Lana Del Rey onder vuur om 'white privilege' Instagram-post

Better stay in your lane, Lana

lana del rey
Samir HusseinGetty Images

Oh, boy. Toen was Lana Del Rey ineens trending op Twitter, en níet om een positieve reden. De zangeres postte gisteren een lang bericht op Instagram waarin ze haar hart lucht over de kritiek die ze over haar songteksten krijgt – en Lana, meid, het was wellicht beter geweest als je dit bericht gewoon in drafts had laten staan. Het leek haar namelijk een goed idee om zichzelf af te steken tegen andere succesvolle vrouwelijke muzikanten die volgens haar géén kritiek krijgen – en toevallig waren dat bijna allemaal women of color.

Question for the culture

"Question for the culture," begint ze haar bericht. "Nu Doja Cat, Ariana, Camila, Cardi B, Kehlani en Nicki Minaj en Beyoncé allemaal nummer 1-hits hebben met liedjes over sexy zijn, schaars gekleed zijn, neuken en vreemdgaan – mag ik nu dan weer nummers schrijven over mezelf zijn, me mooi voelen omdat ik verliefd bent (ook al is de relatie niet perfect), of dansen voor geld, zonder aan het kruis genageld te worden omdat ik huiselijk geweld romantiseer?"

Ze is er moe van dat dat laatste haar verweten wordt: "Ik ben gewoon een glamoureus persoon dat zingt over de realiteit van emotioneel misbruik in relaties." Omdat ze vaak kritiek krijgt op haar songteksten, heeft ze het gevoel dat er in feminisme geen plek is voor 'vrouwen zoals zij'. Lana schrijft: "Het is niet alsof ik géén feminist ben – maar er moet ook plaats gemaakt worden binnen het feminisme voor vrouwen die eruitzien als ik, en zich gedragen zoals ik." Natuurlijk moet er plek zijn in feminisme voor álle vrouwen, maar het is echt niet alsof Lana (als witte, dunne, mooie, succesvolle vrouw) het zwaarder heeft dan de andere vrouwelijke artiesten die ze noemt.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kritiek

Echt geen handige post van Lana. Prima als je wil uiten dat je het niet eens bent met de kritiek op je lyrics, maar om daarbij de namen van anderen in je mond te nemen – zeker niet van women of color die nog véél meer kritiek krijgen dan jij – is niet de manier. En Twitter was niet te beroerd om dat aan haar te laten weten:

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Lana's reactie

Lana heeft zelf inmiddels gereageerd heeft het er eerlijk gezegd niet veel beter op gemaakt: "Ik weet dat jullie dingen graag verdraaien. Ik ben dol op deze zangeressen en ik ken ze. Daarom noem ik ze. Ik wil dezelfde vrijheid om mezelf uit te drukken zonder belaagd te worden," schreef ze in een Instagram-comment. "Dat is precies het punt van mijn post. Er zijn bepaalde vrouwen die van de samenleving geen stem krijgen, en dat heeft niet met ras te maken." Wellicht kan ze in deze quarantaine-tijd even wat literatuur over wit privilege en intersectioneel feminisme induiken en beseffen dat andere mensen óók –en zelfs veel meer – kritiek krijgen. Het is echt niet zo moeilijk.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points