Lees dit eerst, voordat je #challengeaccepted zegt en meedoet aan de viral #blackandwhitechallenge

Social media is een vortex waar de context van posts vaak verloren gaat

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Er kwam weer eens een challenge voorbij op Instagram. Dit keer was het de #blackandwhitechallenge: mooie zwart-wit portretten van bekende en niet-bekende vrouwen, bedoeld om elkaar een hart onder de riem te steken. Met daarbij de hashtags #challengeaccepted #womenempowerment #womensupportingwomen en onderschriften als “To all my Queens- Let’s spread love and remember to be a little kinder to one another” (Khloe Kardashian) of “You’re all strong, confident, successful and beautiful and I’m so proud to call you my friends and have you in my life!” (Sylvie Meis).

Oorsprong #blackandwhitechallenge

Eerst was ik vooral heel verbolgen dat letterlijk NIEMAND van mijn vriendinnen mij had genomineerd. Toen ik me daar eenmaal overheen had gezet, ging ik op zoek naar de oorsprong van de challenge, want social media is een vortex waar de context van posts vaak verloren gaat. Ook nu was dat het geval: de #challengeaccepted hashtag bleek geworteld in 2016 maar dan voor het kweken van bewustzijn rondom kanker. Meer recent is de #blackandwhitechallenge een initiatief van Turkse vrouwen om het geweld tegen vrouwen in hun land onder de aandacht te brengen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zij zien continu zwart-wit foto’s van meestal door mannen vermoorde vrouwen in de media, met weinig tot geen gevolgen voor de daders. De afgelopen dagen wordt er in Istanbul fel geprotesteerd tegen femicide, naar aanleiding van de moord op de 27-jarige studente Pinar Gültekin. In 2019 werden in Turkije 474 vrouwen vermoord - en dat zijn alleen de geregistreerde gevallen.

Solidariteit

Een belangrijke bewustwordingsactie werd op deze manier dus ondergesneeuwd. Maar dat is niet het enige wat me stoort aan de challenge. Ik ben uiteraard helemaal voor het upliften en steunen van andere vrouwen en deze column is geenszins bedoeld om vrouwen die wél genomineerd zijn voor de challenge (kuch) en een mooie foto hebben gepost te shamen.

Je hebt sowieso geen excuus nodig om een kekke selfie te posten wat mij betreft. Het gaat me er vooral om dat het belangrijk is om het idee achter de challenge ook in je dagelijks leven in praktijk te brengen. Want échte solidariteit onder vrouwen, alle social media empowerment ten spijt, begint bij onszelf. Want wat wordt er nog veel geroddeld door vrouwen, over vrouwen. En wat krijgen we nog veel kritiek en commentaar, wederom van andere vrouwen, over hoe we zouden moeten leven, werken en of we wel of niet geëmancipeerd zijn als we een sexy bikini foto posten. In 2020. Really?

Jaloers

Ook ik ben weleens jaloers of zeg iets lelijks over een andere vrouw. En eigenlijk is dat altijd omdat ik die dag niet lekker in mijn vel zit, of omdat het succes van een andere vrouw mij het gevoel geeft dat ik op de een of andere manier heb gefaald. Note to self: er is genoeg geluk, schoonheid en succes voor iedereen. In het kader van ‘practice what you preach’ heb ik me daarom voorgenomen om andere vrouwen - bekenden maar ook onbekenden - voortaan vaker een spontaan, welgemeend compliment te geven.

Want wat is jaloezie anders dan een combinatie van onzekerheid en oprechte bewondering? De eerste vrouw bij wie ik dit uitprobeerde stond voor me in de rij bij een koffietentje. Ik complimenteerde haar met haar fantastische bos krullen. Ze keek eerst heel geschrokken en daarna heel vrolijk. En ook alsof ze me een beetje een weirdo vond. Ze is het waarschijnlijk gewoon niet gewend om van een volslagen vreemde vrouw een compliment te ontvangen op een druilerige dinsdagochtend. Tijd om daar verandering in te brengen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points