Helft Nederlanders stoort zich aan onverzorgde collega’s tijdens videocalls

En ze willen ook graag dat je je kamer eens opruimt en stopt met eten tijdens calls

young woman using laptop at home
recep-bgGetty Images

Hoe zit jij erbij tijdens een vergadering via videocall? Nu alle thuiswerkers moeten wennen aan een hoop veranderingen, komt er ook een hele nieuwe etiquette bij kijken. En iedereen denkt héél anders over wat normaal is. Zo zitten sommige collega's er tijdens een digitaal werkoverleg er prachtig bij met fleeky eyeliner, terwijl de ander in een hoodie zit en al weken geen make-up heeft aangeraakt. Wat ons betreft helemaal je eigen keuze! Wellicht omdat ondergetekende eerder in de tweede categorie valt. Uit onderzoek van VPNdiensten.nl blijkt dat veel Nederlanders zich ergeren aan het videocall-gedrag van hun collega's.

Ongewassen in een videocall

Meer dan de helft van de Nederlanders ergert zich aan onverzorgde collega's tijdens het digitale werkoverleg. Zowel de helft van de mannen (52 procent) als van de vrouwen (50 procent) noemt een collega die ongewassen incheckt tijdens een videocall onprofessioneel. En niet alleen dat: een derde denkt dat thuiswerkende collega's door de fysieke afstand de bedrijfsregels minder serieus nemen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ergeren aan collega's in calls

Over slonzig gedrag gesproken: 48% kan er heel slecht tegen als collega's eten tijdens een call, 38% kan het niet hebben als je zit te gapen tijdens een meeting en 29% vind het maar gênant dat je in een rommelige kamer zit te werken.

De grootste ergernis? Maar liefst 57 procent van de respondenten ergert zich aan collega’s die te laat binnenkomen tijdens videocalls. Iedereen die de afgelopen maanden regelmatig heeft moeten videobellen, zal herkennen dat meetings vaak langer duren omdat mensen per ongeluk door elkaar heen praten, wegvallen, of vastlopen – 55% van de respondenten zeggen zich dan ook te ergeren aan collega's met een slechte internetverbinding.

Wees lief voor jezelf

All in all, het is voor iedereen aanpassen en het is niet altijd makkelijk om een balans te vinden tussen hoe je je thuis gedraagt, en hoe je je op kantoor gedraagt. Maar we doen allemaal ons best, en vergeet niet dat we in een pandemie zitten en het oké is als je niet volledig hetzelfde presteert als in een normale situatie. Wees lief voor jezelf, en als je nog wat hulp nodig hebt: aan het begin van de crisis gaven wij deze thuiswerktips.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van VPNdiensten.nl onder onder 1.506 werkende Nederlanders, uitgevoerd door Panelinzicht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points