Erin & eruit: zoveel spaart en spendt creative director Valerie (32)

'Een tas is een tas, en dat er Gucci opstaat verandert geen zak aan je geluk'

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Wie Valerie, 32
Beroep Creative director in reclame
Salaris: €4000 netto
Woont in: Amsterdam
Huur: €1100
Boodschappen: €300
Overig: €60 sportschool, €60 telefoonrekening
Beauty en kleding: €500
Sparen: €900
Uitgaan: €300

Wat betekent geld voor jou?

Wat ik het ergste waardeer aan geld is dat het me vrijheid geeft. Ik kan het betalen om een mooi appartementje te hebben, en hoewel de duur vrij hoog is voor een alleenstaande, hoef aan het eind van de maand niet elk dubbeltje om te draaien. Het geeft me de vrijheid om geen 'nee' te hoeven zeggen als ik iets wil ondernemen.

Wat gaven je ouders je mee over geld?

Toen ik klein was hadden mijn ouders het niet heel breed, en daardoor ben ik van huis uit gewend om heel verantwoordelijk met mijn geld om te gaan. Mijn ouders zijn daar altijd heel open over geweest, en hebben me daar ook veel over geleerd. Uit automatisme koop ik nog steeds liever huismerk dan A-merk, als dat scheelt in prijs. Het is vaak toch hetzelfde product. Het is zonde om lekker te verdienen, als je je geld daarna kwijtraakt aan dat soort uitgaven.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat kocht je van je eerste echte salaris?

Toen ik bij mijn huidige baan mijn eerste salaris kreeg heb ik mezelf beloofd dat ik iets moois mocht kopen. Ik heb toen een heel mooi vintage wandmeubel gekocht, een aankoop waar ik nog elke dag van geniet.

Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

Ik ben vrijblijvend rond aan het kijken voor een huis. Ik heb veel geld gespaard en zou nu genoeg hebben om in mijn eentje iets leuks te kopen, alleen is dat in Amsterdam nogal pittig. Ik schrok me dood, ik begon eerst te zoeken in een prijsklasse waar je alleen garageboxen voor vindt. Toch maar even mijn verwachtingen bijgesteld, maar ik denk dat het de investering waard is: een eigen huis voelt toch een stuk prettiger dan dat eeuwige huren.

Waar geef je graag je geld aan uit?

Maaltijdbezorging, goede skincare en de mooie momenten: net als iedereen vind ik mijn geld het meeste waard als ik het besteed aan fijne momenten met mijn vrienden. Dat kan prima op een terrasje zijn met een huiswijntje, maar af en toe all out gaan en naar een fancy restaurant kan ik ook ontzettend van genieten.

Wat is jouw geld/spaarmotto?

Mijn spaarmotto is: gewoon normaal doen. Alleen maar omdat ik nu – voor mijn doen – best ruim verdien, ga ik niet ineens allemaal maar dure kleding kopen. Ik koop het allerliefst bij Zara en & Other Stories. Ik heb liever een comfortabele levensstandaard dan allerlei dure spullen.

Wat wil je je kind(eren) meegeven over geld?

Dat sluit wel mooi aan bij de vorige vraag. Ik hoop dat ik mijn kinderen kan laten inzien dat dure spullen je leven niet per se beter maken. Een tas is een tas, en dat er Gucci opstaat verandert geen zak aan je geluk, of wat mensen van je vinden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk