Waarom vrouwen elkaar moeten bijstaan op de werkvloer

7 praktische tips waarmee je ongelijkheid op basis van gender de kop in drukt

zo steun je andere vrouwen op de werkvloer
Glamour

Wereldwijd vindt *32 procent van de vrouwen dat er gendergelijkheid is op de werkvloer. Het mag duidelijk zijn dat dit nog veel te weinig is. Opmerkelijk is dat de helft van de mannen vindt dat er gendergelijkheid is. Het is dus des te belangrijker om je als vrouw in te zetten voor meer gelijkheid. Hoe? Begin met je vrouwelijke collega's bij te staan wanneer jij denkt dat er in jouw bedrijf ongelijkheid heerst op basis van gender.

Glamour vraagt Emilie Sobels om praktische tips, zodat vrouwen elkaar op dagelijkse basis kunnen ondersteunen in hun carrière. De oprichter van het business event The Selfmade Summit, de co-working plekken van Hashtag Workmode én auteur van de boeken Self-Made Guide (2020) en Babe you got this (2017) heeft het supporten van vrouwen tijdens hun loopbaan tot haar missie gemaakt.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

1) Begin bij jezelf

Het klinkt ietwat gek in een artikel over je carrière, maar de verandering zit volgens Emilie in de basis van wie je bent. "Toen ik 18 jaar was, woonde ik voor een tussenjaar in Florence en deelde ik het huis met Amerikaanse studenten. Een van mijn huisgenoten complimenteerde mij bijna iedere dag. Ze gaf me het gevoel dat ze me zag. Sindsdien weet ik wat de kracht is van een compliment en geef ik ze bewust aan anderen. Het is wel belangrijk dat je complimenten oprecht zijn. De positiviteit die je uitdraagt, zal jezelf uiteindelijk ook toekomen."

2) Wees je bewust van je gedachtes

De kans is groot dat je jezelf wel eens betrapt op negatieve uitingen over een andere vrouw. Wanneer je je bewust bent van deze gedachtes, kun je ze in sommige gevallen voor zijn waardoor je het niet uitspreekt. Het is ook goed om na te denken waar deze negatieve gevoelens vandaan komen. In veel gevallen zit er een vorm van jaloezie onder of de wens om hetzelfde te bereiken. De tip van Emilie is om te proberen om jaloezie te vervangen voor benijden. "Wil je graag hetzelfde bereiken? Bedenk dan hoe jij dat op je eigen manier zou kunnen creëren." Vind je het alsnog lastig? Bedenk je dan dat je nooit het hele verhaal van iemand weet en je daarom niet te snel moet oordelen.

3) Het geheel is meer dan de som van de delen

"Laten we vrouwen niet zien als concurrent, maar als elkaars cheerleader. Door elkaar aan te moedigen en elkaar te versterken, kom je zoveel verder dan wanneer je elkaar probeert af te troeven. Wanneer je samenwerkt met anderen, bereik je veel meer dan alleen. Je verzet niet alleen dubbel werk, maar je versterkt elkaar bijvoorbeeld ook qua inspiratie en motivatie. Ofwel, 1+1=3. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, word je niet meegetrokken in de draaikolk van negativiteit."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

4) Zet je angst aan de kant

Copycats zijn nooit leuk. Wanneer je in al jouw enthousiasme je ideeën deelt, bestaat er altijd een kans dat iemand er met je idee vandoor gaat of met de eer gaat strijken. Emilie drukt je op het hart dat je nooit uit angst moet handelen. "Wat je terugkrijgt aan positiviteit door jouw ideeën wél te delen, is groter dan het risico dat je loopt om je idee bij iemand anders terug te zien die het gepikt heeft. En tel daarbij op: niemand doet het zoals jij. Vooral niet als het jouw originele idee is."

5) Omring je met vrouwen die elkaar ondersteunen

Je kunt zowel offline als online vrouwen opzoeken die anderen op een positieve manier ondersteunen. Een tip van Emilie is de podcast New Female Leaders, dat gaat over vrouwelijk leiderschap. Het geheim? Vrouwelijk leiderschap kan op veel manieren en is voor iedere vrouw weer anders. Een andere tip is de nieuwe podcast van Michelle Obama. In de eerste aflevering spreekt ze met Barack Obama over communities en elkaar in die groepen verder helpen. Ook mooi: het boek 'Licht leven' van Nanne van der Leer, waarin er korte metten wordt gemaakt met afgunst of negatieve gevoelens naar anderen."

Sta vrouwen die niet gehoord worden bij tijdens vergaderingen

6) Tip een vrouw wanneer er een functie vrij komt

Kondigt het bedrijf waar je werkt een vacature aan? Gebruik je netwerk en kijk welke vrouw je kunt adviseren. Uiteraard is het ook belangrijk om te letten op culturele inclusiviteit.

7) Sta je collega bij tijdens een meeting

Het komt vaak voor dat junioren of vrouwen door hun mannelijke collega's niet gehoord worden in een vergadering. Is haar bijdrage goed? Sta haar bij! Praktische manieren zijn volgens Emilie door te vragen: "Julia, wilde jij nog iets toevoegen?". Een andere fijne manier is om iemands idee te herhalen met naam en toenaam. "Het idee van Julia vind ik erg goed, want..."

Wil je je omringen met vrouwen die net zo positief in het leven staan en elkaar empoweren? Op 8 oktober vindt The Self-Made Summit plaats, hét event voor ambitieuze vrouwen. Met ruim 35 sprekers krijg je concrete handvatten op het gebied van onderhandelen, ondernemen en tools om jouw carrière een boost te geven. Sprekers zijn onder anderen sociaal ondernemer, acteur en filmmaker Hanna Verboom, Fabienne Chapot, oprichter van het gelijknamige lifestyle merk en strafrechtadvocaat Feride Tosun.

    *Deze cijfers blijken uit onderzoek in 27 landen van Ipsos in samenwerking met het Global Institute for Women’s Leadership (King’s College London).

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Money Talk