6 praktische tips om geld te besparen nu je veel meer thuiszit

Nu je toch niet veel buiten komt, is dit de uitgelezen kans om je financiën onder de loep te nemen

geld
Glamour

Nu we met z’n allen meer thuis zijn door de coronacrisis, wordt het langzaam duidelijk hoe dit ook een effect heeft op de kosten in je huishouden. Van alles zelf koken tot het spenderen van uren dagen op Netflix om je favoriete serie te bingewatchen, het leven ziet er heel anders uit dan vóór deze crisis. Daarom is het misschien goed om ook eens (kritisch) te kijken naar de maandelijkse kosten die je maakt. Dat is natuurlijk altijd goed, maar met het oog op de veranderende werksituaties en bijbehorende financiële veranderingen die worden veroorzaakt door deze crisis is het al helemaal een goed idee.

Check je rekeningen en deel je budget opnieuw in

Maak gebruik van de extra tijd die je nu overhebt om je financiële administratie bij te werken en te kijken welke vaste lasten je hebt. Begin bijvoorbeeld met kijken of je niet per ongeluk te veel betaalt voor een abonnement. Zo voorkom je dat je aan het einde van de maand krap komt te zitten. Wanneer je wat geld wil besparen kun je op zoek gaan naar aanbiedingen op vergelijkingssites zoals Pricewise of de Consumentenbond. Ook helpt het om zo nu en dan te wisselen van provider. Wanneer je liever bij je huidige provider blijft kun je ook contact met ze opnemen om te informeren naar de goedkoopste deals. Dit kan je honderden euro’s per jaar besparen, blijkt uit het onderzoek van Moneysavingexpert.com.

Door je huishoudkosten goed op een rijtje te zetten krijg je een beter beeld van hoe je financiën eruit zien en kun je kijken waar eventuele verandering nodig is. Denk bijvoorbeeld na over de directe uitgaven die je doet. Zijn ze allemaal essentieel of kun je sommige abonnementen ook stopzetten?

Het is daarnaast belangrijk om je uitgaven in de gaten te houden. Sommige mobiele bankier-apps bieden hier tools voor aan, maar er zijn ook genoeg handige aparte apps om je financiën bij te houden.

Maaltijden plannen

Door te koken leer je nieuwe dingen, blijf je bezig en kun je (samen met andere leden van je huishouden) creatief bezig zijn. Dit vergroot wel de kans dat je meer aan je boodschappen uitgeeft, en daarom is het belangrijk dat je maaltijd plant. Dit voorkomt dat je eten – en daarmee ook geld – weg moet gooien.

De makkelijkste manier om dit te doen is door een service te gebruiken waarmee je maaltijden kunt inplannen. Voorbeelden hiervan zijn Hello Fresh of Marley Spoon – bij dit soort services krijg je precies de juiste hoeveelheden ingrediënten.

Naast het plannen van maaltijden kun je ook meerdere porties in een keer koken. Dit helpt je tevens een bepaald budget aan te houden én zo heb je later een keer tijd over omdat je niet hoeft te koken. Ideaal!

Denk er ook eens over na om bevroren producten te kopen in plaats van verse, waar dit mogelijk is. Dit is vaak goedkoper (al helemaal wanneer het gaat om producten die niet in het seizoen zijn), maar de producten blijven ook langer goed. Wanneer je veel in een keer hebt gekookt (maar dit niet een paar dagen achter elkaar wil eten) is invriezen een goede optie. Zo geniet je een week later nog een keer van die heerlijke maaltijd, zonder ervoor in de keuken te hebben gestaan.

Groei het zelf

De tijd die je nu over hebt kun je ook gebruiken om nieuwe skills te leren: tuinieren bijvoorbeeld. Hiermee kun je uiteindelijk ook je eigen groenten en fruit verbouwen. Het enige wat je nodig hebt is een bloembak en wat zaadjes en voor je het weet geniet jij van je eigen verse groentes en kruiden. Dit is ook erg leuk om samen met kinderen te doen, zo leren ze gelijk op een speelse manier waar voedsel vandaan komt.

Voor wat inspiratie op het gebied van tuinieren kun je terecht op de Instagram-pagina van Anna Greenland, zij verbouwt haar eigen organische producten en geeft via haar social kanalen per seizoen advies over hoe je dingen het best kunt aanpakken wanneer het om tuinieren gaat.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

DIY

Online shoppen is aantrekkelijk als lockdown bezigheid, maar het is belangrijk jezelf wel de vraag te blijven stellen of je je het item kunt veroorloven. Als dit niet zo is, maar je hebt je ogen wel gericht op dat éne item of product, dan zit er niets anders op dan het op een creatieve manier op te lossen met de dingen die je al in huis hebt. Probeer bijvoorbeeld cosmetica zelf te maken in plaats van een smak geld aan producten uit te geven. Online kun je heel veel recepten vinden voor zelfgemaakte gezichtsmaskers en lip producten, die je de ultieme lockdown glow zullen bezorgen. Ook Rhian Truman deelt op Insta leuke tips voor snelle en makkelijke cosmeticarecepten.

Zet je gebruikelijke reiskosten en andere (pre-Corona) uitgaven op een aparte rekening

Een groot deel waarop veel van ons nu kunnen besparen zijn de maandelijkse reiskosten, die kunnen normaal wel oplopen tot honderden euro’s per maand. Het is misschien lastiger door de onzekerheid in deze tijd, maar het geld opzijzetten dat je normaal uitgeeft aan reiskosten zorgt ervoor dat (onverwachte) andere kosten makkelijker te betalen zijn. Deze kosten opzijzetten kun je het makkelijkst doen door een aparte rekening te openen.

Dit trucje kun je tevens gebruiken voor het geld wat je normaal zou uitgeven aan pre-corona activiteiten zoals drankjes op het terras, etentjes met vriendinnen of de vrijdagmiddagborrel met collega’s.

De 5-5-5 challenge

Aangezien de 5-5-5 challenge op social media nu alle aandacht trekt, is het een kleine stap dit ook toe te passen op je eigen financiën. Leg elke keer €5 opzij wanneer je toch voor dat ene glas wijn of die chocoladereep bent gegaan, terwijl je met jezelf had afgesproken die niet te nemen. Op deze manier kun je toch genieten van die ene beloning die je nu zo nodig hebt én spaar je wat geld voor later.

Dit artikel verscheen eerder in Glamour Magazine.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk