Erin & eruit: zoveel spaart en spendt copywriter Alana (29)

Hoeveel verdient een copywriter?

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Naam: Alana (29)
Beroep: Copywriter
Salaris: €1900,-
Woont in: Amsterdam
Huur: €700,- (de helft van totaalbedrag 1400,-)
Boodschappen: €300. Ik sta steeds versteld hoeveel het is. Ik vind het leuk om lekker te koken, dus ik zie het ook maar een beetje als uitgaven voor een hobby.
Overig: €320 (€100 voor zorgverzekering, ongeveer €100 voor GWL en internet, €60,- voor de sportschool, €10 voor telefoon, en verder nog wat dingen zoals studieschuld afbetalen en Netflix)
Beauty en kleding: Ongeveer 100 euro per maand, meer aan beauty dan aan kleding. Ik ben heel kritisch met kleding kopen, ik moet een kledingstuk wel écht helemaal geweldig vinden voordat het mee naar huis mag. Daarom koop ik niet zo vaak wat. En omdat ik niet zo vaak slaag, vind ik shoppen ook helemaal niet leuk, en daardoor koop ik nog minder.
Sparen: €250,-
Uitgaan: Rond de €120 euro. Ik ga niet zo vaak uit eten en ook altijd redelijk goedkoop, en in de kroeg drink ik bier, wijn of cola, dus dan ben je niet zo heel duur uit.
Goede doelen: €16,- aan ontwikkelingshulp

Wat betekent geld voor jou?

Geld zie ik als een manier om mijn leven leuker en makkelijker te maken. Maar je hebt niet oneindig veel, dus je moet ervoor zorgen dat je het goed gebruikt en de juiste keuzes maakt. Vroeger was ik best wel makkelijk met geld uitgeven aan dingen die ik niet per se wilde, nu denk ik daar wel meer over na. Maakt wat ik uitgeef me wel écht blijer? Ik denk dat ik wel een prettige, zakelijke manier heb om naar geld te kijken.Toch frustreert geld me ook, omdat ik nooit genoeg heb. Ik verdien wel redelijk, maar ik ben zo'n groot deel alweer kwijt aan huur alleen. In een andere stad zou ik goedkoper kunnen wonen, natuurlijk, maar hier is mijn léven. Wat dat betreft denk ik dat het toch de juiste keuze is om zoveel geld aan de huur uit te geven. Maar zuur is het wel. Als ik uitreken hoe lang het duurt voordat mijn studieschuld afbetaald is, of hoe weinig geld ik achter de hand heb voor noodgevallen, word ik best verdrietig.

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

Mijn ouders waren vroeger altijd heel zuinig en goed met geld besparen. Zij hebben echt grip op hun geld. Toen ze erachter kwamen dat ik leende als student, waren ze ook best wel pissig. Zij vonden altijd dat ik boven mijn stand leefde.

Wat kocht je van je eerste echte salaris?

Van mijn eerste salaris bij mijn bijbaan op mijn zestiende kocht ik kleren. Van mijn eerste salaris bij een fulltime baan heb ik niets speciaals gekocht. Er was niet echt iets wat ik wilde hebben, of zo. Het klinkt gek maar ik heb niet echt het idee dat mijn leven financieel heel erg is veranderd toen ik van student naar werkende ging. Ik moest mijn studentenkamer uit en ging in een 'echt' huis wonen, waardoor ik ineens veel meer huur moest betalen. Ook leende ik als student wel een paar honderd euro per maand, en toen ik begon met werken spaarde ik een paar honderd euro per maand. Misschien leef ik nu wat relaxter, ik ga naar een betere kapper en langer op vakantie, maar over het algemeen heb ik niet het gevoel dat ik heel veel meer geld uitgeef dan toen.

Maakt geld nu echt gelukkig?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

Ik wil graag samen met mijn vriend een huis kopen. Door een paar domme financiële beslissingen ben ik al mijn spaargeld kwijtgeraakt. Pas sinds een paar maanden ben ik opnieuw begonnen met sparen. Hoewel je eerder zou kunnen zeggen dat ik spaar om mijn studieschuld af te betalen, zodat die niet op de hypotheek drukt. Ik laat het geld alleen nog even op mijn rekening staan zodat ik wat meer een buffer heb.

Waar geef je graag je geld aan uit?

Ik geef graag geld uit aan ervaringen waar ik écht zin in heb, zoals concerten, of een etentje bij een heel leuk restaurant.

Heb je financiële doelen in het leven?

Het lijkt me geweldig om een huis afbetaald te hebben, zodat je vaste lasten heel laag zijn. Maar dat is meer een droom dan een doel, want tenzij ik ineens een fantastisch idee krijg voor een lucratieve business, ga ik daar nooit genoeg geld voor verdienen.

Wat is jouw geld/spaarmotto?

Gebruik geld om je leven leuker en makkelijker te maken.

Wat wil je je kind(eren) meegeven over geld?

Om niet te licht over geld te denken. Ik heb lang gedacht, 'ach, het is maar geld' en heb het daarom uitgegeven aan dingen die het niet waard waren. Maar ik had dat geld ook kunnen steken in dingen die het wél waard waren. Ik hoop dat mijn kinderen verstandigere keuzes maken. Maar tegelijkertijd wil ik ook dat ze begrijpen dat geld een middel is om je leven leuker en makkelijker te maken - nu al, en niet pas aan het einde van de rit. Je kunt wel 10 jaar als een monnik leven zodat je straks een extra groot huis kan kopen, maar wie zegt dat je er over 10 jaar nog bent? Je moet er in de tussentijd ook een beetje plezier mee hebben. Verstandig, goed uitgekozen plezier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk