Kunna maakte haar business-droom waar: ze bouwde 7 villa's op Bali

"Al het geld dat ik voor mijn reis naar Bali gespaard had, stopte ik in de eerste villa"

kunna haan in haar derde huis in bali
Kunna Haan

Kunna Haan (1986) liet in de afgelopen vier jaar zeven VYG Villas bouwen op Bali. Ze wist een sterke groep mensen om zich heen te verzamelen, runde tegelijkertijd haar productiebureau PaardenKracht en werkte als creative director voor festivals in Mexico en Tahiti. Begin dit jaar startte ze vanuit Nederland een stichting rondom fotografie met vriendin Isabella. Genoeg reden om te vragen of Kunna haar kennis met ons wil delen.

Kunna runde haar photobooth-bedrijf PaardenKracht en werkte als Creative director bij het Nederlands entertainment- en mediabedrijf ID&T en was verantwoordelijk voor festivals als Amsterdam Open Air, Buiten Westen en Valhalla. "Na bijna 6 jaar voelde het alsof ik alles uit die festivals had gehaald in Nederland en lonkte het buitenland. Ik pakte een ID&T-project op dat zich grotendeels in Zuid-Afrika afspeelde. Anderhalf jaar lang reisde ik tussen Amsterdam en Kaapstad. Helaas stortte de economie van Zuid-Afrika in en werd het project gecanceld."

kunna's eerste villa in scandinavische style
Kunna’s eerste villa in Scandinavische style
Kunna Haan

Digital Nomad

Die tegenslag was de druppel voor mij waardoor het tijd werd voor andere keuzes. "Ik besloot een half jaar te sparen, mijn bedrijf PaardenKracht te herstructureren zodat ik dat van een afstand kon managen en een ticket naar Bali te boeken. Ik had na mijn drukke leven in Amsterdam behoefte aan rust en wilde meer in de natuur zijn. Ook wilde ik graag beter leren surfen. De keuze voor Bali was toen snel gemaakt. Mocht ik daar als digital nomad geen klussen krijgen, dan kon ik wel een jaartje vooruit met mijn spaargeld.

Na drie weken op Bali vertelde een kennis dat hij bezig was met een stuk land. In eerste instantie wilde hij daar een huis bouwen, maar hij besloot om het niet te doen. 'Wil jij het niet?' vroeg hij. Ik had geen verstand van huizen bouwen, ik wist nog niks van de cultuur en de taal en ik had nog geen netwerk. Wie kon ik vertrouwen? Ik had in die korte periode wel een Zweedse jongen leren kennen. Hij woonde 5 jaar in Bali, had een bikini-fabriek en was op zoek naar een huis. Ik vroeg hem of hij het project samen met mij wilde doen. Dan konden we er als vrienden samenwonen in het laagseizoen en het verhuren in het hoogseizoen. Dat wilde hij wel!"

kunna’s eerste villa in scandinavische style
Kunna’s eerste villa in Scandinavische style
Kunna Haan

Van één naar zeven huizen

"Al het geld dat ik voor mijn tijd in Bali gespaard had, stopte ik in de eerste villa. Dit was haalbaar, omdat ik de kosten deelde. Zodra we begonnen met de verhuur, zaten we de zomer meteen volgeboekt. Ik verhuurde de villa voornamelijk via Airbnb en ik nam een villamanager aan, dus ik had de ruimte om in die periode te reizen. Al snel kreeg ik een ander stuk grond aangeboden van dezelfde familie en begon ik opnieuw.

Met de opbrengst van de verhuur van het eerste huis kon ik het tweede huis bouwen. Mijn compagnon besloot, wegens succes met zijn bikini-fabriek, niet door te gaan. Ik kon een betalingsregeling treffen en kocht hem uit. Op die manier kon het tweede huis ook onder de naam VYG Villas gebouwd worden. Ik ben blij dat het zo gelopen is. Zonder hem had ik nooit de eerste villa gebouwd en betrouwbare contacten opgebouwd."

kunna’s eerste villa in scandinavische style
Kunna’s eerste villa in Scandinavische style
Kunna Haan

Financiën

"In Bali koop je meestal geen land, maar lease je het van een Balinees die het al generaties lang in de familie heeft. Het huren kun je doen voor bijvoorbeeld 5 tot 20 jaar. De huur betaal je ver vooruit aan de grondeigenaar. In de meeste gevallen bouwt de huurder een huis op het land. De landeigenaar is dan wel na de leaseperiode eigenaar van het huis."

"Ik heb een goede deal met mijn landeigenaar kunnen maken. Ik mocht het huis naar mijn smaak ontwerpen, maar de landheer betaalde de kosten. Hij zag het als een win-win situatie. Hij vermoedde dat het huis meer waard zou worden als het huis gebouwd werd naar de Westerse standaard.

Nu ik de ervaring heb, kan ik eindeloos doorgaan met meer huizen bouwen. Maar ik besef me heel goed dat ik blij moet zijn met wat ik heb. Meer en groter is niet altijd beter"

Dat ik geen eigenaar ben maar ‘longterm lease’, vind ik juist fijn. Daardoor betaal ik niet ontzettend veel geld voor het huis en heb ik geen andere investeerder nodig, maar krijg ik wel 100 procent van de verhuuropbrengsten. Daardoor heb ik snel mijn investering terugverdiend. Toch is geld geen drijfveer voor mij. Ik zie het als een leerschool en unieke kans om te oefenen met iets waar ik weinig verstand van had. Van het ontwerpen van een huis tot het ontwikkelen van de meubels.”

kunna’s tweede huis in mexicaanse stijl
Kunna’s tweede huis in Mexicaanse stijl
Kunna Haan

Creatief proces

"VYG van VYG Villas staat voor Voyage. Ik inspireerde ieder huis op een reis die ik gemaakt heb. De eerste is in Scandinavische stijl, de tweede in Mexicaanse en de derde is een villa in Marokkaanse sferen. Het vierde huis bouwde ik voor mezelf en de vijfde villa bouwde ik op het land naast mijn huis zodat ik de rust kan controleren. Ik wil daar geen feestgangers en dus verhuur ik het nu aan mensen die er voor een langere tijd willen wonen. In februari is er een villa in Japandi (Japans/Scandinavisch) stijl gelanceerd en het zevende huis is inmiddels klaar, maar wegens corona nog niet aangekondigd."

kunna’s tweede huis in mexicaanse stijl
Kunna’s tweede huis in Mexicaanse stijl
Kunna Haan

Culturele verschillen

"Het bouwen was een groot avontuur. De aannemer sprak geen Engels, maar al snel communiceerden we via een tolk. Soms ontstonden hierdoor misverstanden. Ik had soms het gevoel dat ik het duidelijk had uitgelegd, maar wegens de verschillende culturen interpreteerden we het compleet anders. Dat kan heel grappig zijn, maar soms ook vervelende situaties opleveren.

Een voorbeeld van zo'n moment was tijdens de bouw van het Japandi huis. Ik was tijdelijk niet op locatie aanwezig en men begon aan het zwembad. Tijdens de bouw van het huis had ik verteld over de Japanse stijl en kenmerken, waaronder dat je laag aan de grond eet. De landlord besloot daarom op eigen initiatief om het zwembad ook erg ondiep te maken. Het was te kostbaar om het terug te draaien en dus moet je het dan maar accepteren. En stiekem was het best hilarisch. Ik heb zeker meer geduld gekregen na de afgelopen vier jaar ondernemen in Bali. Inmiddels verhuur ik het huis vaak als een plek waar je met kinderen kunt verblijven, omdat ouders het ondiepe zwembad juist wel fijn vinden. ”

kunna's tweede huis in mexicaanse stijl
Kunna’s tweede huis in Mexicaanse stijl
Derrick Thomson

Bouwproces

"In Nederland zijn er veel regels waaraan je moet voldoen. In Bali kun je vrijwel bouwen wat je wilt. Ik heb veel research gedaan naar huizen en stijlen. Daarnaast heb ik advies gevraagd aan een architect uit Kaapstad. Met vragen over bepaalde afmetingen, ruimte indeling en meer de technische aspecten kon ik bij hem terecht. Het tekenen heb ik zelf in een gratis programma geleerd. Zo’n tekening zou in Nederland nooit werken. In Bali geldt: hoe simpeler hoe beter.

Ik probeerde tijdens het bouwen zoveel mogelijk naar de Nederlandse kaders te kijken, maar het blijft appels met peren vergelijken. De huizen in Bali bestaan over het algemeen geen 300 jaar omdat het klimaat veel intenser is. Je zit daar sneller aan renovaties.

Ik vind het echt geweldig dat je alle meubels zelf kan ontwerpen en laten maken door goede ambachtsmensen. Ik deed inspiratie op via Pinterest, tekende een eigen versie en liet de meubelmakers hun gang gaan. Je kunt in Bali creatief zijn voor weinig geld. Je zit niet zoals in Nederland vast aan de standaard meubels die een webshop levert en dat voor hoge prijzen."

kunna's derde huis in marokkaanse stijl
Kunna’s derde huis in Marokkaanse stijl
Kunna Haan

kunna's derde huis in marokkaanse stijl
Kunna’s derde huis in Marokkaanse stijl
Kunna Haan

Blij zijn met wat je hebt

"Nu ik de ervaring heb, kan ik eindeloos doorgaan met meer huizen bouwen. Maar ik besef me heel goed dat ik blij moet zijn met wat ik heb. Meer en groter is niet altijd beter. Het brengt meer stress en verantwoordelijkheid mee en veel meer druk op het team. Alles gaat perfect nu en meer heb ik niet nodig."

kunna's derde huis in marokkaanse stijl
Kunna’s derde huis in Marokkaanse stijl
Kunna Haan

Team

"Ik begon het avontuur met één villamanager en één schoonmaker. Dat verdubbelde bij het tweede huis en daarna nam ik iemand aan voor de financiën. Inmiddels zijn er 15 man actief voor VYG Villas en voelt het als familie.

Het onderling contact gaat voornamelijk via WhatsApp wanneer ik in het buitenland zit. De manager in Bali heeft alles onder controle. Hetzelfde geldt voor mijn PaardenKracht-partner in Nederland."

het team van vyg villas
Het team van VYG villas.
Kunna Haan

Corona

En toen kwam de pandemie... "Ik had een bezettingsgraad van 95 procent in het vooruitzicht. Twee weken lang regende het afzeggingen en was ik verdrietig en gefrustreerd. Daarna kwam de omschakeling. Ik besloot om alles om te zetten naar langer termijn verhuur. Dit levert misschien minder op, maar het dekt de kosten en ik kan mijn personeel blijven betalen. Dat vind ik het belangrijkste.

Voor het eiland zelf is het echt een ramp. Sinds maart worden er geen toeristen meer toegelaten. Veel hotels en restaurants gaan failliet en mensen worden ontslagen. Ik vind het moeilijk om te zien dat Bali zo afhankelijk is van toerisme en niet meer zonder kan. Ik heb hier uiteraard zelf ook aan bijgedragen, dat besef ik me heel goed. Ik hoop dat hier verandering in komt na deze wake-up call en dat er gebouwd kan worden aan een duurzamere toekomst die minder afhankelijk is van toerisme."

kunna's derde huis in marokkaanse stijl
Kunna’s derde huis in Marokkaanse stijl
Kunna Haan


Een betere wereld

"Toen corona uitbrak had ik de behoefte om iets bij te dragen. Ik was terug in Nederland en voelde me machteloos omdat ik geen achtergrond in de zorg heb. Door een gesprek met goede vriendin Isabella van Marle ontstond Pictures for Purpose. We zetten een samenwerking op met 36 fotografen die allemaal een print beschikbaar stelde. Deze verkochten we voor €125 per stuk en de opbrengst ging naar de Voedselbank en de culturele sector. De fotografen deelde het project via hun kanalen, we kregen overal ter wereld aanvragen en in twee weken tijd haalden we €205.435,25 op. Inmiddels hebben we van Pictures for Purpose een stichting gemaakt en willen we 1 of 2 keer per jaar een fundraiser doen."

kunna’s vierde huis in japandi stijl
Kunna’s vierde huis in Japandi stijl
Kunna Haan

kunna's vierde huis in japandi stijl
Kunna’s vierde huis in Japandi stijl
Kunna Haan

Droom

“De rode draad in mijn ondernemingen is om plekken of ervaringen te creëren waar mensen in verbinding staan, het liefst zo kleurrijk en creatief mogelijk. Festivals, vakantiehuizen, photobooths; ze hebben veel overeenkomsten. Allemaal creatieve werelden waardoor je kan ontsnappen aan de realiteit.” Wat denkt Kunna dat de verre toekomst brengt? "Ik heb een droom om een boetiek vakantiepark op te zetten in Nederland of ergens anders in Europa. Hierin zouden alle elementen samenkomen van wat ik de afgelopen jaren geleerd heb in mijn werk. Dat lijkt me fantastisch.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk