#GetEducated: Wat moet je weten over intersectionaliteit?

Wat je kunt kijken, lezen en volgen als je meer wil weten over intersectionaliteit

intersectionaliteit
We AreGetty Images

Sherilyn Deen is naast onderzoeker aan de afdeling sociologie van Universiteit van Amsterdam, ook een van de werkgroep-docenten voor het vak Intersectionalities: Class, Race, Gender & Sexuality. Voor Glamour geeft ze een aantal tips om meer te leren over intersectionaliteit.

My feminism will be intersectional, or it will be bullshit: een slogan die je misschien wel eens bent tegenkomen. Op een bord tijdens de Women’s March bijvoorbeeld, of op je favoriete feministische Instagram-account. Vanuit hedendaagse emancipatiebewegingen horen we steeds vaker dat men uitgaat van een intersectioneel kader, zoals ook Dounia Jari aangaf in een interview met Glamour over wat Pride voor haar betekent. Maar waar komt deze term eigenlijk precies vandaan? En hoe kunnen we er meer over te weten komen? Drie tips om meer te leren over intersectionaliteit.

Wat is intersectionaliteit?

Kort gezegd gaat intersectionaliteit er vanuit dat iedereen op meerdere vlakken bevoordeeld of benadeeld wordt. Je kunt bijvoorbeeld homofobie ervaren als je niet-hetero bent, maar tegelijkertijd nooit racisme of ableism hebben ervaren omdat je wit bent en geen beperking hebt. Of misschien weet je als vrouw heel goed hoe seksisme voelt, maar kom je uit een rijke familie en heb je daardoor bepaalde privileges, die iemand uit een minder welgestelde familie niet heeft. Je kunt het vergelijken met wind voor of tegen hebben. Sommige mensen hebben in de maatschappij meer wind tegen, en moeten harder trappen om hun doelen te bereiken, terwijl anderen juist de wind in de rug hebben. Bij intersectionaliteit is het idee dat hoe hard het waait voor een ieder nooit slechts bepaald wordt door één onderdeel van wie we zijn, maar altijd door meerdere factoren.

Wil je meer leren over intersectionaliteit?

Wil je meer leren over intersectionaliteit? Begin dan met jezelf te verdiepen in de onderstaande toegankelijke resources.

Kijk de TED-talk van professor Kimberle Crenshaw

  Om een goed idee te krijgen van wat intersectionaliteit is en waar deze term nou precies vandaan komt kunnen we niet anders dan ons richten tot de professor en burgerrechtenactiviste Kimberle Crenshaw, die de term intersectionaliteit heeft bedacht. Dit deed ze toen ze eind jaren 80 arbeidsmarktdiscriminatie tegen zwarte vrouwen bestudeerde. In TED-talk van professor Kimberle Crenshaw hoor je onder andere over de rechtszaak die ervoor zorgde dat ze de term bedacht, om te beschrijven dat verschillende vormen van onderdrukking niet los van elkaar gezien kunnen worden. Ze vertelt verder over waarom de sociale beweging #SayHerName, die specifiek aandacht vraagt voor de zwarte vrouwen die slachtoffer zijn geworden van politiegeweld, zo belangrijk is.

  Verdiep je in de geschiedenis van het gedachtengoed van intersectionaliteit

   Voor de totstandkoming van het woord intersectionaliteit door professor Crenshaw, was het achterliggende gedachtegoed al langer aanwezig binnen zwarte vrouwenbewegingen in de VS. Collectieven zoals The Combahee River Collective kaartten al langer aan dat binnen anti-racistische bewegingen vooral de positie van zwarte mannen centraal stond, en bij feministische die van witte vrouwen. Ook voor andere vormen van onderdrukking, zoals op basis van seksualiteit en klasse, en vooral hoe deze samenhangen met discriminatie op basis van ras en gender, was te weinig aandacht. Belangrijke werken die dit onderwerp verder uitdiepen uit de jaren 80 zijn bijvoorbeeld het boek Women, Race & Class van professor Angela Davis, of de collectie essays Sister Outsider van Audre Lorde. In Nederland publiceerden professor Gloria Wekker, Nancy Jouwe en Maayke Botman in 2001 het boek Caleidoscopische visies: de zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwenbeweging, dat je gratis kunt downloaden als PDF via de website van Atria.

   Volg platformen en organisaties die werken vanuit een intersectionele visie

    We weten nu waar de oorsprong van de term ligt en wat we kunnen lezen om nog verder de diepgang in te gaan. Nu is het belangrijk om ook educated te blijven: van #GetEducated naar #StayEducated. Blijf up-to-date over wat er allemaal gebeurt in Nederland, en hoe je je in kunt blijven zetten voor een gelijkwaardige wereld. Volg en support daarom de platformen en organisaties die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid en een inclusieve en intersectionele agenda hebben, zoals Black Queer & Trans Resistance, Wonda Women, S.P.E.A.K., Amsterdam United, en Lilith Magazine. Dit zijn organisaties die erkennen dat verschillende ‘vormen’ van onderdrukking, bijvoorbeeld racisme, seksisme, anti-LHBTI+ geweld en ableism, niet los van elkaar staan, maar samen bestreden moeten worden. Want, zoals Audre Lorde stelde: ‘there is no such thing as a single-issue struggle, because we do not live single-issue lives’.    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van #GetEducated