Wat hebben wij geleerd van deze week?

De Glamour redactie gaat in gesprek over wat we deze week hebben geleerd over racisme

black lives matter
Glamour

Deze week voelt als een keerpunt. Ook bij Glamour zijn we ontzettend veel bezig met hoe wij ons in de toekomst beter kunnen inzetten voor inclusiviteit en tegen racisme. Team Glamour bespreekt in de reactievergadering wekelijks waar we mee bezig zijn geweest. Deze keer deelden we met elkaar wat we hebben geleerd van de afgelopen week, om hopelijk ook jullie te inspireren om hier even bij stil te staan. Naast het delen van onze persoonlijke ervaringen zijn we de rubriek #GetEducated gestart, zodat we jullie en onszelf kunnen blijven educaten over racisme en we kunnen werken aan een gelijke wereld.

Nikita, Junior Brand Manager

"Racisme heb ik altijd genegeerd. Op de basisschool in een klas vol witte kinderen, probeerde ik mij daar niet aan te storen. Op de middelbare school die al een stuk minder wit was, kwam ik in een witte VWO-klas terecht. 'Moet jij niet bij MAVO zijn?' zei een witte jongen tijdens een van de kennismakingsdagen. Ik lachte het weg, zoals ik eigenlijk alles wat in de buurt kwam van racisme weglachte. Het heeft mij altijd gemotiveerd om het tegendeel te bewijzen. Deze week heb ik geleerd dat ook ik mijn mond open mag trekken en dat zal ik ook zeker gaan doen."

Laura, Digital Editor

“Wat ik de afgelopen weken heb geleerd is dat ik júist als wit persoon moet spreken over racisme. Ik ben de laatste jaren altijd actief anti-Zwarte Piet geweest, en met soort aanwijsbare zaken is dat heel makkelijk. Dat is een duidelijke boeman, en dat moet weg. Maar racisme in Nederland gaat zo veel verder dan Zwarte Piet, en heb ik me daar wel actief genoeg tegen ingezet? Nee. Wat ik te weinig heb gedaan is mijn stem gebruiken in mijn werk. Zowel in mijn schrijven als op de werkvloer. Het voelde nooit als mijn plaats om als witte redacteur te schrijven over racisme, of verhalen te brengen over racisme. Ik heb nu beseft dat het júist aan witte mensen is om onszelf en andere witte mensen bewust te maken van onze privileges en ons gedrag.”

Anke, Hoofdredacteur

“Ik dacht oprecht dat we het best goed deden bij Glamour qua inclusiviteit, met een diverse redactie, en een inclusieve inhoud op al onze kanalen. Ik heb geleerd dat het nog veel beter kan, dat ik nog te veel denk vanuit het witte systeem, en dat het ook aan mij is om te doorbreken dat nog meer mensen van kleur uberhaupt durven te solliciteren bij Glamour en bij Hearst. Ik heb ook geleerd dat ik niet alleen maar moet luisteren naar POC maar zelf aan de slag moet gaan met nog meer lezen, zien en doen om dit hele scheve systeem te analyseren en te veranderen. Ik beloof dat ik nog beter mijn best ga doen om de industrie te veranderen.”

Charlotte, Fashion Assistant

"Ik heb geleerd dat de verandering begint bij jezelf. Ik zal nooit helemaal begrijpen wat zwarte mensen hebben meegemaakt, meemaken en hoe zij zich altijd hebben gevoeld en nog steeds voelen maar door jezelf te onderwijzen, te praten met familie en vrienden, het zelf beter te doen kan je al een verandering maken."

Elke, Digital Editor

"Ik heb in twee weken duizend keer meer geleerd over racisme en wit privilege dan al die jaren op school. En dat is natuurlijk een deel van het probleem. Ik besef nu dat (institutioneel) racisme nog steeds een groot issue is en dat we ons daar ten volle bewust van moeten worden. En dat niet alleen: we moeten er iets aan doen. Allemaal. We moeten het nú beter doen. Het is niet (alleen) aan zwarte mensen om te strijden tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan. Het is de hoogste tijd dat witte mensen zich educaten over het onderwerp – zonder daarbij aan te kloppen bij de zwarte medemens – het gesprek aangaan met anderen (hoe moeilijk en oncomfortabel dat ook is) en zich actief inzetten tegen racisme. We hebben nog een hoop te leren en dat is oké, zolang we ervoor openstaan."

Yeliz, Adjunct Hoofdredacteur

“Wat ik heb geleerd is dat ik moet blijven leren: je kan nooit genoeg weten en nooit genoeg hebben gedaan. Het is verleidelijk om – als je veel leest, kijkt en bezoekt – te denken dat je genoeg kennis hebt. Maar je moet kritisch naar jezelf blijven kijken en jezelf ook de juiste vragen stellen. Wat heb ik echt gedaan om verandering teweeg te brengen? Hoe heb ik mensen benaderd of aangesproken? Heb ik wel genoeg rekening gehouden met achterliggende gevoelens? Welke bijdrage heb ik zelf geleverd? Stel ik mij genoeg open zodat iedereen zich veilig voelt? Dat heeft mij deze week beziggehouden.”

Fleur, Digital Intern

“Ik vond deze week heel confronterend en ik schaam me diep dat dit ervoor nodig was om tot het besef te komen dat racisme anno 2020 op zo'n grote schaal aanwezig is. Ik leefde in een bubbel. Niet racistisch zijn, dat heb ik van huis uit meegekregen. En dat was genoeg, dacht ik. Maar antiracistisch zijn, dat is iets heel anders. Ik kon aan de zijlijn niet racistisch zijn, omdat ik er zelf geen last van had. De verhalen van de zwarte gemeenschap doen mij verdriet, en ik heb het allemaal van een afstand bekeken. Of niet eens bekeken, mijn ogen er niet voor geopend. Ik ben blond, heb blauwe ogen, en heb enorm veel privileges. Die zie ik nu. Ik leer elke dag en ben trots dat we bij Glamour open staan voor dat gesprek, er actief mee bezig zijn en #GetEducated hebben opgericht, zodat meer mensen zich als de wiedeweerga kunnen inlezen, net als ik."

Zina, Fashion Intern

“Wat ik heb geleerd deze week is dat ik ondanks mijn zwarte afkomst, ik óók dit probleem heb genegeerd. Het negeren van uitspraken die écht niet oké zijn. Het is zó confronterend om de ernst van de situatie onder ogen te moeten zien en door te hebben hoeveel pijn dit de zwarte gemeenschap doet. Mijn pijn bestaat zowel uit persoonlijke ervaringen als de huidige situatie, die de generatielange ongelijkheid pijnlijk aan het licht brengt. De witte en zwarte gemeenschap mogen dit probleem niet langer negeren en we mogen voor onszelf opkomen. Pas als iedereen zijn ogen opent voor het probleem, kunnen we verder.”

Lize, Brand Manager

“Wat ik vooral geleerd heb afgelopen twee weken, is dat ook in 2020 het systeem nog steeds zo ontzettend gedomineerd wordt door witte mensen. En dat wij witte mensen dit dus ook moeten fixen en – hoe cliché het ook klinkt – dit begint bij jezelf. We moeten opstaan, en ons met z'n allen uitspreken. Ik vind het heel mooi dat social media nu ingezet wordt om elkaar te inspireren en te educaten. Laten we dat blijven doen. Niet alleen deze weken, maar voor altijd.”

Saskia, Creative Director

“Ik heb deze week geleerd dat het aan mijzelf is om racisme op de werkvloer weg te werken. Ik kan met mijn stem en met mijn functie bij Glamour veel verandering teweegbrengen, bij Glamour, maar ook in de modewereld en bij mensen uit de modewereld. Ik heb geleerd dat ik meer open moet staan voor creatieve mensen die ik nog niet ken, en dat ik die niet ken omdat ik wit ben. Dat mijn netwerk een bepaald netwerk is, omdat ik wit ben. En dat mijn functietitel een drempel kan zijn om naar mij toe te stappen. Daarom moet ik zelf mijn netwerk vergroten, actief op zoek gaan naar nieuw talent. Hulp vragen als dat niet lukt en luisteren en daarvan leren.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points