Een ode aan vrouwen die snurken: vergeet de haters en snurk lekker door

Vrouwen die snurken zijn onaantrekkelijk? F*ck dat

slapende vrouwen
Unsplash

Hoi, ik ben Elke - en ik snurk. Als je denkt dat dit een lichtelijk emotioneel artikel wordt met als boodschap dat ik ben wie ik ben en me er niet meer voor schaam, dan heb je (een beetje) gelijk. Maar ik wil het ook even hebben over het stereotype dat snurken iets afdoet aan je vrouwelijkheid. Of überhaupt aan je aantrekkelijkheid. Klinkklare onzin, natuurlijk. Dit artikel is een ode aan alle snurkende vrouwen die met dit stereotype moeten dealen.

Je denkt nu misschien: je snurkt, big deal. In principe heb je gelijk - dat is eigenlijk het algehele punt dat ik hier probeer te maken. Maar de werkelijkheid is dat dit kleine fenomeen me de afgelopen jaren nogal belemmerd heeft in het dagelijks leven. En dat heeft weinig te maken met het fysieke aspect ervan en alles met het sociale aspect.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Snurken

Er kwam een punt in mijn tienerjaren waarop ik besefte dat ik 's nachts nogal eens het geluid van een zaagmachine naboots. Onbedoeld, natuurlijk. Sindsdien heb ik net iets te veel kussens naar mijn hoofd gesmeten gekregen en geïrriteerde verwijten à la "ik heb de hele nacht wakker gelegen door jou" gehoord om er een fijn gevoel aan over te houden.

Problemen door snurken

Ik vermijd slaapfeestjes, overnachtingen bij anderen en andere situaties waarin ik moet slapen in het bijzijn van iemand bij wie ik me niet 100 procent comfortabel voel. Verre reizen zijn altijd een drempel voor me, omdat ik dan weet dat ik in het vliegtuig moet proberen te slapen. De opties zijn: licht slapen terwijl ik steeds wakker schrik omdat ik me zorgen maak over of het hele vliegtuig last van me heeft óf wakker blijven.

Ik voel de "ja maar ik kan gewoon niet slapen als iemand anders snurkt"-comments al aankomen. Begrijp me niet verkeerd: dat is vervelend. Maar ik weiger om dit probleem (helemaal) af te schuiven op de snurker. Als ik een minuut slaap zou krijgen voor iedere keer dat ik het (vast goedbedoelde maar daardoor niet minder overbodige) advies krijg om "een speciale neusspray" of "van die anti-snurkstrips voor op je neus" te kopen, dan zou ik nooit meer wakker worden. Die werken trouwens (bij mij) niet. En dan heb ik het nog niet eens over de "maar je kunt je hier ook voor laten opereren, hè?"-opmerkingen gehad. Ik kaats het balletje dan vriendelijk terug; "Hé, heb je al eens oordopjes geprobeerd?" Die werken wel.

Vrouwen snurken ook

Midden in de nacht regelmatig wakker worden gemaakt met de boodschap "je snurkt" (en dan? Wat wil je dat ik doe? Gewoon stoppen? Thanks man, dat was nog nooit in me opgekomen) is vervelend. Maar wat ik veel erger vind is dat onze stereotyperende maatschappij snurken heeft gekoppeld aan vrouwelijkheid. Ik hoorde recent een man in een datingshow doodleuk antwoorden op de vraag wat hij de grootste afknapper vindt: "als vrouwen snurken."

"Snurken is onaantrekkelijk"

Vrouwen moeten vrouwelijk zijn en vrouwelijke vrouwen snurken niet, want dat is onaantrekkelijk. Fuck dat. Gender is een sociaal construct, de begrippen 'vrouwelijkheid' en 'mannelijkheid' slaan helemaal nergens op en snurken heeft daar in de verste verte al helemaal niets mee te maken. Laten we snurken niet toeschrijven aan een geslacht en al helemaal niet aan de aantrekkelijkheid van diegene. En als je last hebt van een snurker, probeer daar dan een beetje fatsoenlijk (lees: niet met misplaatste verwijten) over te communiceren. Dan kunnen we allemaal weer fijn slapen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking Points