#GetEducated: Waarom het verkeerd is om 'All Lives Matter' te zeggen

Meer rechten voor een ander betekent niet minder rechten voor jou

waarom het verkeerd is om all lives matter te zeggen
Artem Varnitsin / EyeEmGetty Images

Een reactie die we regelmatig zien op any bericht over Black Lives Matter is de reactie '#AllLivesMatter' – of iets wat in die lijn ligt. Misschien uit een soort misplaatst gevoel dat het staat voor gelijkheid. Neem alsjeblieft even de tijd om je in te lezen over waarom deze reactie verkeerd en ongevoelig is, ook al bedoel je het misschien niet zo.

Jouw huis is oké

Stel: het huis van je buurman staat in de fik en hij heeft de brandweer gebeld. Jouw huis staat niet in de fik, maar je belt de brandweer om te zeggen dat ze jouw huis éérst moeten komen blussen. Klinkt super dom, hè? Klopt, want dat zou je nooit doen. It's not where the fire is happening right now. Jouw huis is oké, jouw huis is veilig. Je helpt je buurman.

Zo is dat ook met solidariteit voor je zwarte medemens. Het politiegeweld en racisme tegen zwarte mensen in Amerika heeft een kookpunt bereikt, en daarmee wederom allerlei andere vormen van racisme – ook in Nederland – blootgelegd. De pan kookt over, de keuken vat vlam. Help met blussen en vind de goedheid in je hart om éven niet over je eigen huis te beginnen.

Het is geen taart

Enkele dagen geleden plaatste een meisje een comment onder een #BlackLivesMatter foto op mijn Instagram. "En over de moord op Justine Damond hoor je niemand." Justine Damond is een witte vrouw die (in 2018) óók om het leven is gekomen door politiegeweld. Ze belde 911 en bij aankomst schoot een agent haar neer. Echt heel erg. Oprecht. Maar waarom is het nodig om – als we het eindelijk en masse over racisme hebben – het verhaal tóch weer naar de witte kant te trekken? Vraag het jezelf af.

Weet je wat ook erg is? Letterlijk alle andere moorden. Verkrachting. Dierenleed. Kinderarbeid. Aids. Daklozen. Oorlog. Kanker. One Direction zonder Zayn. Hongersnood. Dat je het ene erg vindt, betekent niet dat je het andere níet erg vindt. Het is geen taart met een beperkt aantal stukjes. Je kan je inzetten tegen kanker, maar dat betekent niet dat je oorlogen niet erg vindt. Waarom moeten mensen dan toch constant de aandacht afleiden van Black Lives Matter?

Alle ziekten zijn erg, niet alleen kanker

Stel dat jij, als wit persoon, verdriet hebt over iets wat jou persoonlijk aangaat. Bijvoorbeeld: jij staat op de Dam om te protesteren over #MeToo. Je staat daar met al je emotie, en iemand tikt je op je schouder en zegt: "Uh, oké. Dus kinderarbeid boeit je niet?" Jawel! Natuurlijk wel! Maar daar gaat het nu niet over.

Wanneer jij mensen vraagt om te doneren aan het Kankerfonds, wat zou je er dan van vinden als iemand zegt: 'Alle ziekten zijn erg, niet alleen kanker.' Je had dan liever willen horen dat die persoon zei: 'Natuurlijk heb ik tijd voor het Kankerfonds. Dit is voor jou belangrijk.' Dan ben je ook eerder geneigd om, als die ander zich bijvoorbeeld inzet voor de Hartstichting, te luisteren naar wat zij vertellen. Is dat niet hoe je deze conversatie wil benaderen?

Laat nú de ruimte voor de conversatie over racisme. Luister, zonder je defensief op te stellen. Het kan oncomfortabel zijn, want we zoeken allemaal naar de weg naar een betere toekomst voor iedereen. Blijf dat doen. Nu, en ook volgende week, de rest van het jaar en de rest van je leven. Take a seat. Er is genoeg taart voor iedereen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated