Eenzaamheid hoort er soms bij: zo maak je er iets positiefs van

Vooral onder millennials komt dit vervelende gevoel steeds vaker voor

asian beauty
Andriy OnufriyenkoGetty Images

Glamour's Loïs onderzocht het onderwerp eenzaamheid.

Ik denk dat we er allemaal wel eens last van hebben; eenzaamheid. Ook al heb je nog zoveel mensen om je heen, soms voelt het gewoon alsof je helemaal uitgetuned bent en niet echt een connectie hebt met de mensen om je heen. Maar ook wanneer je een avondje op de bank met jezelf en Netflix gepland hebt en dat vervelende gevoel tóch ineens op komt duiken. Dat gevoel is machteloos en voelt als een neerwaartse spiraal die met het moment erger wordt. Vooral onder millennials en hun snelle Fear of Missing Out komt eenzaamheid vaker voor. Om dit gevoel minder erg te maken en zowel mezelf als jou te helpen, ben ik de eenzaamheid ingedoken. Ik ging op zoek naar wat eenzaamheid eigenlijk echt is, wat het betekent, tips en positieve activiteiten die eenzaamheid om kunnen buigen in iets goeds.

Eenzaamheid, wat betekent het?

Simpel gezegd is eenzaamheid de behoefte aan fijne sociale contacten. Zoals je soms honger of dorst hebt, laat eenzaamheid ook merken dat je iets mist in je behoeftes, aldus Happinez. Je snakt naar een goed gesprek of fijne sociale interactie, maar op de een of andere manier lukt het even niet. Die teleurstelling, dat je die interactie wel wil, maar je het niet voor elkaar krijgt, laat je die eenzaamheid voelen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Positieve kanten eenzaamheid

Eenzaamheid kan voor een hoop ongemakken zorgen. Misschien merk je dat zelf ook wel. Zo slaap je vaak minder goed en heb je een algemeen gevoel van onveiligheid, aldus een onderzoek van wetenschapsmagazine Nautilus. "Wanneer we ons alleen voelen gaan we in overlevingsstand. Dit zorgt voor extra aanmaak van het stresshormoon cortisol, zelfs wanneer er ook maar sprake is van een kleine trigger op het gebied van eenzaamheid. We voelen ons dan namelijk op een bepaalde manier bedreigd en dat stimuleert die aanmaak." Eenzaamheid werkt eigenlijk als een soort waarschuwingssysteem. Wanneer je je eenzaam voelt, betekent dit dus eigenlijk dat je lichaam heel goed werkt en je iets wil vertellen; dat je er even op uit moet en op zoek moet gaan naar sociale interactie. Go for it!

Eenzaamheid ombuigen tips

Gelukkig zijn er genoeg tips om die eenzaamheid iets om te buigen naar een fijn en positief gevoel, ook als je even geen mensen om je heen hebt.

Naar buiten

Wat frisse lucht tijdens een fijne wandeling in de natuur of de stad laat je aan andere dingen denken, waardoor je het eenzame gevoel even vergeet. Kijk naar wat er allemaal gebeurt om je heen en geniet van het actief zijn in de buitenlucht. Vind je het spannend om in je eentje te wandelen of ben je op zoek naar iets wat je nog iets minder alleen laat voelen? Probeer dan eens te beginnen aan een podcast. Zo voelt het al snel alsof je niet meer alleen bent en heb je het idee dat je niet alleen wandelt, maar samen met iemand bent. Dat is meteen een stuk minder eenzaam!

Waardeer je eigen gezelschap

Eigenlijk sluit dit ook wel een beetje aan op de vorige tip, maar leer om met jezelf een leuke tijd te hebben. Dit kan in de buitenlucht, maar je kunt om dit te oefenen ook een halfuurtje dansen op je lievelingsliedjes of de karaoke queen uithangen terwijl je heerlijk meezingt. Leer genieten van je eigen gezelschap en je voelt je gegarandeerd minder snel alleen.

Help!

Mensen helpen is in alle opzichten een goede oplossing wanneer jij je eenzaam voelt. Wanneer je je aandacht verplaatst naar wat andere mensen nodig hebben, voelen zij zich geholpen en jij stiekem ook. Helpen geeft namelijk zelfvertrouwen en maakt de mensen die je helpt blij. Hoe fijn is dat? Dus vraag aan de mensen om je heen of je ze ergens mee kan helpen of knoop op deze manier eindelijk het gesprek aan met die nieuwe buurman- of vrouw. Pak je die vlieg ook meteen mee!

Kijk naar de kern

Probeer goed te voelen waar de eenzaamheid vandaan komt. Vooral als het eenzame gevoel vaker terugkomt is het fijn om te onderzoeken waar het aan ligt en welke eventuele gebeurtenissen dit gevoel triggeren. Zoals vaker met problemen is het goed om dit, als het mogelijk is, bij de kern aan te pakken. Alleen al begrijpen waar de eenzaamheid vandaan komt kan vaak al helpen om te relativeren en zo het gevoel te verminderen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points