#GetEducated: deze films en series over racisme moet je kijken

Self-education is enorm belangrijk

if beale street could talk
If Beale Street Could Talk

We mogen niet langer onze ogen sluiten voor racisme. En om dat te doen, is self-education heel belangrijk. Als jij het privilege hebt om zelf niet te ervaren wat racisme is, dan wordt het hoog tijd dat je daarover leert. Er is genoeg informatie out there, dus laat het niet aan jouw zwarte vrienden, collega's of kennissen over om jou op te leiden. Wij tippen enkele films, series en documentaires die ingaan op dit onderwerp. Get educated!

13th (Ava DuVernay) - Via Netflix

Glamour's Senior Digital Editor Laura: "Ava DuVernay maakte deze aangrijpende documentaire over zwarte Amerikanen in het corrupte gevangenissysteem. De quote van President Obama zegt het allemaal: de Verenigde Staten beslaan 5% van de wereldbevolking, maar 25% van alle gevangenen ter wereld. Belangrijk kijkmateriaal als je mensen betekenisloze statistieken ziet rondgooien over zwarte criminaliteit. Ava graaft de wortels van het probleem volledig uit de grond: dit is hoe de afschaffing van slavernij op slinkse wijze werd omgezet tot buitensporig gevangenschap. De onderdrukking van de zwarte mens in een land dat vrij claimt te zijn."

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

When They See Us (Ava DuVernay) - Via Netflix

Glamour's Digital Intern Kim: "Eigenlijk zou iedereen de documentaire-serie When They See Us verplicht moeten kijken. De miniserie is gemaakt, geregisseerd en mede-geschreven door Ava DuVernay. Het waargebeurde verhaal gaat over The Central Park Five: Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana en Korey Wise. De vijf mannen werden als tieners opgepakt en veroordeeld voor verkrachting en bleken onschuldig te zijn."

Dear White People (Justin Simien en Njeri Brown) - Via Netflix

Glamour's Senior Digital Editor Zoé: "Dear White People van schrijvers Justin Simien en Njeri Brown volgt het verhaal van Afro-Amerikaanse studenten; Samantha, Coco, Troy, Lionel, Reggie, Kelsey en Joelle. De serie schijnt licht op hoe zij het studentenleven ervaren op een grotendeels witte campus, en stelt de worstelingen over identiteit, liefde, racisme en het onderlinge colorisme aan de kaak. We volgen het verhaal vanuit het perspectief van één van de studenten, en het wordt duidelijk dat alle personages anders met hun achtergrond omgaan. De serie behandelt reële problemen en vraagstukken, op een intelligente, toegankelijke manier met zeer gevatte oneliners. Zeker de moeite waard om te kijken."

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

If Beale Street Could Talk (Barry Jenkins) - Te huur via Pathe Thuis

Glamour's Senior Digital Editor Laura: "Van mijn fantastische leraar Engels kreeg mijn klas op de middelbare school de opdracht om het boek 'If Beale Street Could Talk' van James Baldwin te lezen. Dat maakte indruk. Het boek is nu op tedere wijze verfilmd door Barry Jenkins, die een Oscar won voor Moonlight. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de jaren 70. De liefde tussen long-time friends Tish en Fonny bloeit op, maar net als zij hun geluk vinden en Tish zwanger blijkt te zijn, wordt Fonny door een racistische politieagent vals beschuldigd van verkrachting. Hij komt onterecht in de gevangenis, en Tish en haar familie doen er alles aan om zijn onschuld te bewijzen."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated