Erin & eruit: zoveel spaart en spendt zorgmedewerkster Lily (22)

Hoe streng is haar budgetbeleid?

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Wie: Lily (22)
Beroep:
Begeleider op een woongroep voor mensen met een lichte verstandelijke beperking
Salaris:
Tussen €1400 en 1600 netto – op basis van een contract van 24 uur, met af en toe nachtdiensten
Woont in:
Nijmegen
Huur:
€500 (ik woon samen met mijn vriend, waarmee ik de huurprijs van €1000 deel)
Boodschappen:
€125 (€250 gedeeld door twee)
Overig:
Telefoonrekening (€10), sportschoolabonnement (€20), autoverzekering (€75), wegenbelasting (€21) en benzine (€120)
Beauty en kleding:
rond de €100
Sparen:
rond de €75 in de maand.
Uitgaan:
€100

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

Zij hebben me echt op het hart gedrukt om te sparen, en om zelf te werken voor wat ik wil hebben. Dat begon al op jonge leeftijd: als ik vroeger iets wilde hebben in de speelgoedwinkel, maar ik kwam wat zakgeld te kort, dan mocht ik het niet kopen. Ze waren hier best wel streng in, maar het heeft me wel echt geleerd dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen. En daar ben ik best blij mee: nu ik volwassen ben ga ik heel verantwoordelijk met mijn geld om.

Wat kocht je van je eerste echte salaris?

Ik heb nooit een hele extravagante aankoop gedaan van één salarisstrookje, maar met mijn eerste baantje op mijn vijftiende heb ik hard gespaard om zelf een laptop te kunnen kopen.

Ben je aan het sparen voor iets groots?

Momenteel proberen mijn vriend en ik zoveel mogelijk te sparen omdat we binnen nu en twee jaar graag een huis willen gaan kopen. We proberen nu zo veel mogelijk op onze uitgaven te letten om meer te kunnen sparen, en de coronatijd is daar wel een goed moment voor: alle horeca is dicht en we plannen onze boodschappen nu beter vooruit. Al duurt het sparen voor een huis nog wel eventjes in de huidige huizenmarkt!

Waar geef je graag je geld aan uit?

Vroeger wilde ik nogal wat uitgeven aan uitgaan, maar tegenwoordig doe ik dat minder. Ik hou er wel enorm van om uit eten te gaan en terrasjes te pakken met vrienden. Daar geef ik per maand zo'n 100 euro aan uit, gok ik. Maar ik word er ook wel erg blij van om leuke kleding of schoenen voor mezelf te kopen.

Zien: de rijkste selfmade BN'ers onder de 40

Wat is je financiële doel?

Mijn financiële doel is, dat ik in de toekomst me geen zorgen hoef te maken over wat ik aan het eind van de maand nog op m’n rekening heb. Als mijn loon door onregelmatigheidstoeslag hoger uitvalt zet ik een groter stuk op m’n spaarrekening. Ik vind het wel fijn om te sparen voor onverwachte rekeningen. Paar maanden terug had ik een verkeersboete gereden en dan vind ik het fijn dat ik me geen zorgen hoef te maken of ik dit kan betalen. Dat zou ik mijn toekomstige kinderen graag ook mee willen geven: dat het belangrijk is om te sparen voor de toekomst én voor het heden. Zo heb je altijd geld achter de hand voor onverwachte uitgaven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk