Waarom je met je collega's over je salaris zou moeten praten

Vooral voor ons vrouwen is het belangrijk om met elkaar te praten over wat we verdienen

Weet jij hoeveel je collega's verdienen? Salaris als casual gespreksonderwerp lijkt een ontzettende taboe en dat is ergens begrijpelijk. De frustratie om te weten dat je teamgenoot meer verdient – terwijl ze hetzelfde werk leveren – doet pijn en kan ervoor zorgen dat je je minderwaardig voelt. Aan een collega moeten vertellen dat je een stuk meer verdient is ook pittig ongemakkelijk. It can get messy. Uit die angst voeren we de gesprekken maar niet. Het is tijd dat dat een keer klaar is: praat over je inkomen. Alleen zo kom je erachter wat je werk echt waard is, en halen we de geheimzinnigheid rondom salarissen weg.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Vergelijk je salaris

We zijn allemaal benieuwd wat anderen op hun bankrekening gestort krijgen aan het einde van de maand. Mede daarom begonnen wij onze rubriek Erin & Eruit, waarbij je van vrouwen uit allerlei verschillende werkvelden hoort hoeveel zij verdienen. Wat is normaal voor jouw beroep en jouw ervaring? Verdien je veel of weinig ten opzichte van anderen? Waarom kan die ene collega een Gucci-tas betalen terwijl jij al twijfelt over die ene H&M-bestelling? De makkelijkste manier om erachter te komen is om het gewoon eens aan een collega te vragen.

Sommigen zullen deze info niet willen delen, maar de kans is groot dat je collega ook dying is om hier met jou over te praten. Door over je salaris te praten kun je erachter komen of jij het salaris krijgt waar je recht op hebt, maar weet daarbij wel waar je op moet letten. Het is logisch dat iemand met veel werkervaring meer krijgt dan iemand die in z'n eerste baan zit, ook al leveren jullie allebei goede resultaten. Let dus op met wie jij je inkomen vergelijkt. Een senior met twaalf jaar ervaring zal altijd meer verdienen dan een junior met drie jaar ervaring, ongeacht je talent of je prestaties.

Praat met je mannelijke collega's over hun salaris

Ja, dames: we maken stappen, maar de glass ceiling is nog niet doorbroken. In 2019 was het gemiddelde uurloon van vrouwen 14 procent lager dan dat van mannen. Juist daarom is het voor vrouwen ontzettend belangrijk om te weten wat je mannelijke collega's verdienen. Ga eens met ze in gesprek. Verdient iemand met dezelfde werkervaringen in hetzelfde veld een stuk meer dan jij? Laat dit dan zeker weten in je volgende salarisonderhandeling, en vraag in elk geval om tekst en uitleg. Behaalt die collega betere resultaten? Heeft hij meer ervaring? Als het antwoord nee is, is er geen reden dat jij niet hetzelfde zou moeten krijgen.

Praat met het bedrijf over geld

Zijn er extreem grote verschillen in salarissen, of hoor je van mensen die bij vergelijkbare bedrijven werken dat ze veel meer verdienen? Overweeg dan om het iets hogerop te zoeken en vraag aan je leidinggevende hoe salarissen precies tot stand komen bij jouw bedrijf. Hoe bepalen zij hun standaard? Hebben ze bepaalde loonschalen waar ze mee werken?

Praat erover met je omgeving over salaris

Praten over geld is voor veel mensen moeilijk. Misschien is het omdat je ouders vroeger geheimzinnig deden over geld – je hele mindset over geld wordt al vroeg in je leven bepaald. Het gesprek wordt alleen makkelijker als je probeert de taboes te doorbreken, waardoor we stap voor stap meer transparantie creëren. Praat dus met je vriendinnen over geld, ook als het soms moeilijk is. Praat met je partner over jullie gedeelde of privéuitgaven. Openheid over geld scheelt een hoop gezeik. Hopelijk mogen wij de deur voor je op een kiertje zetten met alles wat je in ons Money Talk-dossier leest.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk