Naomie Pieter: 'Het voor mij vanzelfsprekend om activistisch te zijn'

Glamour spreekt exclusief met Naomie Pieter voor het septembernummer

glamour jubileum issue
Glamour

De wereld is de afgelopen vijftien jaar enorm veranderd, en Glamour daarmee ook. Glamour heeft daarom drie covers, met drie coversterren voor het septembernummer die perfect passen bij Glamour anno 2020: Naomie, Oumayma en Jewaria. Of ze in Glamour wilde, daar moest ze even over nadenken – haar activisme is geen trend. Maar toen dacht Naomie Pieter (30) aan haar vroegere zelf. ‘Ik hoop dat jonge zwarte queer-meiden mij op de cover zien en zich gehoord en gezien voelen.’

Naomie Pieter

Of Naomie zich altijd al heeft beziggehouden met activisme? Zeker weten. “Ik vind het moeilijk om er een specifiek moment aan te verbinden. Als je zwart en queer bent, en daardoor opgroeit in onrecht, is je bestaan eigenlijk al een vorm van activisme,” zegt ze. “Als de samenleving tegen je zegt dat je jezelf niet mag zijn, en je durft tóch jezelf te zijn, is dat een statement. Daarbij is het voor mij vanzelfsprekend om activistisch te zijn, omdat mijn persoonlijkheid zo in elkaar zit dat ik voor anderen en mezelf opkom.”

'Het voor mij vanzelfsprekend om activistisch te zijn'

Des te groter is haar wil om verandering teweeg te brengen en zich sterk uit te spreken tegen het systeem van onrecht. “ Er zijn veel mensen vóór ons geweest die hun best hebben gedaan om dingen te veranderen en voor meer gelijkheid op deze wereld te zorgen. Ik kan nu als zwart persoon door deuren lopen waarvan mensen decennia geleden dachten dat ze voor mij gesloten zouden blijven. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om die strijd verder te voeren.”

Glamour bestellen

Het hele interview met Naomie Pieter lees je in Glamour's birthday-issue dat op 3 september in de winkels ligt. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm hier online, zonder verzendkosten! Wil jij iedere maand het leukste blad van Nederland op je deurmat krijgen? Meld je dan aan als abonnee, en mis nooit meer een editie van Glamour.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points