Van jurist naar nagelstylist: Robin gooide het roer om en zette haar eigen zaak op

Robin zou advocate worden, maar in plaats daarvan maakte ze van haar hobby haar werk

rock  roll beauty amsterdam
Robin-April Knitter

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 7 mei 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Robin-April Knitter zou advocate worden, maar gooide het roer om. In plaats daarvan maakte ze van haar hobby haar werk en opende ze een beautysalon: Rock & Roll Beauty in Amsterdam. Hoe deed ze dat en hoe gaat het nu in de coronacrisis? Aan Glamour vertelt ze haar verhaal.

'Huh?' is de reactie die ik van veel van mijn klanten krijg als ik over mijn achtergrond vertel. Rechten was mijn eerste passie, en ik was hard op weg om succesvol advocate te worden. Dat was toch de droom? Maar tijdens mijn hele studie heb ik het gevoel gehad dat er iets ontbrak. Er knaagde wat. Zoiets van, there has got to be more out there. Beauty is altijd al mijn obsessie geweest: als kind lakte ik altijd al mijn nagels en had ik lakjes in alle kleuren van de regenboog. Ik had er nooit zo bij stilgestaan dat je van je passie ook heel goed je werk kan maken. Sterker nog: als je van je passie je werkt maakt, heb je nooit het gevoel dat je aan het werken bent. Daarnaast heb ik altijd al geweten dat ik wilde ondernemen. Het logische gevolg was dan ook mijn ondernemersdrang te combineren met mijn passie: hieruit is het idee voor Rock & Roll Beauty geboren.

En hoe begin je dan?

Ja, dat is een hele goede vraag. Ik wist zelf ook niet zo goed waar ik moest beginnen. Op zoek naar een pand. Op zoek naar mensen voor in het team. Door heel veel vallen en nog vaker opstaan werd ik wijzer. Want ja, ik had nog nooit een team gehad. Ik had nog nooit onderhandeld over de huurprijs voor een pand. Ik had geen idéé wat er allemaal mogelijk was.

Ik had geen groot startkapitaal. Lenen van de bank was voor mij geen optie: dat was één van de weinige voorwaarden die ik voor mezelf had gesteld. Daarom moest ik erg creatief zijn en leerde ik snel om met geld te schuiven. Ik moest ontzettend veel offers brengen, en niet alleen financieel. Ik had een strakke routine: laat naar bed en slecht eten waren geen optie meer. Verjaardagcadeaus werden simpeler, persoonlijker en goedkoper. Áls ik überhaupt aanwezig kon zijn.

Rock & Roll Beauty

Ik heb een ontzettende dosis FOMO geleden op de momenten dat mijn vriendinnen de hort op gingen en ik de volgende ochtend in de groepsapp alle foto's voorbij zag komen. Er zijn ontelbaar veel momenten geweest dat ik me disconnected heb gevoeld van alles en iedereen. Dat ik me heb afgevraagd of dit het waard is. Als een klein kind heb lopen janken omdat alles tegelijkertijd mis ging. Maar door mijn offers kon ik investeren in de zaak, en als ik alles weer had opgelost voelde ik me een baas.

En na veel struggles gingen we eindelijk open: mijn zaak aan de Haarlemmerdijk. In het begin zaten we met z'n tweeën aan een lange tafel. Pedicure kreeg je in een voetenbadje. Inmiddels zijn er vijf nagelwerkstations, een superdeluxe pedicurebank, meer dan 150 kleuren shellac, drie behandeltafels voor wimpers en wenkbrauwen en je kan zelfs je tanden laten bleken. Als er dan een moment is dat je even stilstaat bij wat je hebt neergezet dan voel je en weet je dat het het wel allemaal waard is geweest.

rock  roll beauty
Rock & Roll Beauty

Visualiseren

Wat mij heeft geholpen is het visualiseren van wat ik nu echt wil. Het echt zien en geloven in wat je wil neer zetten, tot in detail. Dat beeld dat ik visualiseerde werd mijn doel. Beetje bij beetje begon ik met bouwen. Blokje voor blokje. En soms zit er een blokje scheef en dan moest ik weer schakelen om het ontwerp intact te houden. Maar voor mij is dat het mooie van ondernemen: je kan zoveel plannen als je wil, maar er zijn altijd externe factoren die niet reageren zoals jij dat het liefst zou willen. Voor mij is mindset een extreem belangrijk element in m'n leven. Ik geloof oprecht dat als je positief blijft denken – of het positieve uit een situatie weet te halen – je veel verder komt. Natuurlijk is dat op sommige moment zo godvergeten moeilijk, maar er is altijd een positieve kant.

Een eigen bedrijf in de coronacrisis

Ja, en dan krijg je corona op je bord. Het is heel makkelijk – en misschien zelfs een hele natuurlijke reactie – om je teneergeslagen te voelen. Elke ondernemer heeft zich de afgelopen weken afgevraagd of hun business dit gaat overleven. En wat als we uit de lockdown mogen? Zal alles weer hetzelfde worden? De eerste paar dagen nadat ik te horen kreeg dat ik moest sluiten waren op z'n zachtst gezegd verwarrend. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik zo'n 80, 90, 100 uur per week met de zaak en werk bezig ben. Voor deze werkuren kreeg ik nu angst, onzekerheid, boosheid, verdriet en nog veel meer ongewenste emoties terug. Corona is een heel scheef blokje in mijn ontwerp. Een niet functionerend blokje. Ik kan niets met dat blokje. Maar juist door mijn mindset kon ik 'm wel plaatsen.

rock  roll beauty amsterdam
Rock & Roll Beauty

Acceptatie

Het duurde een aantal dagen voor ik het allemaal kon accepteren, maar daarna heb ik alle ongewenste emoties omgezet in kracht. Ik heb mijn blokjes aangepast en vanaf dat moment werd de situatie een kans. Niet alleen werd mijn to-do list steeds korter – ook mijn creatieve brein werd aangescherpt. Doordat ik steeds minder ‘last’ had van alle randzaken die door mijn hoofd spookten, kwam er steeds meer ruimte voor nieuwe ideeën. Als mensen niet meer bij je langs kunnen komen, moet je zorgen je op een andere manier in hun hoofd blijft zitten.

De eerste paar dagen was ik vreselijk veel actief op social media, in de hoop dat mensen ons niet zouden vergeten. Maar als je opeens zo actief bent, is dat iets wat er van je verwacht blijft worden. Ook als we zometeen weer druk bezig zijn met werken. Daarom heb ik de bewuste keuze gemaakt om een hele grote stap terug te doen op social media. Minder posten, meer kwaliteit posten. Ik ben informatieve video’s gaan maken over hoe je zelf bepaalde behandelingen kan doen. Coaching video’s met tips, tricks en valkuilen tijdens het ondernemen worden later online uitgebracht. Ik ben op zoek gegaan naar partners om samen onderwerpen mee te bespreken in de video’s. Hele dagen brainstormen werd de nieuwe norm. Video’s opnemen is namelijk iets wat ik zeker wil en kan doorzetten als de deuren weer open gaan.

Contact en cashflow

Een van de belangrijkste kernwaarde bij Rock & Roll is contact. Echt contact. Elk nieuw bezoek gaat het gesprek verder waar het is geëindigd. Tijdens de behandeling ben ik een luisterende vriendin. Voordat onze deuren moesten sluiten, had ik meiden aan mijn tafel die hun bruiloft moesten verzetten of vakanties moesten verschuiven. Maar ook meiden die gek werden van hun partner omdat ze opeens 24/7 op elkaar lip zaten. Het voelde gewoon raar om opeens niet meer op de hoogte te zijn van wat er in hun leven speelde. Ik ben ze dan ook allemaal gaan berichten. Appjes die veranderden in voicenotes en die eindigden in videoboodschappen of telefoontjes.

Maar naast de contacten waar ik zo aan gewend was, stopte de cashflow stopte natuurlijk ook. Ik ging giftcards en do it yourself removal kits verkopen, wat gelukkig ontzettend goed werkte. Ook heb ik besloten dat er trainingen gegeven zullen worden vanuit Rock & Roll beauty. Die zijn natuurlijk al in elkaar gezet en kunnen direct na openen geboekt worden. Maar ja, helaas zijn er natuurlijk ook minder leuke dingen, zoals bepaalde bezuinigingen. Hopelijk kunnen we dat rechttrekken zodra we weer open mogen!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder