Column Yeliz: "Lacherig doen over vetrollen werkt niet erg bodypositiverend"

Is de reality lachwekkend?

column yeliz
Julia Marino

Instagram vs Reality, een fenomeen waarbij influencers en bekende gezichten laten zien hoe ze in het echt of op Instagram eruitzien. Door de juiste poses, kleren, angle en belichting ziet iemand er ineens slanker, gestroomlijnder of knapper uit. Daarin schuilt natuurlijk de paradox. Want waar deze trend voor bedoeld is, is om laten zien dat iedereen flaws heeft, dat het Westerse schoonheidsideaal vrouwen in hun greep houdt en dat het anders moet. Maar, het laat júíst zien dat het schoonheidsideaal nog steeds die platte buik zonder vetrollen is, want die wordt bereikt met de juiste kleren, angle en belichting en moet dus worden geambieerd.

Instagrambenen vs echte benen

Nu vind ik alle aandacht rondom bodypositiviteit heel goed, het helpt soms echt wel. Zoals laatst een post van Widya Soraya, over haar benen, Instagrambenen vs echte benen, met hier en daar een straie’tje of andere oneffenheid. Hey, heb ik ook, denk ik dan. Heel normaal en gezond. Ook de meiden van Damn Honey kwamen in actie en vroegen om foto’s van scheerbulten op je lijf, ook heel normaal. Fijn. Want ook ik probeer dat hardnekkige schoonheidsideaal uit mijn brein te stampen. Vooralsnog met weinig succes, want ik wil nog steeds het lijf van Jennifer Lopez of Kylie Jenner. “Platte buik, dikke reet” schreef ik laatst op het formulier als doel van de training met Raoul, mijn PT van Sportbrigade. Ik brand mijn haren weg bij de laserkliniek, ik neem zo nu en dan een spray tan zodat ik egaler lijk en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus wie ben jij om over body positivity te schrijven, hoor ik je denken. Goeie vraag.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Instagram vs Reality

Iemand die Instagram vs Reality spot on doet is natuurlijk de koningin van Instagram vs Reality Rianne Meijer. Niet voor niks een luttele één miljoen volgers. Onze eigen Celeste Barber. Ze plukt onrealistische plaatjes van IG en reconstrueert. Met veel humor en hilariteit. Velen volgen haar voorbeeld, want het werkt (de volgers vliegen omhoog, want in tijden van corona en #quarantaine heb je wat lucht in het leven nodig), humor werkt trouwens altijd (zie Kaj Gorgels, Bas Smit en Fred van Leer) én er zit ergens een goed doel in de trend verscholen, namelijk laten zien dat we allemaal echte mensen zijn en we niet zo jaloers hoeven te zijn op het fabulous leven en lijf van de influencers. Maar niet iedereen is zo spot on en kent nuanceverschil zoals Rianne.

Pratende vetrollen

Zie alle video’s met schuddenbuikende mensen en pratende vetrollen. Hey, heb ik ook, denk ik dan. Maar zijn ze een joke? Ben ik een joke? Mag iedereen als ik sta te dansen op het strand met een van de vetrollen dan ook lachen? Als die humoristische filmpjes waarbij iedereen even goed uitgezakt gaat staan zodat er een duidelijke scheidingslijn te zien is tussen het opgehoopte vet, ze daarbij eens flink op de hak neemt, werkt ook niet heel bodypositiverend, als je het mij vraagt. Wat je ermee zegt is eigenlijk dat een “dik” (want het schoonheidsideaal heerst nog steeds) lijf nog altijd lachwekkend is. Of helpt het wel?

Als je hoopte dat in deze column een conclusie aan het eind werd getrokken, dan moet ik je teleurstellen, ik ben er niet uit. Wat in ieder geval niet helpt is als een ultraslanke influencer zo hard gaat staan persen om een vetrol boven haar jeans te toveren en schrijft dat dat oké is, want we hebben ze allemaal, door corona enzo. Vriendin, ik heb er wel zes en daarvoor hoef ik niet zo te gaan persen voor de spiegel en heb ik geen corona nodig. *Stuurt Raoul appje dat ze extra wil trainen deze week.* #Bodypositief

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points