Glamour test: wat is breathwork en werkt het echt?

Breathwork kan hetzelfde resultaat hebben als het innemen van psychedelica

graphic van breathwork
Glamour

De laatste tijd heb ik meerdere malen een deep dive genomen in de wereld van spiritualiteit. Ik ervaar dat nu ik me erin verdiep, het vanzelf op mijn pad komt. Zo ook breathwork, een ervaring waarover mijn lieve oud-collega Danielle Kempen me een tijd geleden vertelde. Het onderwerp voelt voor mij als iets mystieks en trekt meteen mijn aandacht. Je lichaam die meer over jou weet dan het normaliter prijsgeeft en in een andere dimensie kan komen door ademhaling. Daar wil ik meer over weten.

Ademwerk

Hoe wordt breathwork omschreven? In het Nederlands noemen we het ademwerk. De term kan voor jou nieuw zijn, maar ademwerk is dat niet. Breathwork komt terug in oude genezingswijzen overal ter wereld.

Wat doet breathwork?

Natuurlijk ademen we allemaal de hele dag door, maar tijdens breathwork adem je verbonden in en uit. Hierdoor ontstaat een diepe ontspanning. Je rechterbrein, dat zorgt voor creativiteit en intuïtie, komt samen met je linkerbrein, dat juist analytisch is en waar er ruimte is voor logica. Door deze verbinding voel je een sterkere intuïtie, meer creativiteit, emotionele intelligentie en verbondenheid. Daarnaast werkt het ook stressverminderend, ontgiftend en kan je libido omhoog gaan.

Ayahuasca

Wat breathwork onder andere zo populair maakt, is dat de spirituele en therapeutische ervaring hetzelfde resultaat kan hebben als het innemen van psychedelica, zoals ayahuasca. Alleen bij breathwork gebruik je enkel de kracht van je ademhaling.

Waar Danielle vertelt over haar lichaam dat tijdens de sessie trilt en verkrampt waardoor blokkades oplossen, kan de ervaring bij iedereen anders zijn. Sommige mensen geven aan hun vroegere zelf tegen te komen, voelen lichamelijke sensaties, ervaren een spiritueel ontwaken, zien visioenen en ervaren dat ze traumatische gebeurtenissen loslaten.

Mijn verdieping in breathwork doet me besluiten om het zelf te ervaren. Ik neem contact op met Danielle's breathwork coach Lydia Niestadt. Laat ik voorop stellen, mijn ervaring is niet gesponsord.

Eerste breathwork ervaring

Op de warmste dag in augustus, ontmoet ik Lydia in een huiselijke omgeving. Ze vertelt me over de achtergrond en helende kracht van ademwerk.

Na de warme kennismaking, nodigt ze mij uit om te liggen op de bank. In eerste instantie ben ik zeer bewust van mijn fysieke aanwezigheid. Ondanks dat ze me het gevoel geeft dat niks gek is en alles oké, komen er vragen bij me op. Ik draag een jurk, dus liggen mijn benen wel netjes langs elkaar? Ga ik niet enorm zweten op deze mooie, crèmekleurige bank?

Ademen in een verbonden ritme

Lydia vraagt me om te beginnen met bewust ademhalen. Zowel in- als uitademen door de mond, in een verbonden ritme. "Als het infinity teken", helpt ze me visualiseren. Ik hoor mezelf hard in- en uitademen. Ik kan me vrijwel direct overgeven aan het ritme. De eerste minuten vraag ik me nog af of ik dit wel een uur volhoud, maar al snel voelt het als iets waar ik in verzonken raak.

De eerdere uitleg leerde me, dat ik dieper en sneller ademhaal door verbonden te ademen. Na enige tijd, ontstaat er een eigen ritme en verandert je bewustzijn. Deze theorie verklaart mijn gevoel van verzonkenheid.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Na enige tijd voel ik mijn onderarmen tintelen. Geen onaangename tintel, maar meer alsof dat deel van mijn lichaam slaapt. Ik voel de handen van Lydia op mijn onderarmen rusten. Ook voel ik haar handen bij mijn heupen. Ik heb op dat moment geen idee waarom ze dat doet, maar het voelt aangenaam. Na de sessie vertelt ze me dat ze veel spanning voelde rondom die plek.

Tonen tijdens breathwork

Het is in huis rond de 28 graden, maar het voelt koel op de bank. Niet veel later zak ik dieper weg en heb ik geen bewuste of gestuurde gedachtes meer. Ik kom soms weer in het nu, wanneer Lydia mij instructies geeft over mijn ademhaling. Ik voel de behoefte om met mijn benen te trillen, maar ik kan niet verklaren waarom. Af en toe vraagt Lydia mij om te tonen. Ik geef dan geluid aan de uitademing. Dat doe ik door mijn stem luid te laten klinken en mijn lichaam te bewegen. Daarna ga ik weer verder met de bewuste ademhaling.

Na een uur brengt de stem van Lydia mij weer naar de kamer. Ik voel me bezwaard, want ik ben in slaapgevallen. Althans dat denk ik. Lydia vertrouwt me toe dat dit niet het geval is. Volgens Lydia bleef ik op dezelfde verbonden manier ademen en was mijn lichaam hard aan het werk om blokkades op te ruimen. Het bleek dat mijn lichaam aardig bewogen had, zonder dat ik me er bewust van was.

Andere dimensies of trauma's oplossen

Ik voel me gedesillusioneerd. Misschien wel lichtelijk teleurgesteld. Ik heb geen andere dimensies gezien en ik heb niet het gevoel dat ik trauma's heb opgelost. Het voelde meer als een ontspanning. Een beetje vergelijkbaar een slaapje tijdens een massage. Lydia vertrouwt me toe dat iedereen er anders op reageert en dat je als persoon ook iedere keer weer anders kunt reageren. Er is een kans dat de puzzelstukjes pas later op zijn plek vallen en ik de gebeurtenis later ga verwerken. "Het is allemaal goed," drukt ze me op het hart voordat ik naar buiten stap.

Ervaring met breathwork

Inmiddels is het een maand geleden. Ik heb het gevoel dat ik, sinds het ademwerk, minder oordeel. Ik hoef geen moeite te doen om mijn commentaar in te slikken, het komt simpelweg minder snel bij me op. Het lukt me op een onbewuste manier om direct de mooie eigenschappen van een ander te zien.

Conclusie

Het was bijzonder om me over te geven aan een voor mij op dat moment nog onbekend persoon. Ik voelde enorm veel liefde van Lydia's kant. Ik ben van plan om het binnenkort nog eens te ervaren, maar dan samen met Daniëlle. Ik ben benieuwd wat die ervaring me dan brengt. Het voelt als een cadeau om mijn horizon met dit soort ervaringen te verbreden. Er is meer dan wat wij kunnen zien, daar ben ik van overtuigd... To be continued.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points