Waarom ik J.K. Rowling mijn liefde voor Harry Potter niet laat verpesten

J.K. Rowling is gecanceld, maar Harry Potter blijft van ons

jk rowling
Mark CuthbertGetty Images

Ik hou van Harry Potter. Om even te illustreren in hoeverre ik diehard Harry Potter fan ben: mijn beste vriendinnen en ik hebben samen tatoeages van het teken van de Deathly Hallows laten zetten. En al die Harry Potter-artikelen die je op Glamour.nl leest (zoals deze met fun facts die iedere Potterhead moet weten) - grote kans dat die van mijn hand zijn.

Ik was altijd van mening dat J.K. Rowling een genie is. Iemand die zoiets moois als de Harry Potter Universe heeft gecreëerd moét wel een fantastisch persoon zijn, dacht ik. De afgelopen weken (en eigenlijk al ruim daarvoor) heeft J.K. een andere kant van zichzelf laten zien. Een kant waar ik - en vele andere fans - niet achter sta.

J.K. Rowling over transgenders

Rowling raakte in opspraak vanwege een reeks tweets, waarin ze schreef dat alleen vrouwen menstrueren. Dit werd het begin van een wereldwijde discussie over J.K.'s uitspraken, die door velen als transfoob gedrag worden bestempeld. Ze ontving bakken kritiek van Harry Potter-fans, leden en allies van de transgender community en Harry Potter-castleden, zoals Daniel Radcliffe. J.K. geeft na alle kritiek geen gehoor aan de fanbase, maar blijft zichzelf ingraven met onder andere een verontrustend essay, het liken van transfobe tweets en het steunen van transfobe mensen (zoals Maya Forstater, die van mening is dat mensen hun eigen sekse niet zouden mogen bepalen).

Harry Potter-fans over uitspraken J.K. Rowling

Gelukkig spreekt een groot deel van het Harry Potter-fandom zich uit tegen Rowling en haar uitspraken. Het internet staat vol met steunbetuigingen van Potterheads aan de LGBTQI+ community die het allemaal oneens zijn met Rowling; Transgender vrouwen zijn vrouwen. Transgender mannen zijn mannen. Non-binaire personen zijn non-binair. En interseksuelen zijn interseksueel.

J.K. Rowling is gecanceld

Als je J.K. Rowling na haar transfobe uitspraken niet langer idoliseert, dan hoeft dat - als het aan mij ligt - niet te betekenen dat we de Harry Potter-reeks óók moeten cancelen. Hear me out. In de literatuurwetenschap bestaat er een bekend essay van Roland Barthes, die verklaart dat de auteur "dood" is. Hiermee bedoelt hij dat een tekst zodra die geschreven is, niet langer 'van' de auteur is. Het werk is autonoom en de lezer is degene die er betekenis aan geeft.

Harry Potter is van ons allemaal

Zo zie ik de Harry Potter-boeken ook. Sinds het verschijnen van de reeks is er een gigantische community ontstaan. Uit de boeken zelf halen we een boodschap van acceptatie, empowerment en antiracisme. De Harry Potter-community is één van de meest inclusieve, liefdevolle en accepterende gemeenschappen out there. Dus voor alle Harry Potter-fans die gekwetst zijn door Rowlings uitspraken; weet dat wij achter je staan. J.K. Rowling is cancelled, maar Harry Potter is van ons allemaal.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points