Kunnen we ophouden met alle meningen over Adele's gewichtsverlies?

Ja, Adele is veel afgevallen. Nee, daar hoef je niks van te vinden.

adele
John ShearerGetty Images

Toen Adele gisteren een foto op Instagram postte ter ere van haar verjaardag, leek het wel alsof iedereen op het internet een mening had over haar lichaamstransformatie. En die meningen liepen nogal uiteen: hoe knap het was dat ze zo veel was afgevallen, dat ze er zo veel beter uitzag, dat ze er zo veel sléchter uitzag, dat ze mooier was met wat meer vlees op d'r botten. Can we... not? Ja, Adele is veel afgevallen. Nee, daar hoef je je mening niet over te geven, of het nu positief of negatief is.

Weight watchers

Toen ik een klein meisje was – in de jaren 90 – was het ongeveer het énige waar roddelbladen over konden schrijven: welke celebrity was een paar pondjes aangekomen? Welke celebrity had cellulite? Welke celebrity was afgevallen en zag er goed uit? Welke celebrity was aangekomen en zag er slecht uit? Daardoor is het ook niet gek dat het voor velen van ons normaal lijkt dat we iets moeten 'vinden' van lichaamstransformaties. Maar als blad óf als persoon kan het niet zo zijn dat je aan de ene kant body positivity promoot, en aan de andere kant dit soort schadelijke uitspraken doet.

Kranten die nog te slecht zijn om je kattenbak te leggen (The Daily Mail, The Sun) gaan nog steeds erg lekker op het 'weight watchen', maar we zijn inmiddels in 2020 beland en wij maken er een punt van om geen uitspraken of aannames te doen over gewicht. Dit is waarom.

Een dun lichaam wordt geapplaudisseerd

"De hele ophef is om meerdere redenen vervelend en pijnlijk en schadelijk," vertelt Tatjana Almuli, schrijfster van het boek Knap Voor Een Dik Meisje aan Glamour. "Vooral omdat Adele, of de vrouw in het algemeen, in dit geval gereduceerd wordt tot alleen haar uiterlijk." En dat klopt: sinds Adele in oktober vorig jaar op Drake's verjaardag verscheen met een nieuwe look, gaat het gros van de berichten over Adele alleen maar over haar uiterlijk. "Het enige wat rondom Adele wordt uitgelicht is haar strakke lijntje, en dat bevestigt de patriarchale opvatting dat de vrouw niet veel meer is dan haar al dan niet geslaagde lichaam. Natuurlijk volgens de conventionele schoonheidsidealen, waar bijna niemand aan voldoet."

Ofwel: over een dik lichaam worden grappen gemaakt, terwijl een dun lichaam wordt geapplaudisseerd. Ongeacht of het een gezonde of een gelukkige ontwikkeling is. Tatjana: "Ik weet van mezelf en velen anderen dat dit een enorme trigger is voor mensen met eetstoornissen, of überhaupt dikke mensen, omdat je telkens weer de boodschap krijgt: zo moet ik dus worden, want dan pas ben ik een geslaagd mens".

Bij extreem gewichtsverlies is er vaak meer aan de hand

Het wordt dus tijd dat we stoppen met gewichtsverlies ophemelen, vooral ook omdat we niet weten wat de reden is van het gewichtsverlies. Niet elke ontzettend drastische transformatie is het resultaat van een vastberaden persoon met een goede personal trainer en een gezond dieet. Tatjana licht toe: "Vooral bij extreem gewichtsverlies zie je vaak dat er meer aan de hand is dan alleen lekker in je vel zitten en gezond leven. Dat heb ik bij mezelf ook gezien: ik ben op een bepaald moment ontzettend veel afgevallen en iedereen in mijn omgeving was daar ontzettend positief over. Iedere keer dat iemand zei hoe ontzettend goed ik eruitzag, maakte ik op dat ik er met meer gewicht niet goed uitzag. Mijn eetstoornis floreerde: ik was obsessief met eten bezig, ik sloeg maaltijden over, ik sportte twee keer op een dag. Ik leefde alles behalve gezond, maar ik was wel lekker slank."

Iedere situatie is natuurlijk anders, en dat wil niet zeggen dat Adele níet op een gezonde, gelukkige manier is afgevallen. Het lastige is alleen dat we het niet weten. "Ze heeft er zelf geen uitspraken over gedaan in de media, en daarom is het heel kwalijk dat iedereen dat voor haar invult," aldus Tatjana. Kortom: praat zoveel je wil over haar ongelooflijke zangkunsten, welk van haar nummers de grootste huilbui veroorzaakt, haar album dat er in september aan zou moeten komen of dat ze zo'n leuk en hilarisch mens is. Opmerkingen over haar gewicht mag je bij je houden.

Glamour sprak Tatjana Almuli al eerder over het feit dat je gewicht niet je geluk bepaalt.Dat interview lees je hier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points