Waarom Pride en aandacht voor de LGBTQIA+-community belangrijk is

"Pride Week is niet alleen maar feesten. De realiteit is dat je als LGBTQIA+’er nog steeds achtergesteld wordt."

prideweek 2020
Joel Quayson

Het is van 25 juli tot en met 2 augustus Pride Week. Hoewel er dit jaar geen grote fysieke evenementen rondom Pride kunnen plaatsvinden, is het alsnog belangrijk om deze week (en iedere andere week) extra aandacht te besteden aan verschillende kwesties rondom LGBTQIA+-emancipatie. Glamour spreekt vier inspirerende individuen over wat Pride voor hen betekent.

Samuel Does

Samuel (@samu.el op Instagram) identificeert zichzelf als non-binair, met ‘they, them’ / ‘she, her’ pronouns. Samuel is freelance make-up artist en model.

“De Houthavens in Amsterdam is voor mij een bijzondere plek. Ieder jaar, voordat de feestelijke vieringen van Pride begonnen, zag ik de boten al in de haven liggen. Tijdens Pride is dit een plek waar mijn vrienden en ik ons veilig voelen, waar wij gerespecteerd worden. Hoewel Pride een groot feest is waar iedereen helemaal los gaat, is Pride voor mij ook een protest tegen de discriminatie binnen onze community. Wij vragen erkenning, herkenning en respect. Niet alleen die enkele week dat het groots gevierd wordt, maar elke dag, elk uur, elke minuut en elke seconde van het jaar. De grootste uitdaging waar de community vandaag de dag mee te maken heeft is naar mijn mening het gebrek aan queer zichtbaarheid en representatie in publieke ruimtes. Hoewel de samenleving op het eerste gezicht onvoorwaardelijk bevrijdend en vrijgevochten lijkt, wordt vrijwel alles nog steeds erg gecontroleerd en ingekaderd binnen de heteronormatieve systemen. Personen die zich buiten dit heteronormatieve ideaal bevinden, zoals queer individuen, worden vaak gezien als afwijkend of abnormaal, wat regelmatig resulteert in (angst voor) afkeuring en sancties zoals ‘gay-bashing’ of ‘gender-bashing’. We have to be loud, we have to be visible, and we have to claim our spot in this world. Dat is de enige manier waarop we als community bij kunnen bijdragen aan de verandering van de heteronormatieve en cisnormatieve samenleving.”

prideweek 2020
Fotografie: Joel Quayson

Bo Hanna

Bo Hanna (@bdmhanna) identificeert zichzelf als gay, en is freelance journalist en presentator voor onder andere Glamour, NRC en VICE UK.

“Pride heeft voor mij een tweezijdige betekenis. Enerzijds is het één week per jaar, waarin allerlei verschillende leuke feestjes het hoogtij vieren. Anderzijds vind ik het relevant om te benadrukken dat Pride niet alleen maar feesten is. Er wordt stilgestaan bij de LGTBQIA+-geschiedenis en -emancipatie. Wat velen niet weten, is dat Pride een herdenking is van de Stonewall Rellen in New York (1969). Deze rellen waren het begin van de huidige Pride-beweging. LGBTQIA+’ers verzetten zich tegen hun achtergestelde positie in de samenleving en de constante intimidatie en bedreiging door de politie. Ook het homo-monument, drie roze driehoeken op de Westermarkt in Amsterdam, is een belangrijk geuzensymbool voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Tijdens Pride worden hier veel feesten gehouden, maar tegelijkertijd is deze roze driehoek gebaseerd op het feit dat gevangenen in Duitse concentratiekampen een roze driehoek moesten dragen als zij gevangen werden genomen vanwege hun homoseksuele geaardheid.”

“Hoewel er dit jaar geen grote evenementen plaats kunnen vinden, is het nog steeds een belangrijke week om aandacht te vragen voor verschillende kwesties rondom emancipatie. De realiteit is dat je nog steeds achtergesteld wordt als LGBTQIA+’er. Uiteraard hebben we als gemeenschap al redelijk veel bereikt, en dit is ook zeker iets waar we trots op mogen en moeten zijn. Maar de gemeenschap moet wel daadwerkelijk een gemeenschap zijn waar iederéén zich thuis kan voelen en een plek krijgt. Op dit moment is dat nog steeds niet het geval. Zo is er ook binnen de community een duidelijke scheiding en hiërarchie, onder andere op basis van huidskleur, met uitsluiting en onbegrip als gevolg – iets wat ik zelf door mijn Egyptische achtergrond uit eerste hand heb meegemaakt. Ik hoop dat vooroordelen binnen onze community losgelaten kunnen worden, hoe lastig dat ook kan zijn. Daarnaast moeten wij ons als Nederlandse gemeenschap sterk maken voor wereldwijde gemeenschappen: de strijd voor onze rechten stopt namelijk niet bij lokale emancipatie.”

prideweek 2020
Fotografie: Joel Quayson

Dounia Jari

Dounia (@tarblady) identificeert zichzelf als een queer cis vrouw, en is de oprichter van Stichting Maruf. Maruf is een kenniscentrum en veilige ontmoetingsplek voor queer moslims, waarin ruimte wordt geboden om seksuele en genderdiversiteit te verenigen met geloof.

“Pride is voor mij een combinatie van een viering en bewustwording. Ik ben van mening dat, zolang er onrecht is op de wereld, dit bevochten moet worden. Ik laat graag mijn stem horen, bijvoorbeeld op demonstraties, en Pride is hier de uitgelezen kans voor. Zo stond ik tijdens Pride in 2019 op de Hortusbrug in Amsterdam te demonstreren met ‘We Reclaim Our Pride’ om mensen bewust te maken van alle verschillende vormen van onrecht waar de queer gemeenschap mee te maken heeft. Denk hierbij aan homofobie, maar ook aan Islamofobie, racisme en homonationalisme (als LHBTQI+-rechten gebruikt worden voor een racistische, populistische en extreem rechtse hetze tegen moslims en vluchtelingen).”

“Uiteraard juichen wij onze feestende queer gemeenschap die op de boten staat toe. Tijdens Pride zijn er echter ook veel boten met politieke boodschappen. We Reclaim Our Pride: ‘Waar de Pride ooit begon als een beweging die voor vrijheid vocht, is het tegenwoordig uitgegroeid tot een feest dat draait om commercie en geld. Een viering waar bovendien bepaalde bedrijven en politieke partijen aan meedoen die niets met deze ‘vrijheidsstrijd’ te maken hebben.’ Met deze boodschap proberen we anderen ervan bewust te maken dat je niet op een boot kan staan om Pride te vieren terwijl je tegelijkertijd tegen wetsvoorstellen stemt die de positie in de samenleving van individuen uit onze gemeenschap drastisch zouden kunnen verbeteren. Net als in de tijden van Stonewall is onze Pride intersectioneel: wij kunnen de vrijheid van een bepaalde groep niet vieren als die ten koste gaat van de vrijheid van andere groepen. Het is belangrijk op te merken dat de mate van uitsluiting en discriminatie vaak afhankelijk is van kleur, klasse en gender. En dat we dit ‘intersectionele aandachtspunt’ mee moeten nemen in onze strijd!”

prideweek 2020
Fotografie: Joel Quayson

Shaquille Knight

Shaquille (@caribeanbeast010x) identificeert zichzelf als homoseksuele cis man, en is mother van House of Warriors, het eerste Dancehall House in de Benelux. In een ‘house’ vinden individuen onder andere emotionele steun, kennis en – soms letterlijk – een thuis. Shaquille definieert een house als een “gecreëerde familie.” Een ‘mother’ is de leider en in sommige gevallen de oprichter van een house. Daarnaast is Shaquille bekend van Royal Kiki House of Crown en Pon Di Pride.

“LGBTQIA+-vieringen, waaronder Pride, zijn essentieel. Mensen hebben een plek nodig waar zij zich veilig voelen om volledig henzelf te kunnen zijn, en henzelf te herkennen in en identificeren met anderen. Met House of Warriors en Pon Di Pride probeer ik mensen – voornamelijk Zuid-Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Afro-Caribische individuen - een dergelijke omgeving te bieden. De grootste uitdaging waar de LGBTQIA+-community vandaag de dag mee moet dealen, heeft vanuit mijn oogpunt voornamelijk betrekking op de veiligheid van mijn transseksuele broeders en zusters. Ik wil dat iedereen veilig over straat kan lopen, zonder raar aangekeken te worden of nare opmerkingen te moeten incasseren. De levensverwachting voor Zwarte transgender vrouwen is schrikbarend door buitensporig geweld. Zo worden transgender vrouwen in Amerika gemiddeld maar tussen de 35 en 37 jaar oud. Transgender Netwerk Nederland deed in 2018 een onderzoek naar geweld tegen transgender personen in Nederland, maar in dat onderzoek werden geen zwarte trans respondenten ondervraagd. Dat alleen al toont aan dat we in Nederland nog een lange weg te gaan hebben.”

prideweek 2020
Fotografie: Joel Quayson

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points