Wat kan ik écht doen tegen racisme?

Ga verder dan Instagram-quotes

black lives matter
Spencer PlattGetty Images

We delen de quotes en we delen het nieuws, maar wat doet dat nou echt? We're preaching to the choir. We're screaming into the void. Wat kan jij echt doen om actief op te staan tegen racisme? Hoe kan jij helpen en solidair zijn, buiten de grenzen van Instagram?

Educate yourself

Misschien schrik je van beelden van mensen die winkels plunderen, en voelt dat niet goed. Denk na waarom je dit zo oncomfortabel vindt om naar te kijken. Bedenk waarom het blijkbaar met schrikbarend veel witte mensen meer doet doet dat een filiaal van een miljoenenbedrijf wordt afgebrand, dan het jarenlange, systematische, brute en ongestrafte afnemen van zwarte levens. George Floyd. Breonna Taylor. Ahmaud Arbery. Tamir Rice. Eric Garner. De lijst is lang. Pijnlijk lang.

Amerika lijkt zo dicht bij ons te staan, maar staat zo ver van ons af. De economische omstandigheden zijn erbarmelijk. Van zorgverzekering is geen sprake, van steun voor burgers in tijden van crisis al helemaal niet. Vooral niet in de al ontzettend kansarme zwarte buurten. Hoe heeft de situatie het kookpunt bereikt? Trevor Noah legt het perfect uit in de onderstaande video.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

"Een samenleving is als een contract dat we samen tekenen, als mensen onder elkaar. We zijn het eens met deze regels, idealen en gebruiken, en dat maakt ons een groep. En sommige leden van die samenleving – vooral zwarte Amerikanen – moeten aanzien hoe dat contract keer op keer verbroken wordt door de mensen die hen hebben gedwongen het te tekenen." Alle vormen van stil protest zijn geprobeerd. Colin Kaepernick knielde tijdens het volkslied en werd uitgemaakt voor rotte vis door zijn president. Enough is enough.

Wat kan ik doen om de situatie in Amerika te helpen?

Verdiep je in de materie en vraag niet constant van je zwarte vrienden of kennissen om jou te vertellen hoe het moet. Er zijn ontelbare artikelen (zoals For Our White Friends Desiring To Be Allies), podcasts (zoals Let's Talk About Whiteness), documentaire-series (When They See Us) en fictionele series (Dear White People) die je daarbij kunnen helpen. Hier is een hele lijst belangrijk lees- kijk- en luistermateriaal. Lees je in over wit privilege. Neem actief deel in de conversatie en luister.

Doneer wat je kan. Blijf op de hoogte van welke doelen op dit moment het geld nodig hebben. Schenk aan George Floyd Memorial Fund. Black Lives Matter. Reclaim the Block. Dit zijn allemaal organisaties die helpen om in zwarte communities te helpen waar het het meest nodig is.

Teken petities. Blijf alles delen op social media. Kom naar protesten (maar draag een mondmasker. Er is ook nog een pandemie gaande, remember?).

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat kan ik doen in Nederland?

Spreek je directe omgeving aan. Hoor of zie je mensen (je ouders, familie, vrienden of collega's) oordelen over de protesten? Ga het gesprek aan. Vraag waarom ze zich zo voelen, en leg uit hoe de situatie zit. In Nederland kunnen wij ons moeilijk voorstellen dat het zo uit de hand loopt, en dat is maar goed ook. Juist daarom móet je iets doen en zeggen.

Lees meer over de situatie omtrent racisme in ons eigen land. Hier is het niet zo onbeschaamd en openlijk gewelddadig als in Amerika, maar it's there. Hoe divers is jouw bedrijf? Hoe divers is de media die je consumeert? Wat zie jij in jouw directe omgeving en jouw community wat je daaraan kan veranderen? Wees alert en eis verandering in institutioneel racisme. Stuur een bericht naar kranten, nieuwsredacties en televisieprogramma's als je ziet dat hun berichtgeving over witte ik-wil-naar-de-kapper-protesten en zwarte ik-wil-gewoon-niet-vermoord-worden-protesten pijnlijk verschillend is. Wees alert op micro-agressies ('waar kom je écht vandaan?', het gebruik van 'blank' vs 'wit'). Je kan geen elementen van black culture nemen omdat je die vlechten zo leuk vindt staan, maar niet opkomen voor de levens van de mensen van wiens cultuur je steelt. Je kan niet posten over George Floyd, maar in december in eigen land stil zijn in de discussie omtrent zwarte piet.

Doneer ook in eigen land waar het telt. Bijvoorbeeld aan The Black Archives (NL06 ABNA 0246 4020 83 t.n.v. stichting New Urban Collective o.v.v. Donatie the Black Archives en je naam) en Stichting Nederland Wordt Beter.

For God's sake, gebruik je stemrecht. Stem divers, er moeten véél meer mensen in ons kabinet komen die geen oude witte mannen zijn. Besef dat als jij het gevoel hebt dat politiek geen invloed heeft op jouw leven, je ontzettend bevoorrecht bent. Je bent het verschuldigd aan anderen om je recht te gebruiken. Wees gepassioneerd over je stemrecht en gebruik het. Stem zo gepassioneerd als een PVV'er of FVD'er, maar dan voor de partijen die geïnvesteerd zijn in de rechten van álle mensen. Een kabinet met diversiteit, kan zich inzetten op diversiteit. Kan zich inzetten op aansprakelijkheid voor politiegeweld. Kan beslissen waar er geïnvesteerd wordt. Dat doet meer dan het delen van een quote.

Blijf actief. Sluit je ogen niet. Blijf je inzetten. Ook als de Insta-hype voorbij is.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points