#GetEducated: Johan, het is cool om te luisteren en van mening te veranderen

Velen lijken te denken dat iets alleen racistisch is, als je er kwade bedoelingen bij hebt

johan derksen
Glamour

Voor wie het heeft gemist: Johan Derksen maakte afgelopen week in de uitzending van Veronica Inside een racistische 'grap' die bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. Bij een BLM-protest was iemand verkleed als Zwarte Piet op komen dagen. Derksen vroeg zich af: "Weten we zeker dat dit niet Akwasi is?" Veronica en Derksen kwamen onder vuur te liggen, maar deden zelf geen afstand van de uitspraak. Op social media werd een actie gestart (#defundracism) om adverteerders te vragen zich te distantiëren van Veronica Inside, en dat deden ze en masse. Ook spelers van het Nederlands Elftal (en de vrouwen- en jeugdteams) zeggen niet meer door het programma geïnterviewd te willen worden.

Geen excuses

Gisteren was er dus een bijzondere uitzending van Veronica Inside, zonder reclameblok. Er werd massaal gekeken in de hoop dat er een constructieve discussie over racisme plaatsvindt. In de uitzending neemt Derksen ruim de kans om te praten over allerlei andere dingen die 'ook erg zijn' – iets waar we eerder over hebben geleerd als whataboutismes, waar 'All Lives Matter' ook een goed voorbeeld van is. Hij noemde de spelers die niet meer met VI wilden praten hypocriet, omdat ze wel nog in Qatar het WK gaan spelen, en er in dat land ook racisme en zelfs slavernij is is. Okay, boo. Ook erg. Maar het gaat nu over de 'grap'. Johan weigert zijn excuses aan te bieden.

Whataboutism

"Dat was misschien een verkeerde grap van mij," durfde Derksen bíjna toe te geven. "Maar het was niet eens mijn slechtste grap." Is dat een goede graadmeter dan? Johan gaat meteen door met afleiden: "Akwasi riep geweld op tijdens zijn toespraak op de Dam!" Zucht. Ten eerste, I'm sorry I have to break this to you, maar Zwarte Piet bestaat niet. Geweld tegen Zwarte Piet bestaat dus ook niet echt. Ten tweede, weer een lekker staaltje whataboutism.

Kunnen we stoppen met het ontwijken van conversaties omtrent racisme, en in plaats daarvan steeds met het vingertje te wijzen naar Akwasi, naar Femke, naar de vreedzame demonstratie op de Dam? Naar Qatar? Naar het feit dat Ali B ooit het N-woord heeft gebruikt? Zet je kinderachtige ego aan de kant en luister waarom wat jíj hebt gezegd mensen heeft gekwetst. And do better. Is dat niet veel stoerder dan 'iK HeB GeZeGd WaT Ik HeB GeZeGd'?

Normaliseer het om van gedachten te veranderen

De heren van VI lijken te denken dat iets alleen racistisch is, als je er kwade bedoelingen bij hebt. Dat is niet zo. Je kan zelfs iets goed bedoelen, maar alsnog iets racistisch zeggen. Neem het geval van Albert Verlinde, die in Shownieuws praatte over waarom we racistische tradities als blackface achter ons moeten laten. Prima initiatief, prima intentie, maar hij zei daarbij wel twee keer het N-woord. Je bedoelt het niet verkeerd, maar je zegt iets wat mensen kwetst. Dat maakt je geen slecht persoon, zolang je luistert naar de gekwetsten en daarop reflecteert. Doe het de volgende keer beter. Leer elkaar dat het oké is om bij te leren, van gedachten te veranderen en je excuses aan te bieden. Dát moeten we normaliseren. Ja, Johan, jij ook.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated