Erin & eruit: zoveel spaart en spendt gymlerares Janneke (29)

Hoeveel verdient een docent lichamelijke opvoeding?

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Naam: Janneke (29)
Beroep: Leraar lichamelijke opvoeding
Salaris: €1600,- netto
Woont in: Zwolle
Huur: €580
Boodschappen: €150
Overig: €100 voor zorgverzekering, €95 aan vaste lasten in huis (G/W/L en internet), daarnaast nog Netflix, Videoland.
Beauty en kleding: Niet een vast bedrag per maand. Soms niets, soms wat meer, maar gemiddeld ongeveer €70 per maand.
Sparen: €150,-
Uitgaan en etentjes: Rond de €100 euro
Goede doelen: €5 aan het Kankerfonds

Wat betekent geld voor jou?

Tja, eigenlijk niet ontzettend veel. Het is dat je de rekeningen moet betalen, haha. Ik ben niet een ontzettende luxepoes dus zolang ik genoeg heb om mijn huur en mijn eten te betalen en dan nog wat over te houden om leuke dingen van te doen, vind ik het wel prima. Ik snap het gedoe rondom dure kleding, schoenen en tassen niet zo. Ik ben gewoon blij als ik m'n leven kan leven en af en toe lekker op vakantie kan.

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

Dat geld echt niet het belangrijkste in je leven is, zolang je maar een goede basis hebt en altijd wat geld hebt om op terug te vallen. Mijn ouders zijn altijd heel degelijk met hun geld omgegaan – genoeg leuke dingen doen, maar geen gekke uitspattingen. Ik merk nu wel dat ik dat een beetje van ze heb overgenomen. Een beetje de mentaliteit van: doe maar gewoon. Ook heeft mijn moeder me geleerd om altijd goed op de aanbiedingen te letten en daarvan te profiteren. Het doornemen van de folders is een soort wekelijks ritueel.

Wat kocht je van je eerste echte salaris?

Ik wilde al heel lang een kat, en dan het liefst een raskat. Dus toen ik mijn eerste echte baan had, heb ik daarvoor gespaard. Het is een ragdoll geworden, die zijn heel lief en aanhankelijk maar kosten wel wat. Ben elke dag blij dat ik het heb gedaan!

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

Nee, eigenlijk niet! Maar ik zorg wel dat ik altijd wat op mijn spaarrekening heb staan zodat ik spontaan leuke dingen kan doen. Ik zou in de meivakantie eigenlijk met een vriendin op stedentrip naar Barcelona zijn gegaan, maar door corona hebben we dat helaas moeten laten schieten. Hopelijk binnenkort in de herkansing! Maar op dat soort momenten wil ik niet te veel na hoeven denken of het wel kan. En dat ik op zo'n reisje dan niet ieder dubbeltje om hoef te draaien.

Met deze 5 tips heb jij je geldzaken meteen op orde

Waar geef je graag je geld aan uit?

Thuisbezorgd, haha! I know, heel slecht voor iemand die op dagelijkse basis bezig is met lichamelijke opvoeding, maar ik hou gewoon écht niet van koken. Het gemak vind ik echt een zegen, dus ik gun het mezelf om minimaal één keer per week iets lekkers voor mezelf te bestellen.

Heb je financiële doelen in het leven?

Ik denk dat iedereen hier zegt dat ze ooit een huis willen kopen, hè? Hetzelfde geldt voor mij, maar ja. Eigenlijk ben ik daar nog niet heel actief geld voor opzij aan het zetten. Wat ik ook nog eens zou willen doen is naar Azië om bijvoorbeeld op een yoga-retreat te gaan. Lekker in mijn eentje. Dat ligt misschien eerder in het verschiet.

Wat is jouw geld/spaarmotto?

Ik heb niet echt een motto, maar ik zei net iets van 'doe maar gewoon' – daar kan ik me wel in vinden.

Wat wil je je kind(eren) meegeven over geld?

Dat ervaringen belangrijker zijn dan spullen. Ervaringen, herinneringen en gemak komen op de eerste plaats. Soms zie ik mensen schoenen kopen waarvan ik denk: daar zou ik drie weken van op vakantie kunnen? Maakt dat je dan echt gelukkig? Dat zou ik heel graag aan iedereen (en hopelijk ooit ook kindjes) willen meegeven. Is het het echt waard om steeds maar weer nieuwe dingen te blijven kopen? Dat zorgt volgens mij niet voor een rijk leven. Dus: dagtripjes door Nederland, lekker uit eten, dat is waar ik hoop dat zij hun geld aan uit zouden geven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk