Altijd met je telefoon bezig? Dat zorgt voor stress – deze tips zullen je helpen

Constant online zijn zorgt voor stress – zo kom je daar van af

tel aviv fashion week   street style
Christian VierigGetty Images

Constant bezig zijn met je Instagram, het idee hebben dat je telefoon af gaat of dat je het geluidje van je mail hoort terwijl dit niet zo is; allemaal tekenen van telefoonstress. Het is natuurlijk ook niet gek dat we constant bezig zijn met wat er gaande is, hoeveel mails er nog openstaan in onze inbox en serieuze paniek krijgen als onze batterij bijna leeg is en we nog een hele dag te gaan hebben.

Adempauze van telefoonstress

We zitten gemiddeld twee uur en een kwartier per dag op onze telefoon en dat is al best wel veel. Tel daarbij de stress op die we ervaren omdat we last hebben van Fear of Missing Out en een overvolle mailbox en het is wel duidelijk dat dit geen gezonde situatie is. Neurowetenschapper Erik Schoppen is het hier mee eens en vindt dat het tijd wordt voor een adempauze.

In samenwerking met Simyo heeft Schoppen een paar tips voor je die helpen tegen telefoonstress. Deze werken vooral relativerend; dat het écht niet erg is om een uurtje je telefoon uit te zetten en dat in de tussentijd de wereld echt niet vergaat. Dit gevoel is er vooral tijdens de coronacrisis bij ons ingeslopen; we willen constant met elkaar in contact staan omdat fysiek contact nu natuurlijk minder goed mogelijk is.

Erik Schoppen vertelt hierover: "We hebben ons brein zo geconditioneerd dat dit hulpmiddel belangrijk is geworden om te overleven. Elke keer als je telefoon een geluidje maakt, betekent dit dat iemand je aandacht schenkt. Hierdoor worden er signaalstofjes aangemaakt in je brein, zoals dopamine, endorfine of adrenaline. Die kunnen je een goed gevoel geven, waardoor je aan je telefoon vastgeplakt blijft zitten."

Tips tegen telefoonstress

Om dit tegen te gaan heeft de neurowetenschapper drie tips voor je:

Probeer niet mee te doen met elke hype op social media

Al die hypes en challenges kunnen voor heel veel druk zorgen. Je wil elke keer iets posten en zo goed mogelijk up to date zijn. Dit is echt niet nodig en het kan geen kwaad om die ene TikTok of Instagram challenge eens aan je voorbij te laten gaan.

App je vrienden als je telefoon bijna leeg is, dit geeft rust

Zo weten ze dat je telefoon leeg kan zijn en hoeven ze zich geen zorgen te maken als je even niet reageert. Dit geeft je vrienden rust, maar zorgt er ook voor dat je niet als een gek een oplader en/of stopcontact hoeft te regelen.

Zet onbelangrijke meldingen uit en stel prioriteiten

Ga eens kritisch langs je notificatie centrum en zet uit wat je niet belangrijk vindt. Zo krijg je minder meldingen en word je dus minder snel en vaak afgeleid door je telefoon. Dat zorgt voor meer concentratie én minder stress. Wat wil je nog meer?

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Talking points