Optimisten leven langer dan pessimisten – zo voeg jij je bij die eerste groep

Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Wij geven je tips hoe je gaat voor zo'n lang leven!

portrait of happy woman embracing girls at home
Klaus VedfeltGetty Images

Optimistisch zijn is een belangrijk onderdeel van een gelukkig leven. Het geeft je een goed gevoel, het helpt je door een moeilijke periode heen en het laat je vooruitkijken. Vooral in de tijd waar we nu zitten is positief zijn soms lastig, maar wist je dat er onderzoeken zijn die uitwijzen dat je echt langer leeft als je positief bent?

Onderzoek: positieve mensen leven langer

Dit blijkt uit Australisch onderzoek waarin een groep van ongeveer drieduizend mensen voor een langere tijd is onderzocht. Uit de resultaten bleek dat mensen die positief ingesteld waren gemiddeld twee jaar langer leefden dan mensen die pessimistisch waren. Ook viel het op dat pessimistische mensen vaker overleden aan hart- en vaatziekten vergeleken met positieve mensen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een ander onderzoek, dat is uitgevoerd in New York, laat zien dat positieve mensen beter met hun emoties om kunnen gaan en hierdoor minder stress ervaren. De meest optimistische mensen hadden gemiddeld een elf tot vijftien procent langer leven. Daarnaast had vijftig tot zeventig procent van de optimisten een grotere kans om vijfentachtig jaar of ouder te worden. Lewina Lee, een van de professoren die hier aan meewerkte zegt hierover: "Onze resultaten laten zien dat de kans bestaat dat optimisme leidt tot een langere levensduur en gezond ouder worden."

Ditzelfde onderzoek laat ook zien dat een sociaal netwerk er voor zorgt dat mensen relatief langer leven. Een goede band met je familie, vrienden en buren maakt je ook positiever en dat zorgt voor een langer leven. Een directe oorzaak-gevolg relatie wordt niet aangetoond, maar wel een verband. Het speelt dus zeker mee als het gaat om de lengte van je leven.

Tips voor optimisme

Maar hóe word je dan positiever? Voor een deel is dit aangeboren, maar je kunt er zelf ook iets aan doen. Daarvoor hebben wij wat tips op een rijtje gezet.

Besteed meer tijd aan dingen die je een positief gevoel geven

Het is misschien een open deur, maar wel belangrijk! Plan tijd in voor de dingen waar jij echt blij van wordt: een boek lezen, serie kijken, mediteren, een wandeling of lekker dansen. Doe het vaker!

Geef jezelf een complimentje!

Al is vaker natuurlijk ook helemaal niet erg. Reflecteer voor jezelf en kijk wat er goed is gegaan, waar je trots op mag zijn en welke obstakels je hebt overwonnen. Earn it!

Zorg goed voor jezelf

Zowel je lichaam als je mentale gezondheid is super belangrijk en daar moet je goed voor zorgen. Zodra je dat doet zal je merken dat dit voor een fijn gevoel én een positievere mindset zorgt.

Praat op een positieve manier tegen jezelf

Dat is misschien wel onwennig, maar probeer het toch maar! Geloof in jezelf en heb vertrouwen, dat maakt je zelfverzekerder waardoor het uiteindelijk een stuk makkelijker wordt om positief tegen jezelf te praten.

Oefen met dankbaarheid

Sta bewust stil bij alles waar je dankbaar voor bent. Dit helpt om te zien wat er allemaal goed gaat in je leven. Schrijf het desnoods op in een dagboek, zodat je er ook eens op terug kan kijken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points