Celebrities spreken zich uit over racisme en de moord op George Floyd

"We kunnen niet langer doen alsof er niets aan de hand is."

beyoncé tijdens hillary clinton campagne
Brooks KraftGetty Images

De wereld is op z'n zachtst gezegd ontzet door de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die afgelopen maandag slachtoffer was van racisme. Hij werd gearresteerd toen hij in een winkel probeerde te betalen met een briefje van twintig dollar dat vermoedelijk vals was. De politieman die hem arresteerde, drukte hem met een knie in zijn nek tegen de grond. Dat deed de witte agent - ondanks Floyd's herhaaldelijke roep om genade - zo hard en lang, dat Floyd geen adem kreeg en uiteindelijk stierf.

Beyoncé over George Floyd

Mensen spreken zich massaal uit over de vreselijke gebeurtenis, die bewijst dat racisme (nog steeds) een extreem groot probleem is in de wereld. Verschillende beroemdheden gebruiken hun platform om anderen hiervan bewust te maken. Zo ook Beyoncé, die de problematiek benoemt in een video.

Gerechtigheid voor George Floyd

"We hebben gerechtigheid nodig voor George Floyd," aldus Beyoncé. "We kunnen deze pijn niet normaliseren. Ik heb het niet alleen tegen zwarte mensen. Of je nu wit, zwart, bruin of iets daartussenin bent - ik kan alleen maar aannemen dat je je hopeloos voelt door het racisme dat op dit moment in Amerika speelt. Stop met het zinloos vermoorden van mensen. Stop met zwarte mensen zien als mindere mensen. We kunnen niet langer doen alsof er niets aan de hand is."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Celebrities over George Floyd

Ook andere celebrities spreken zich uit in uitgebreide, persoonlijke berichten. Cardi B noemt Amerika "helemaal niet het land van vrijheid", Rihanna noemt de agent in kwestie, Derek Chauvin, een "moordenaar, misdadiger en varken" en Billie Eilish legt haar volgers uit wat wit privilege inhoudt en waarom de slogan #blacklivesmatter zo belangrijk is.

Het is duidelijk dat er iets moet veranderen in de wereld en dat we daar allemaal aan moeten meehelpen. Wat jij zelf kunt doen?

Teken de petitie

Je kunt de petitie Justice For George Floyd online tekenen om aan te geven dat je gerechtigheid voor (de familie van) George Floyd wil en dat de agenten die betrokken waren bij de dood van George Floyd ontslagen en door de autoriteiten schuldig bevonden worden.

Onderwijs jezelf

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat racisme écht inhoudt, in hoeverre het een rol speelt in onze maatschappij en welke rol jij daarin hebt. Voor witte mensen is het belangrijk om te weten wat wit privilege is en waarom racisme iedereen aangaat - dus ook jou. Er zijn ontelbare artikelen (zoals For Our White Friends Desiring To Be Allies), podcasts (zoals Let's Talk About Whiteness), documentaire-series (When They See Us) en zelfs fictionele series (Dear White People) die je daarbij kunnen helpen.

Doneer

Als je financieel een steentje bij wil dragen, kun je geld doneren. Er is een George Floyd Memorial Fund opgezet voor de nabestaanden van George Floyd. Als je liever (ook) racisme in het algemeen wil helpen bestrijden, dan kun je bijvoorbeeld doneren aan Black Lives Matter.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points