Columnist Eline: 'Het wordt tijd om celebrity culture eens kritisch onder de loep te nemen'

Nooit gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen, maar ik heb even mijn buik vol van beroemdheden.

balenciaga  front row   paris fashion week womenswear fallwinter 20202021
Pierre SuuGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Celebrity's

Nooit gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen, maar ik heb even mijn buik vol van beroemdheden. Voorheen waren roddels, achterklap en rubrieken als “Stars! They’re just like us!” - met paparazzifoto’s van celebrities bij de benzinepomp of terwijl ze een on-charmante hap nemen van een broodje - één van mijn grootste hobby’s. Er is weinig ontspannender dan onbekommerd te lezen over de echtscheiding van Pietje en de maagverkleining van Marietje. Maar mijn dagelijkse rondje people.com, usmagazine.com en nu.nl/achterklap doe ik tegenwoordig meer uit routine dan uit enthousiasme. Zelfs de Kardashians kunnen me even gestolen worden. Dat wil wat zeggen hoor, voor mijn doen.

Journalist Amanda Hess zei het onlangs al in de New York Times: 'Celebrity culture is burning.' Gal Gadot en kornuiten die een tenenkrommende versie van Imagine zingen waar precies niemand op zit te wachten, Madonna die Corona “de grote gemene deler” noemt terwijl ze zich in een luxe ligbad met rozenblaadjes laat glijden, Ellen Degeneres die klaagt dat haar knoepert van een villa (prijskaartje: 27 miljoen dollar) “voelt als een gevangenis”… De kloof tussen celebrities en wij gewone stervelingen was er altijd al maar in plaats van dat we nu bewonderend naar ze opkijken zien we ze ineens heel helder voor wat ze zijn: mensen met teveel geld, een te groot ego en - dankzij een globale pandemie - teveel tijd omhanden. De wereld staat in de fik en niemand kan het meer wat schelen wat Bella Hadid er allemaal van vindt. Ik ben er in ieder geval even helemaal klaar mee. Hoeveel foto’s van Ben Affleck en zijn nieuwe verkering kan een mens tot zich nemen tot je je gaat afvragen: waarom kijk ik hiernaar?

#FreeBritney

En dan is er nog Britney Spears. Haar Instagram video waarin ze om onduidelijke redenen het beeld in- en uitloopt terwijl ze een bosje gekleurde rozen vasthoudt, is inmiddels iconisch. Ik bekeek hem eerst zelf 100 keer en stuurde hem toen verlekkerd door naar aan al mijn vrienden: wat gebeurt hier? Snap jij dit? Er was geen touw aan vast te knopen en ik smulde ervan. Totdat ik op Diet Prada een korte samenvatting las van Britney’s leven tot nu toe en ik kan je zeggen: dat is geen dijenkletser. Britney begon op vierjarige (!) leeftijd te werken op Broadway en werd later de grootse popster ter wereld. Slimme managers zetten haar op de markt als een product en controleerden vrijwel alles in haar leven: van wat ze zong, tot hoe ze het zong, tot wat ze wel en niet mocht zeggen in interviews.

Ze is nu 38 en staat al 12 jaar - sinds haar publiekelijke meltdown in 2007, waarbij ze onder andere haar hoofd kaalschoor - onder curatele van haar vader wat ondermeer betekent dat ze niet mag autorijden, trouwen met wie ze wil of gewoon een frappucino bij Starbucks kan gaan halen zonder zijn expliciete toestemming. Ze kan, kortom, niet veel anders dan heen en weer lopen in haar gouden kooi. Inmiddels is er een heuse beweging op social media opgestaan om haar daaruit te bevrijden, met de hashtag #FreeBritney.

Mental health

Ongeacht of dit allemaal waar is of niet - het is altijd zinvol om informatie van het internet kritisch te lezen - is het in ieder geval overduidelijk dat het leven van een celebrity niet zo geweldig is als wij soms denken. We vinden het allemaal zo normaal om de pijn van beroemde mensen te zien als entertainment. We zetten ze op een voetstuk en trappen ze er dan vanaf als we op ze uitgekeken zijn. Zelfs als algemeen bekend is dat iemand mental health issues heeft - zie Kanye West, die een bipolaire stoornis heeft - retweeten we naar hartelust en genieten met volle teugen van hun misère. Misschien wordt het tijd om celebrity culture eens kritisch onder de loep te nemen: de sterren in kwestie maar ook wijzelf, die het consumeren.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points