarna met 50 procent korting verkrijgbaar zijn?!

Heb je financiële doelen in het leven?

Ik wil dat mijn toekomstige kinderen dezelfde zorgeloze jeugd kunnen hebben als ik heb gehad. Bij ons thuis ging het nooit over geld en mijn ouders hebben mijn hele studie voor me kunnen betalen. Hoewel ik mezelf voorlopig nog wel in de retail zie werken, droom ik er stiekem van om ooit een eigen restaurant te openen.

Wat is jouw geldmotto?

Geld op de bank levert niets op. Nog even en we moeten zelfs gaan betalen om geld op de bank te hebben staan. Natuurlijk spaar ik om in de toekomst een huis te kunnen kopen, maar ik probeer ook slim met mijn geld om te gaan. Zo betaal ik de zorgverzekering ieder jaar in één keer vooruit. Je krijgt dan 3% korting. Ik ga altijd aan het einde van het jaar op controle bij de tandarts. Mocht er “groot onderhoud” nodig zijn, dan kan ik mijn aanvullende verzekering daarop aanpassen voor het nieuwe jaar. Bij de kapper neem ik altijd een abonnement. Dan betaal je bijvoorbeeld €500 en krijg je een tegoed van €600.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: dít zijn de rijkste celebs onder de 25 jaar


Ook ben ik vorig jaar begonnen met beleggen. Ik heb een paar duizend euro op een beleggingsrekening gezet en investeer in aandelen met een laag risico. Geen Bitcoin dus. Daar ga ik geen jackpot aan overhouden, maar de kans is wel groot dat het meer oplevert dan wanneer het geld gewoon op de bank staat.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk