Voor alle witte mensen: we mogen niet langer onze ogen sluiten voor racisme

#blacklivesmatter

black lives matter protest march
DANIEL LEAL-OLIVASGetty Images

Normaal vloeien de woorden op (digitaal) papier. Nu voel ik een blokkade. Omdat ik niet weet hoe ik dit onderwerp aan moet snijden, omdat ik de woorden niet kan vinden en omdat ik niet het verkeerde wil zeggen. Maar het gaat niet om mij - en dat is juist het punt. Het gaat om racisme. Het gaat om zwarte mensen die al eeuwen gediscrimineerd worden door witte mensen. En het gaat om witte mensen die al eeuwen toekijken en niets zeggen.

Ik ben een van die witte mensen, die zich eerder niet wilde branden aan zo'n gevoelig onderwerp. "Het gaat mij niets aan," dacht ik. "Zolang ik zelf niemand discrimineer, doe ik het goed." Ik had het mis.

Ten eerste discrimineer ik - zonder dat ik dat wil - zelf. En ik denk dat alle witte mensen zich hier - bewust of onbewust - schuldig aan maken.

Wit privilege

Ik kan nooit voelen hoe het is om als niet-wit persoon in de huidige maatschappij te leven. Ik kan het wel proberen te begrijpen. Ik ben wit en dus geboren met een privilege. Ik heb - enkel en alleen omdat ik met deze huidskleur geboren ben - kansen gekregen die een ander niet heeft gekregen. Ik word beter behandeld dan een ander. Ik word minder veroordeeld dan een ander. En dat is verschrikkelijk oneerlijk.

Nogmaals: dit gaat niet om mij. Maar tegelijkertijd kan ik alleen maar vanuit mezelf spreken. Het gaat om wat ik als white privileged persoon kan doen om het onrecht dat andere mensen die dat privilege niet hebben te helpen bestrijden.

Uitspreken over racisme

Ik denk dat de eerste stap deze is: niet langer zwijgen. Het is een moeilijk onderwerp voor witte mensen, maar is het niet veel moeilijker voor de mensen die slachtoffer zijn van racisme?

De eerste gedachte die bij me opkwam toen ik de video van de moord op George Floyd zag was: "bestaan er nog steeds mensen die zo racistisch zijn?" Deze gedachte laat zien hoe white privileged ik werkelijk ben. Ja, er bestaan mensen die zo racistisch zijn dat ze zwarte mensen bewust benadelen, mishandelen en zelfs vermoorden. Die mensen zijn er in overvloed.

Educate yourself

De tweede stap is duidelijk: ik moet weten waar ik het over heb. Ik kan op z'n minst zorgen dat ik op de hoogte ben van wat racisme vandaag de dag echt inhoudt en welke rol ik als bevoorrecht persoon daar in heb. En belangrijker nog: wat ik kan doen om mijn rol daarin beter te maken. Of eigenlijk: om racisme helemaal tegen te gaan. Ik kan beginnen met boeken lezen, podcasts luisteren of documentaires kijken. En vervolgens kan ik me inzetten voor mijn minder bevoorrechte medemens.

Black lives matter

Voor iedereen die te maken heeft met racisme: het spijt me dat je dit dagelijks moet doormaken. Het spijt me dat ik niet vaker mijn mond opengetrokken heb als ik zag dat je dit doormaakte. Ik hoop het beter te doen en ik hoop dat we het allemaal beter gaan doen. Sterker nog, we moeten het beter doen. NU. Liever gisteren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points