Praktische tips: zo word jij een nóg betere ondernemer

Een tipje van de sluier: stop met zo perfectionistisch te zijn

6 business tips
Glamour

Als ondernemer of zzp'er wil je waarschijnlijk groeien. Je hebt de sprong gewaagd om voor jezelf te beginnen en dus heb je bewezen dat je risico durft te nemen en weet wat doorzetten is. Daarom is het 100 procent zeker dat jij de capaciteiten hebt om een nóg betere ondernemer te worden. Glamour verzamelt tips van succesvolle ondernemers als Michael Pilarczyk, Charlotte van 't Wout, Wiggert Meerman en Michel Vos zodat jij het kunstje kunt afkijken.

1) Stap af van perfectionisme

In podcast 24 van Eindbazen bespreken Michael Pilarczyk, Wiggert Meerman en Michel Vos de valkuil van perfectionisme. "Better done than perfect" blijkt de uitspraak waar ze alle drie achterstaan. Mensen die het perfect willen doen, zullen vaak ook uitstellen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

2) Werk aan meerdere projecten

Keuzes maken of een stap durven zetten is lastig. Want hoe weet je nu waar je goed aan doet en wat je écht wil? Zorg - waar het kan - dat je verschillende projecten of inkomstenstromen hebt uitstaan. Op die manier voel je een grotere vrijheid om nieuwe projecten aan te grijpen of projecten die je niet aanspreken, af te stoten. Het zal er in veel gevallen ook voor zorgen dat je creatiever wordt bij het vinden van werkzaamheden die jij leuk vindt.

3) Law of attraction

Visualiseer via de wet van de aantrekkingskracht. Steeds meer ondernemers benadrukken de kracht van Law of attraction. Het is gebaseerd op de energiefrequentie die je uitzendt naar het Universum. De aarde bestaat ook volledig uit energie, dus het is belangrijk dat je je afstemt op dezelfde hoogte. Hoe? Door positief te denken.

Neem voor ogen wat je enorm graag wilt. Schrijf het op of maak een moodboard. Zorg dat je er tijdens je meditatie op een liefdevolle manier op terugkomt. Niet als een wens, maar alsof je het al behaald hebt. Op die manier zal het je toekomen. Meer over weten? Bekijk de documentaire The Secret op Netflix. Je leest er ook meer over in het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill.

4) Twijfel niet te lang

  Ga je voor de perfecte website waar je een lange tijd aan werkt, of lanceer jij je werk zo snel mogelijk zodat je project eerder live gaat? De balans vinden tussen snelheid en kwaliteit is soms lastig. Probeer niet te twijfelen. Die twijfel vertraagt je en je zult altijd verbeterpunten zien. Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt dan van de dingen die je wel gedaan hebt. Je kunt altijd wel weer een andere kant op manoeuvreren wanneer het toch geen goede keuze blijkt.

  5) Besteed uit

  Durf uit te besteden. Bij een eigen bedrijf komt vaak veel meer kijken dan je van tevoren verwacht. Probeer niet alles onder de knie te krijgen en accepteer dat het productiever is om voor sommige taken mensen in dienst te nemen of in te huren. In de tijd waarin jij een nieuwe vaardigheid aan probeert te leren, kun jij doen waar je echt goed in bent. Dat zal je niet alleen tijd en geld, maar ook negatieve energie besparen!

  6) Zorg goed voor jezelf

  Wanneer je mentaal veel van jezelf vraagt, is het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Doe dit op het gebied van gezondheid door goed voedsel te eten en genoeg te sporten, maar ook door momenten van rust in te plannen. Alleen op die manier ga jij het harde werken volhouden.

  7) Zoek de natuur op

  De mening van je ouders of vrienden of de waan van de dag: het kan vaak ruis op de lijn veroorzaken. "Doe je er nu wel goed aan?" en "wat als je in geldnood komt?" De ongevraagde (en toch vaak goedbedoelde) adviezen van mensen om je heen zullen je denkvermogen klein houden en dat is zonde. Ze weten tenslotte nooit precies wat je in je hoofd hebt en alleen jijzelf weet de grootte van je capaciteiten op dat vlak. Wanneer je naar deze adviezen luistert, worden ideeën daardoor al snel onbereikbare dromen. De tip van Charlotte van 't Wout is om de natuur op te zoeken. Het gevoel van vrijheid zorgt vaak voor meer creativiteit.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Money Talk