Vergeet je crush: Chuck Bass uit Gossip Girl is een verkrachter

We moeten het hebben over seksueel misbruik in Gossip Girl

blair en chuck in gossip girl
Gossip Girl

Ik weet dat Chuck en Blair uit Gossip Girl één van de meest geliefde televisiekoppels op aarde zijn en dat een hoop kijkers Chuck Bass op een voetstuk hebben staan. Dat maakt dit onderwerp alleen maar belangrijker – we negeren met z'n allen een heel groot issue rondom zijn personage: Chuck Bass is een verkrachter en het is hoog tijd dat we het daarover hebben.

Chuck Bass aanranding

Wat je wellicht vergeten bent na zes seizoenen vol 'romantische' Blair-en-Chuck-momenten, is dat Chuck in de allereerste aflevering van Gossip Girl zijn ware aard laat zien. Hij probeert Serena aan te randen in de keuken van zijn vaders hotel. "Als je een manier om me te bedanken zoekt, dan heb ik wel wat ideeën," zegt hij terwijl hij een dronken Serena naar zich toetrekt. En ondanks het feit dat Serena duidelijk 'nee!' zegt, zoent Chuck haar.

Chuck Bass probeert Jenny te verkrachten

Daar stopt het niet. In dezelfde aflevering – nogmaals, dit is de allereerste (!) aflevering van de serie – probeert Chuck Jenny Humphrey te verkrachten. Hij kust Jenny tegen haar zin in. Later gebruikt hij geweld om Jenny vast te houden. Pas wanneer Serena en Dan arriveren omdat Jenny uit angst haar broer heeft gebeld, kan Jenny ontsnappen.

Gossip Girl en seksueel misbruik

Het gaat er niet om dát er verkrachtingsscènes in Gossip Girl plaatsvinden. Het gaat erom hoe de makers dit extreem gevoelige thema behandelen. Of beter gezegd: niet behandelen. Er wordt met geen woord gesproken over wat er hier écht gebeurt, welke invloed dit op slachtoffers als Serena en Jenny heeft en welke trauma's seksueel misbruik achterlaat. Sterker nog: het verhaal gaat verder alsof er niets gebeurd is en het misbruik wordt ingezet als dramatische plottwist. Wanneer Chuck Jenny seksueel misbruikt, hoor je de Gossip Girl voice-over in haar sensationele stem zeggen: "Zal C een nieuw slachtoffer hebben gevonden?", alsof het de normaalste zaak van de wereld is en ze casual een sappige roddel deelt. Bah.

Het probleem van Gossip Girl

Chuck wordt neergezet als een bad boy met een goed hart en vervolgens wordt er geen woord meer over zijn daden gerept. Ja, één keer, een paar seizoenen later, als Chuck zijn excuses aanbiedt aan Jenny zonder dat er aandacht wordt geschonken aan waarom die excuses bij lange na niet genoeg is. Serena is ondertussen beste vrienden geworden met haar bijna-verkrachter.

Daar komt nog eens bij dat Ed Westwick in real life meerdere keren beschuldigd is van seksueel misbruik, wat er nóg meer voor zorgt dat zijn rol in Gossip Girl een bittere nasmaak geeft. Wat mij betreft mag Chuck Bass van zijn voetstuk afdonderen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points