Puppy fever? Zoveel ben je écht kwijt aan een hond

Het is een hoop, maar je krijgt er zóveel voor terug!

celebrity sightings in new york city   september 20, 2017
Raymond HallGetty Images

Ik hou van honden. Het zijn mijn lievelingsdieren en je kunt me niet vrolijker maken dan wanneer ik met een hond mag knuffelen (al komen hondenfilmpjes ook al heel goed in de buurt...) Als ik later 'groot' ben en een huis met een tuin heb is dan ook het eerste wat ik ga doen een hond kopen. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar ik heb eigenlijk geen idee wat een hond nu precies kost. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan en tot op de bodem uitgezocht wat een hond precies kost. Spoiler: het is een hoop geld, maar je krijgt er natuurlijk nog meer voor terug!

De kosten zijn in te delen in drie categorieën: geld dat je kwijt bent voor het kopen van een hond, vaste/terugkerende kosten en eenmalige kosten.

Een hond kopen

De kosten waar je het eerst mee te maken krijgt is natuurlijk het bedrag wat je moet betalen om de hond te kopen. Dit verschilt per ras, de grootte van de hond en waar je de hond vandaan haalt.

Hond kopen in het asiel

Adopt, don't shop. Dat is wat je vaak ziet en hoort van andere mensen. Een hondje kopen dat naar het asiel is gebracht is een goede keuze, omdat je zo het leven van het beestje meteen beter maakt en deze dan geen minuut langer in een asiel doorbrengt. De prijs van een hondje uit het asiel is lager dan wanneer je deze bij een fokker koopt. Hierin maken niet alleen de grootte en het ras uit, maar speelt ook leeftijd een rol. Voor een senioren hond betaal je tussen de €60 en €70 een volwassen hond in het asiel kost tussen de €100 en €130 en een puppy tot tien weken oud kost tussen de €110 en €200. Wanneer het gaat om een rashond kan dit nog meer zijn, maar hier zijn geen gemiddelde cijfers over bekend. Hou hier dus rekening mee.

Hond kopen bij een fokker

Wanneer je toch een hondje wil kopen bij een fokker, ben je meer geld kwijt. Daarnaast zijn er ook bepaalde dingen waar je goed op moet letten, zodat je niet terecht komt bij wat ze noemen een broodfokker - een plek waar zoveel hondjes gefokt worden dat het voor zowel de moeder als de puppy's niet gezond meer is. Belangrijk is, volgens het platform puppyopvoeden.nl, dat je een goed gevoel hebt bij de fokker en deze je meerdere keren kennis wil laten maken met je toekomstige hondje, waar de moeder ook bij is. Daarnaast is het goed om te kijken of de hondjes geen last hebben van ongedierte en ze schoon zijn. Ook is het belangrijk dat de fokker vragen aan jou stelt, want een betrokken fokker vindt het belangrijk dat de pups goed terecht komen. Gebeurt dit niet en wil een fokker je zo snel mogelijk een contract laten tekenen? Vat dit dan op als een major red flag en ga niet in zee met de fokker.

Een pup moet vanaf acht weken oud gechipt zijn. Dit gebeurt dus meestal bij de fokker. Vergeet dus niet een bewijs van registratie te vragen, zodat je het hondje over kan zetten op jouw gegevens. Wanneer dit niet gebeurt, riskeer je een boete.

Zoals ik al eerder zei zijn de prijzen wanneer je een hondje koopt bij een fokker veel hoger. Voor een klein hondje ben je gemiddeld €500 kwijt. Een hondje van middelmaat is rond de €650 en de prijs van een grote hond ligt rond de €800.

Al met al is het kopen van een hond dus voor verschillende budgetten mogelijk. Een hondje zal nooit gratis zijn en dit zou ook niet goed zijn. Mocht je zoiets wel tegenkomen, denk dan goed na wat je doet en stel het welzijn van het beestje voorop.

Eenmalige kosten bij het kopen van een hond

Wanneer je een hondje hebt gekocht is het (helaas) nog niet klaar met de kosten. Eigenlijk gaat het dan pas beginnen. Er is een aantal dingen die je als het goed is maar één keer koopt en een goede tijd mee vooruit kan. Dit zijn dingen zoals drinkbakken, een hondenlijn, mand en speelgoed. Maar ook dingen als een veiligheidsrekje voor in de auto en een bench zijn dingen die je waarschijnlijk maar één keer nodig hebt. Gemiddeld kosten deze dingen bij elkaar rond de €1500, maar dat ligt ook aan welke spullen en merken je kiest. Je kunt het net zo goedkoop of duur maken als je wil.

Terugkomende kosten wanneer je een hond koopt

Het lijstje van terugkomende kosten is een stuk langer. Er zijn een hoop dingen waar je aan moet denken en die veel geld kosten.

Belasting

In sommige gemeentes moet je hondenbelasting betalen. Dit bedrag kan oplopen tot wel €125 per jaar. Zoek goed uit hoe dat zit in jouw gemeente en waar je precies moet zijn om op te geven dat je een hond hebt.

Voeding

Er zijn verschillende soorten voeding in verschillende soorten prijsklassen. Brokken zijn vaak het goedkoopst, maar dat varieert ook weer qua merken; hierin geldt nogmaals, je kunt het zo gek maken als je wil. Tussen droogvoer en natvoer zit ook nog een prijsverschil, maar wat je het best kunt gebruiken hangt af van jouw voorkeur, het ras en de voorkeur van jouw hond.

Dierenarts

Je hondje moet jaarlijks bepaalde inentingen krijgen en ook goed beschermd zijn tegen teken en vlooien. Ook wanneer er iets gebeurt met je hond of deze ziek wordt, moet hij soms naar de dierenarts. Je kan voor deze kosten een verzekering afsluiten, gemiddeld komen de kosten daarvoor uit op zo'n €12 per maand. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de kosten te betalen wanneer je deze maakt en er verder geen verzekering voor af te sluiten. Dan hangen de kosten af van de gezondheid van je hondje en hoe vaak deze naar de dierenarts moet.

Trimsalon

Wanneer je een ras hebt met lang(er) haar, zal dit - net zoals jij soms naar de kapper gaat - bijgehouden moeten worden. Hier zijn speciale trimsalons voor, die jouw hondje helemaal in de watten leggen en er voor zorgen dat-ie lekker bijgeknipt wordt. Gemiddeld kost het bijknippen van je hond voor een kleine hond €30, bij een gemiddelde hond is dit €45 en een grote hond kost al snel €60.

Hondencursus

Waarschijnlijk wil je er vanaf het begin af aan alles aan doen om je hondje zo goed mogelijk te socialiseren en commando's te leren. Dit kan je doen met behulp van een puppy- of hondencursus. Gemiddeld betaal je €20 per les, dus als je ongeveer acht tot tien lessen neemt kom je uit op ongeveer €160 tot €200 voor een cursus.

Oppas/hondenuitlaatservice

Wanneer je aan het werk bent en je hondje liever niet alleen laat, of deze tussendoor niet kan uitlaten, is het handig om een hondenuitlaatservice dit te laten doen. Ook kan je er voor kiezen om je hond naar een oppas te brengen. Dit is ook een uitkomst wanneer je op vakantie gaat en je hondje niet mee kan of wil nemen. Bij een hondenuitlaatservice betaal je vaak voor meerdere keren, in een soort strippenkaart systeem. Gemiddeld betaal je €110 voor tien keer, wat uitkomt op ongeveer €11 per keer.

Al met al ben je dus best wat kwijt wanneer je voor een hondje gaat. Maar als het kan en als je het wil, zou ik het zeker doen, want je krijgt er ontzettend veel gezelligheid, liefde en plezier voor terug!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk