Solliciteren maar! Dit zijn de beste tips voor een goed CV

Ginny Ramkisoen van consultancybureau Ginny Werkt deelt de do's en don'ts bij het maken van je CV

street style shooting in munich
StreetstyleshootersGetty Images

De eerste stap bij solliciteren is uitgenodigd worden voor een gesprek. Met een goed CV is die kans een stuk groter. Je hoort vaak verschillende dingen over wat het beste is voor een CV: moet je nu wel of niet een foto erbij doen? Zet je die ene cursus wel in het rijtje of kun je 'm beter weglaten? Glamour vroeg advies aan Ginny Ramkisoen van Ginny Werkt over hoe je je CV het beste kunt opbouwen.

Wat moet er op een CV?

Relevantie is één van de belangrijkste dingen om op te letten wanneer je jouw CV opmaakt, zo vertelt Ginny: "De meeste mensen die jouw CV ontvangen zullen je CV afscannen naar relevante en actuele informatie die matcht met de functie waar je op solliciteert. Zorg er daarom voor dat je meest recente werkervaring bovenaan staat. In a-chronologische volgorde dus - van recent naar oud."

Volgens Ginny hoeft niet ál je werkervaring op je CV te staan, zolang de relevante dingen die belangrijk zijn voor de baan waarop je solliciteert wel te vinden zijn. "Stel dat je al heel veel werkervaring hebt opgedaan, dan mag je soms best wat weglaten als het niet meer relevant is. Soms is het gewoon niet zo belangrijk om op je CV te zetten dat je ooit en bijbaan in een snackbar had of een krantenwijk liep. Heb je nog niet zoveel banen gehad, dan kun je het gewoon laten staan. Ben je al heel wat banen en branches verder, dan kijk je naar wat het meest recent en relevant is of je matcht je relevante werkgeschiedenis met de vacature waar je op solliciteert."

Gegevens op een CV

Ook is het goed om praktisch na te denken én je contactgegevens toe te voegen: "CV's worden nog wel eens geprint, dus je moet vermijden dat je te veel kleur gebruikt. Anders kost dat behoorlijk wat printerinkt en daarbij komt; een CV dat overzichtelijk oogt is het prettigst om te lezen. Daarnaast is het van belang dat al je contactgegevens up to date zijn en dat ze op je CV staan, zodat het bedrijf je kan bereiken als ze je willen uitnodigen voor een gesprek," aldus Ginny.

Interesses op een CV

Iets wat je zeker niet weg moet laten zijn je interesses, die zeggen volgens Ginny soms meer over je dan de eerdere banen die je al hebt gehad. "Een werkgever die ziet dat jij in een hockeyteam speelt zou dan meteen zien dat je waarschijnlijk een goede teamspeler bent. Iets wat misschien wel ontzettend relevant is voor de job die je wil scoren. Soms zijn zulke raakvlakken nog wel interessanter voor een werkgever dat je daadwerkelijke werkgeschiedenis. Er kijken steeds meer bedrijven naar potentie en talent in plaats van wat je al hebt gedaan. Dat laatste zegt vaak namelijk niet per se iets over wat je kunt."

Do's en don'ts: Foto op een CV

Een onderdeel van je CV waar veel om te doen is, is de foto. Wat zijn nu echt de do's en don'ts? "Wat je moet voorkomen is dat je een wazige vakantiefoto op je CV zet of een foto waar je nog vijf vrienden vanaf hebt geknipt. Dat staat gewoon niet zo professioneel," aldus Ginny. "Wat het beste werkt is een goed belichte foto van je gezicht waarop je recht in de camera kijkt en lacht. Kijk voor inspiratie vooral eens op LinkedIn naar de vele headshots die je tegenkomt op profielen. Selfies mogen, maar zorg er wel voor dat de resolutie van je foto hoog is en dat je de achtergrond neutraal houdt."

Hoe maak je een CV?

Er zijn verschillende tools en programma's die je kunnen helpen om een origineel en mooi CV op te maken. "Als je creatief bent, is het een goed idee om bijvoorbeeld Adobe Indesign te gebruiken. Daarmee kun je je CV helemaal professioneel opmaken in magazine style," vertelt Ginny. Niet helemaal jouw niveau? Geen zorgen! "Ben je een leek zoals ik, dan zijn er online ontzettend veel tools waarbij je jouw informatie in een CV-template kunt vullen en er een opgemaakt CV uitrolt. Ook kun je je LinkedIn-profiel omzetten in een PDF-bestand. En vergeet Etsy niet; daar zijn ontzettend creatieve CV-templates te koop die er net iets meer uitspringen vergeleken met een saai Word documentje. Dat laatste moet je dan ook vermijden als je met je kop boven het maaiveld wil uitsteken."

Tips voor je CV

Ginny's ultieme tip als het gaat om je CV: maak het persoonlijk. "Een prikkelend design zonder dat het chaotisch wordt is ontzettend leuk om te ontvangen. Origineel zijn valt niet mee als het gaat om de opmaak van een CV, maar probeer vooral eens buiten de kaders te denken. Denk aan een software developer die zijn/haar CV in de vorm van codetaal opmaakt. Of een grafisch vormgever die een website maakt waarop al zijn/haar info staat. Dat geeft net even dat extraatje dat je onderscheidt van de anderen. Het hoeft niet altijd een A4tje te zijn!"

Ook is het volgens Ginny goed om het kort te houden. "Als extra tip wil ik meegeven dat je je CV zo beknopt mogelijk moet houden. Het liefst alles op één A4, maar als je al wat langer werkt, dan zijn twee pagina’s ook oké. Wat je wil voorkomen is dat je 3 of meer pagina’s meestuurt. Dat kost veel tijd voor degene die het leest en bovendien is het de bedoeling dat je je CV en waar de raakvlakken met de vacature liggen toelicht in je motivatiebrief."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points