Kom in actie! Roepen dat je geen racist bent is niet genoeg

"Open je ogen, maar doe niet alleen dat. Laat van je horen."

anke de jong, de hoofdredacteur van glamour
Robin van der Schaft

De wereld staat even stil door de dood van George Floyd. Een Amerikaanse, onschuldige, zwarte man. Waarbij het laatste ervoor heeft gezorgd dat hij zijn leven is verloren. Dat we even stil staan en met zijn allen van ons laten horen is dan ook nodig.

‘Natuurlijk ben ik geen racist.’ Dat zeg ik vaak hardop en in mezelf, moet ik eerlijk zeggen. Jij zult het zelf ook vaak denken of zeggen. ‘Nee, maar ik ben echt geen racist.’ Maar dat is niet genoeg. Het roepen of denken is niet genoeg meer. Want het voelt zo leeg. Ik probeer met Glamour een mediamerk te zijn voor alle jonge vrouwen in Nederland. Alle lengtes, maten, kleuren, geaardheden, etniciteiten: Glamour is voor ie-de-reen. Hoe zeer ik mijn best ook probeer te doen, ik zal nooit echt begrijpen hoe het is om als zwarte vrouw in de media te werken. Of hoe het is om gay te zijn op een redactie met alleen maar hetero’s. Of hoe het is om gehandicapt te zijn in een bedrijf waar verder niemand een beperking heeft. Ik ga het gewoon nooit weten, want ik heb privileges, net als jij misschien. Want ik ben nou eenmaal wit, hetero en ik heb ook nog eens een van de hoogste posities in de mediawereld.

Daar heb ik heus ook superhard voor gewerkt, maar ik heb nou eenmaal ook privileges zoals mijn huidskleur, die als voordeel hebben gewerkt in mijn carrière. Systemen die al eeuwen op een bepaalde manier werken, waarbij de witte mens in het voordeel is, bestaan. Al denken we dat diversiteit hoog op de kalender staat, het doorbreken van die systemen is een hels karwei en staat nog in de kinderschoenen.

Diversiteit

Open je ogen, maar doe niet alleen dat. Laat van je horen. We hebben allemaal blinde vlekken, ook jij. Ik ook, daarom heb ik zoveel mogelijk mensen om me heen verzameld bij Glamour die mij elke dag helpen om van Glamour het meest diverse mediamerk te maken. In alle uitingen naar buiten, maar ook intern qua diverse redactie. En dat is zo belangrijk! Want waar het voor ons bij Glamour inmiddels vanzelfsprekend is om een super divers mediamerk te maken, door er volop gesprekken over te voeren, realiseer ik me na de afgelopen dagen weer eens dat het qua diversiteit en gelijkheid in de wereld nog altijd zeer ernstig gesteld is. En ook dat ik het persoonlijk nog véél beter kan doen en wij op de redactie het ook nog beter kunnen doen.

Black lives matter

Meiden in ons team die deze week slecht slapen, omdat racisme voor hun dagelijkse of wekelijkse kost is en er de afgelopen week zo heftig mee geconfronteerd worden, dat ze letterlijk fysiek ziek zijn. Dat kan en mag niet langer. We moeten daar met zijn allen bewust van zijn en met zijn allen ervoor zorgen dat dat niet meer gebeurt. Racisme en discriminatie bestaan en de zwarte gemeenschap is daar het meest slachtoffer van. En ik maar denken dat we eigenlijk best lekker bezig waren bij Glamour en daarmee onze stem voldoende inzetten (dat was weer zo’n aanname). Maar nee, er is nog zo ongelooflijk veel ongelijkheid in de wereld en ook in Nederland. Daarom, juist nu, een belangrijk rijtje met acties, die je vandaag nog kunt aanpassen in je leven om jouw steentje bij te dragen aan een gelijke en eerlijke wereld.

Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat ongelijkheid niet meer een hedendaags probleem is, maar slechts nog een onderwerp in de geschiedenisboeken. Wij gaan intussen nog harder aan de slag om te kijken hoe we ons platform nog meer kunnen inzetten voor een gelijke wereld.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points