#GetEducated: Waarom we op 25 juli demonstreren tegen anti-Black Queer & Trans geweld

Je kan geen Pride vieren zonder dank voor Zwarte queer & trans-activisten

the life and death of marsha p johnson  netflix
The Life and Death of Marsha P. Johnson / Netflix

Het is jammer dat de Canal Pride dit jaar niet door kan gaan. Het is altijd één van de leukste dagen van het jaar in Amsterdam – maar als je daar op je bootje of aan de kade staat te dansen op I Will Survive, staan we dan wel genoeg stil bij wat we vieren? 25 juli zou de Amsterdam Gay Pride van start gaan. Op die dag komen we samen in het Oosterpark en lopen we naar het Museumplein om aandacht te vragen voor geweld tegen Zwarte queer en trans personen, georganiseerd door The Black Queer & Trans Resistance NL. Waarom Zwarte queer en trans personen en Pride zo onlosmakelijk verbonden zijn, lees je hier.

De rol van zwarte (trans)vrouwen bij de Stonewall rellen

Met Gay Pride vieren we de bevrijding die plaats vond door de Stonewall-rellen. De Stonewall Inn was een gay bar in de New Yorkse wijk Greenwich Village. In die tijd werden leden van de LGBTQ-community geterroriseerd door de politie: New York weigerde vergunningen te geven aan plekken die homo's ontvingen, waardoor de politie zonder zoekbevel binnen kon vallen en mensen kon arresteren. Toen op 28 juni 1969 de politie de Stonewall Inn binnenviel, had de community er genoeg van. Ze vochten terug. Het was genoeg geweest. Bij deze gay bar kwamen vooral Zwarte drag queens, lesbiennes en transgender personen, met als boegbeeld Marsha P. Johnson.

Marsha P. Johnson

Velen in de LGBTQ-community geven transgender activist Marsha credit voor de rellen: zij zou de eerste steen hebben gegooid, al zegt ze zelf dat dat niet zo was. Johnson werd het boegbeeld van de beweging. Op Netflix is een documentaire te zien over Marsha P. Johnson: The Death and Life of Marsha P. Johnson.

Bekijk de trailer van The Death and Life of Marsha P. Johnson

"We zijn op een punt gekomen dat het verhaal van Stonewall ontzettend gewhitewashed werd," vertelt Peppermint, een Zwarte transgender drag queen uit seizoen 9 van RuPaul's Drag Race tegen USA Today. "Nu kijken we terug op de geschiedenis en vertellen we de echte verhalen, van mensen als Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera." Sylvia Rivera was een Latinx trangender pionier. Op 28 juni 1970, precies een jaar nadat de Stonewall-rellen in New York waren, vond tussen Greenwich Village en Central Park, de eerste Gay Pride Parade ooit plaats.

Geweld tegen Zwarte transgender vrouwen

Het is belangrijk dat we het hebben over Zwarte queer en trans lives. Door buitensporig geweld is de levensverwachting voor Zwarte transgender vrouwen schrikbarend. "We zien dat ze gemiddeld maar tussen de 35 en 37 jaar oud worden," zegt Julian K. Glover, die promoveert op African American Studies aan Northwestern University, tegen USA Today. In Nederland is het moeilijk om cijfers en statistieken te vinden over transgender personen van kleur, want die statistieken zijn er nauwelijks. Transgender Netwerk Nederland deed in 2018 een onderzoek naar 'geweld tegen transgender personen in Nederland', maar in dat onderzoek werden geen zwarte trans respondenten ondervraagd.

Dat alleen al toont aan dat we in Nederland nog een lange weg te gaan hebben. Daarom willen we steun tonen aan The Black Queer & Trans Resistance NL. Op zaterdag 25 juli om 17.00 begint de bijeenkomst bij het Slavernijmonument in het Oosterpark. Meld je via Facebook aan. De speeches op het Museumplein, aan het eind van de mars, zijn voor iedereen toegankelijk. Houd bij de demonstratie alsjeblieft rekening met de voorschriften van het RIVM.

Meer leren over de Trans community? Kijk de docu Disclosure op Netflix.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated