Hoe Bella Thorne zich de woede van sekswerkers op de hals haalde

De actrice heeft de inkomsten van honderdduizenden sekswerkers op het spel gezet

Bella Thorne heeft zich de woede van sekswerkers op de hals gehaald door eigenhandig het platform OnlyFans nagenoeg om zeep te helpen. Door haar acties verdienen vele honderdduizenden sekswerkers nu drastisch minder geld. Wat is er precies gebeurd en wat heeft Bella gedaan?

Wat is OnlyFans?

Voor wie het niet weet: OnlyFans is een platform waar je online content tegen betaling kan aanbieden. Het wordt voornamelijk gebruikt door sekswerkers om seksuele foto's en filmpjes te verkopen. Deze manier van werken geeft sekswerkers – vooral tijdens de coronacrisis – toch nog een bron van inkomen. Voor sommige populaire gebruikers bracht het wel héél veel geld in het laatje; op Twitter en TikTok komen aan de lopende band berichten voorbij van meiden die een huis of een auto hebben afbetaald met het geld dat ze op OnlyFans verdienen.

Bella Thorne verpest OnlyFans

Maar goed, Bella Thorne dus. De altijd edgy Bella zag deze berichten voorbijkomen en dacht: wat deze sekswerkers kunnen, kan ik ook. Ze maakte een profiel aan op OnlyFans en verdiende een miljoen dollar op haar eerste dag. Bella had beloofd dat de foto's die ze voor $200 per stuk aan haar 'abonnees' verkocht naaktfoto's zouden zijn. Allemaal super, tot de gebruikers de foto's opgestuurd kregen en het lingeriefoto's bleken te zijn. Daarop vroegen tienduizenden mensen hun geld terug – OnlyFans heeft namelijk een ingebouwd systeem dat gebruikers beschermt tegen oplichting.

Aangepaste voorwaarden bij OnlyFans

Dit zorgde voor problemen bij OnlyFans, omdat ze de volledige bedragen plus administratiekosten terug moesten betalen, wat leidde tot een enorm verlies bij het online platform. Om zich in de toekomst in te dekken tegen dit soort enorme verliezen heeft OnlyFans hun algemene voorwaarden aangepast: pay-per-view berichten kunnen nu voor maximaal $50 dollar verkocht worden, en gebruikers kunnen maximaal $100 dollar in fooi geven – voorheen waren deze bedrag ongelimiteerd. Daarnaast wordt al het geld dat je op OnlyFans verdient nu pas na 30 dagen uitbetaald. Voorheen werden gebruikers wekelijks uitbetaald.

Loonsverlaging

Op Twitter beschreef populaire OnlyFans-gebruiker Erika Heidewald de situatie en wat een enorme impact het heeft op de inkomens van sekswerkers op OnlyFans: "Pay-per-view-berichten worden vaak gebruikt om explicietere content te delen. Stel, je verkoopt een video waar je je vriendje pijpt. Daar kun je nu nog maximaal $50 voor vragen. OnlyFans houdt daar 20% van, dus jij krijgt $40. Maar daar moet je nog belasting over betalen, dus dan blijft er zo'n $30-32 dollar over. Is dat het waard? Als je deze video's eerst voor $150 of $200 verkocht, kun je zo'n loonsverlaging opvangen? Zou jij kunnen overleven als jij ineens 85% minder betaald kreeg?"

"Er zijn veel mensen die dit niks kan schelen, omdat ze de levens en inkomsten van sekswerkers niet belangrijk vinden. En toch wil je wel porno kijken," aldus Erika.

Excuses van Bella

Bella Thorne heeft inmiddels op Twitter haar excuses aangeboden. Naar eigen zeggen was haar intentie juist om haar roem te gebruiken om het stigma rondom sekswerk te verminderen en meer mensen naar de site te brengen, om zo meer werk te bieden aan content creators op de site, zo schrijft ze in een tweet. Ook laat ze weten in gesprek te willen gaan met OnlyFans over de nieuwe restricties.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points