Net ontslagen of ben je freelancer? Zo maak je jezelf in deze tijden het meest inzetbaar

Glamour praatte met James Reed, CEO van een groot Brits recruitmentbureau

street style  paris fashion week   womenswear spring summer 2020  day nine
Edward BerthelotGetty Images

Het coronavirus heeft schokgolven veroorzaakt in de wereldeconomie en daarmee het leven van miljoenen mensen drastisch veranderd. Dit zorgt voor veel werkloosheid, dat volgens DNB in 2021 op kan lopen tot wel 700.000 mensen zonder baan in Nederland.

Verplicht verlof was niet iets wat vaak voorkwam, tot dit jaar. Nu bevinden duizenden mensen zich in dezelfde situatie, waarvan ze eigenlijk geen idee hebben wat het betekent, laat staan waar ze recht op hebben. Daarnaast zijn er veel mensen ontslagen omdat bedrijven bezig zijn zich aan te passen aan het nieuwe klimaat en hun bedrijf draaiende willen houden.

Boost je inkomen

Of je er nu last van hebt of dit voor jou zorgen zijn voor de toekomst, het is belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent. Als je worstelt met financiële angst zijn er tal van tips en trucs die voor meer zekerheid zorgen. Ook zijn er verschillende manieren waarop je wat bij kunt verdienen om je inkomen een beetje te boosten.

Dit is een goede tijd om jezelf zo inzetbaar mogelijk te maken – om nu of in de toekomst een nieuwe baan te vinden – dus zorg er ervoor dat je deze kans ook pakt.

James Reed geeft tips

Glamour sprak hierover met James Reed van REED – het grootste recruitmentbureau van Groot-Britannië. Hij vertelt: "Voor degenen die zijn ontslagen, blijft er hoop. Waar sommige sectoren helaas banenverlies zien, laten andere sectoren juist een sterke groei zien. Dit is vooral in het onderwijs, de gezondheidszorg en in de logistiek, daar zijn dringend mensen nodig."

In dit artikel deelt James manieren waarop je jouw kostbare tijd kunt gebruiken om jezelf zo inzetbaar mogelijk te maken, juist wanneer je nu op zoek bent naar een baan of pas wanneer deze shit storm voorbij is.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Vertaal je kwaliteiten

Het is belangrijk om de tijd te nemen je CV te perfectioneren en af te stemmen op de eisen van recruiters. Dit is vooral van waarde in het huidige klimaat waarin je je moet aanpassen om een nieuwe baan te vinden. Kijk goed naar je persoonlijke en professionele vaardigheden en ervaring en vertaal je kwaliteiten naar de 'taal' van recruiters. Ben je nu bijvoorbeeld fotograaf en kom je niet zoveel aan de bak, maar ben je heel goed met cijfers? Kijk of je mensen kan helpen met hun belastingen of in administratief werk.

Wees niet bang om buiten je branche te kijken

Misschien denk je al snel dat je niet over de nodige kennis beschikt om iets heel anders te gaan doen, maar naast kennis is mentaliteit ook heel belangrijk. Het zal je dan verbazen hoeveel overeenkomsten je toch blijkt te hebben met die nieuwe baan buiten de branche die je gewend bent. Ben je op zoek naar een baan? Vraag dan ook rond in andere sectoren. Er zijn bijvoorbeeld best wat overeenkomsten tussen een rol als salesmanager en een baan bij een klantenservice.

Leer online nieuwe skills

Je kunt deze tijd ook gebruiken om een paar nieuwe skills toe te voegen aan je CV. Een goede manier om dit te doen is door een online cursus. Deze zijn een stuk goedkoper (soms zelfs gratis!) en zo leer je toch snel nieuwe dingen bij. Leer bijvoorbeeld een andere taal of doe kennis op over technische skills die jou kunnen onderscheiden van je concurrentie op de banenmarkt.

Doe vrijwilligerswerk

Een andere manier om jezelf dienstbaar te maken is door vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit soort kansen zijn goed voor het opbouwen van een carrière, staan mooi op je CV en eigenlijk het belangrijkste; je maakt het verschil door kwetsbare mensen te helpen door deze turbulente tijd.

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk