Op deze manier kun je weer doorsparen na de lockdown (en het is makkelijker dan je denkt)

Met deze tips is al het harde werk niet voor niets geweest...

floating piggybank
Ian Ross PettigrewGetty Images

De lockdown heeft niet alleen maar ellende opgeleverd; uit onderzoek van Moneybox (een Britse bank) blijkt dat ongeveer de helft van hun klanten meer is gaan sparen tijdens de lockdown dan normaal. Ook Barclays, een andere Britse bank, zag de cijfers op het gebied van sparen stijgen.

Nu het normale leven weer begint en winkels, restaurants en café's opengaan, gaat dat gespaarde geld er sneller doorheen dan je denkt - al die ingehaalde wijntjes en cocktails moeten toch ergens van betaald worden. Dus hoe kunnen we de goede financiële gewoontes die we afgelopen tijd hebben aangeleerd behouden, maar toch ook een beetje genieten? Mille Winge van Moneybox deelt haar tips, zodat je goed kunt blijven sparen, ook na de Coronatijd.

Begin klein

Er zijn veel simpele trucs om in het dagelijks leven kleine beetjes te sparen. Rond bijvoorbeeld alle bedragen af die je uitgeeft; koop je iets van €2,45? Dan rond je dit bedrag af naar €3. Wat overblijft stop je dan in een potje, eigenlijk zonder dat je het door hebt. Gemiddeld kan dit je ongeveer €550 per jaar opleveren.

Zet eerst geld weg

Het is superaantrekkelijk om lekker te gaan shoppen, vooral als je in de lockdown veel gespaard hebt. Maar wat een belangrijke regel is als je wil sparen, is dat je eerst geld weg moet zetten. Wanneer mensen gevraagd wordt wat de grootste les is die ze in de lockdown op geld gebied hebben geleerd, is dit vaak het besef dat een noodspaarpotje heel fijn is om te hebben. Elke week of maand iets opzij zetten kan je makkelijker maken door dit automatisch over te laten schrijven naar je spaarrekening. Zo bouw je snel en makkelijk een goede spaarpot op, zonder dat er veel veranderd in je leefstijl.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Houd je doel voor ogen

Denken aan de spaardoelen die je hebt gesteld kan helpen als je je pinpas in je zak voelt branden. Spaar je voor een auto, huis of gewoon om iets achter de hand te hebben? Kijk ook waar je je geld in kan stoppen, voor een korte of lange tijd. Wanneer je spaart voor een auto kun je het het beste op een spaarrekening zetten, maar mocht je op de lange termijn willen sparen dan kan beleggen ook iets voor je zijn.

Denk aan de lange termijn

Waarschijnlijk denk je nog lang niet aan stoppen met werken, maar het is nooit te vroeg om vast te denken aan je pensioen. Misschien kun je kijken waar je met spaargeld pensioen op kunt bouwen. Je toekomstige zelf zal dankbaar zijn!

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points